Departamentul pentru Agricultură, Natură şi Calitatea Alimentelor din Olanda a restricţionat circulaţia animalelor în 2.100 de ferme specializate pe creşterea vacilor de lapte din cauza unor suspiciuni de fraudă.
Într-o declaraţie adresată parlamentarilor olandezi, ministrul agriculturii, Carola Schouten, a anunţat că un număr semnificativ de fermieri a ascuns în mod deliberat numărul real al fătărilor, pentru a evita regulile stricte privind emisiile de gaze cu efect de seră.
În luna ianuarie, autorităţile olandeze au observat o anomalie legată de numărul fătărilor gemelare sau a fătărilor multiple înregistrate online. Peste 2.000 de fermieri au raportat un procent de naşteri multiple care era cu 10% mai mare decât de obicei. Acest lucru a ridicat suspiciuni, dat fiind că procentul de fătări multiple înregistrat în Olanda este în mod normal între 3% şi 5%. Motivaţia pentru frauda suspectată este planul strict de reducere a emisiilor de fosfaţi, implementat de guvernul olandez.
În acest context, o vacă de lapte este considerată o unitate vită mare, în timp ce un viţel este o jumătate de unitate. Abia după înţărcare viţelul devine pe hârtie o unitate vită mare. Prin urmare, se pare că foarte mulţi fermieri olandezi au atribuit mai mulţi viţei unei singure vaci, care a fost apoi înregistrată ca având naşteri multiple pe hârtie. Astfel, unele vaci au rămas "juninci" pe hârtie - înregistrându-se ca 0,5 unităţi în loc de 1 unitate. În sistem, aceasta a dat impresia unui efectiv mai mic de animale.
În prezent, animalele din exploataţiile în cauză sunt "blocate" şi nu mai pot fi transportate până când se vor lămuri lucrurile. Ministrul a declarat, de asemenea, că "animalele care nu pot fi identificate cu o certitudine rezonabilă trebuie declarate improprii consumului uman!". Totodată, fermierii găsiţi vinovaţi de fraudă vor pierde automat subvenţiile şi riscă să fie anchetaţi penal.