Guvernul României a adoptat, săptămâna trecută, formele de ajutor financiar pentru fermieri, o parte dintre acestea fiind finanţate de la bugetul de stat, iar altele din fonduri europene, în valoare totală de 425.047.000 lei.
Una dintre formele de ajutor cu finanţare naţională este destinată crescătorilor de porcine şi de păsări, pentru asigurarea unor standarde ridicate de bunăstare a acestor specii. Astfel, se doreşte stimularea creşterii competitivităţii sectorului românesc de creştere a porcinelor şi a păsărilor şi atingerea obiectivelor europene privind bunăstarea animalelor, prin acoperirea costurilor suplimentare şi pierderii de venituri datorate angajamentelor asumate pe baze voluntare pentru o perioada de cinci ani, prin aplicarea unor măsuri, altele decât măsurile tehnologice obligatorii care asigură bunăstarea animalelor.
O altă formă de ajutor pe care Guvernul o va suporta se referă la motorina utilizată în agricultură, acordat sub formă de rambursare, ca diferenţă dintre acciza standard şi cea redusă.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi pentru încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine, statul va subvenţiona parţial plata primelor de asigurare.
Beneficiarii acestor măsuri sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.
Tot de la bugetul de stat va fi subvenţionat sectorul creşterii animalelor în vederea acoperirii costurilor legate de colectarea şi transportul cadavrelor de animale.
Ajutorul se acordă sub formă de servicii subvenţionate în procent de până la 100%, producătorilor agricoli organizaţi în microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole. În acest caz, beneficiare sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în sectorul creşterii animalelor, respectiv unităţile de producţie în care sunt ţinute, deţinute sau îngrijite animale de către producătorul agricol, înregistrate la direcţia judeţeană sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Din fonduri europene se finanţează două scheme - o schemă care vizează sprijinirea producătorilor de lapte din zonele defavorizate, respectiv zona de munte, şi o schemă care finanţează conversia de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.
Fonduri alocate
Pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării porcinelor şi a păsărilor, în primul trimestru din 2011 vor fi alocaţi 62.474.000 lei, respectiv 62.485.000 lei. În cazul ajutoarelor pentru sectorul creşterii animalelor, pentru colectarea si transportul cadavrelor de animale se vor acorda 1.334.000 lei în trimestrul IV din 2010 şi aceeaşi sumă în primul trimestru din anul viitor.
Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură va beneficia de un buget de 60.420.000 lei anul acesta şi de 215.000.000 lei anul viitor. De asemenea, pentru plata primelor de asigurare se vor acorda 22.000.000 lei în primul trimestru din 2011.
Pentru crescătorii de vaci de lapte ale căror exploataţii sunt deţinătoare de cote de lapte pentru livrare şi/sau vânzări directe şi sunt localizaţi în zone defavorizate din România sunt disponibili 22.447.205 euro, iar pentru plăţile anuale suplimentare ce privesc stimularea activităţii exploataţiilor în sistemul de agricultură ecologică aflate în perioada de conversie Fondul European pentru Garantare Agricolă alocă 3.098.000 euro.