CEC Bank a încheiat, în luna martie, două convenţii cu APIA şi FNGCIMM pentru a aduce capital e lucru beneficiarilor pentru bunăstarea animalelor.
În plus, banca va credita până la 90% din adeverinţele emise de APIA, iar costul acestei finanţări a fost redus la Robor 6M + 1,95 puncte procentuale. Acestea sunt doar câteva măsuri pe care banca le-a identificat pentru a creşte accesul fermierilor la finaţări.
„O altă măsură este de a extinde campania creditelor de investiţii. Până la 30.06.2017 cei care accesează un credit de investiţii de la CEC Bank vor beneficia de o perioadă de creditare de 15 ani, de o eliminare a comisionului de analiză, de costuri/dobânzi de la 3,1% pe an şi de includerea comisionului de refinanţare în creditul acordat, dacă este cazul. O altă măsură este flexibilizarea creditelor destinate fondurilor europene. Am ales să reducem contribuţia proprie şi astfel creditele de investiţii şi linia de credit de investiţii se vor derula cu o contribuţie de 1-5% din valoarea proiectului minus grant, în condiţiile în care vorbim de achiziţii simple de retehnologizare, şi un aport propriu de maxim 15% din valoarea proiectului minus grant pentru proiecte mai complexe, care includ şi componentă de construcţii montaj”, a spus Laura Mihai, director Direcţia clienţi mari CEC Bank.
Aceste măsuri se potrivesc ca o mânuşă pentru contextul economic actual, în care sunt încurajeate investiţiile noi, iar în ultimii doi ani numărul de cereri de finanţare venite din domeniul agricol a fost în creştere. „Creşterea economică din 2016 şi prognoza din 2017, rata subunitară a ROBOR şi competiţia dintre sistemul bancar şi IFN au ca efect o flexibilizare a condiţiilor de creditare şi o ofertă mai bună pentru fermieri. Mai este un drum lung de parcurs. Între România şi Europa de vest sunt diferenţe considerabile. În România valoarea activelor raportată la PIB este la 30-40%, în timp ce media europeană este la 300%”, a explicat Laura Mihai.
În 2016, CEC Bank a acordat 20.000 de credite pentru agricultorii români, iar agricultura reprezintă 16% din total portofoliu de credite din 2016.