Adama
Vinasa Rompak

Felix Daniliuc (ALB): Firmele de leasing vor fi pregătite în toamnă să cofinanţeze proiecte din agricultură

Publicat: 29 iunie 2015 - 15:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Firmele de leasing vor fi pregătite, în toamna acestui an, să cofinanţeze proiecte din agricultură finanţate cu bani europeni, susţine Felix Daniliuc, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB) din România şi director general Raiffeisen Leasing, care a explicat şi de ce este leasing-ul mai avantajos pentru fermieri decât finanţarea prin bancă.

Eu cred că de la 1 septembrie ar trebui să fim în măsură să acordăm primele finanţări sau să ne fie foarte clar cum arată tabloul de finanţare cu proceduri, cu norme de finanţare, astfel încât 2016 să fie confirmarea zonei de aşteptare care s-a creat în 2015”, a declarat Daniliuc, într-un interviu pentru Agerpres.

Până atunci, trebuie stabilite doar procedurile de lucru între companiile de leasing, AFIR sau Ministrul Agriculturii şi beneficiari, astfel încât fermierii să ştie de la bun început ce au de făcut, unde trebuie să meargă, ce trebuie să conţină dosarul respectiv.

Perioada maximă de leasing poate ajunge la şase ani

Finanţarea prin leasing se va putea extinde şi pe parcursul perioadei de monitorizare, a precizat Daniliuc despre condiţiile în care se poate acorda cofinanţarea proiectelor din PNDR 2014 - 2020.

„Sunt două etape în programele de finanţare. Perioada de implementare, care poate fi de maximum doi ani, iar la finalul acestei perioade transferul de activ trebuie realizat către beneficiarul proiectului finanţat de către Uniunea Europeană, care în contextul unei finanţări prin leasing ar fi utilizatorul meu. Asta înseamnă că, dacă trebuie să transfer proprietatea de la mine la utilizator la finalul acestei perioade, eu pot să finanţez doar pe doi ani. În acest caz, leasingul nu este atractiv. Chiar dacă vorbim de un proiect de 100.000 de euro, finanţat de partea europeană cu 80.000 de euro şi mai rămâneau 20.000 de euro partea mea de cofinanţare, şi atunci era complicat, pentru că era pe doi ani. După perioada de implementare, urmează perioada de monitorizare. Noi am obţinut acum să putem extinde finanţarea şi pe parcursul perioadei de monitorizare, care este de patru ani, şi abia la finalul acesteia să avem transferul de proprietate. Asta înseamnă că perioada de finanţare poate ajunge la şase ani”, a detaliat preşedintele ALB.

Acesta a mai spus că deocamdată cofinanţarea prin leasing a fost acceptată doar pentru proiectele cu bani europeni din agricultură, însă, odată creat precedentul, acest mod de lucru va putea fi aplicat şi pentru alte fonduri UE.

Leasing vs. credit: „Dacă eşti fermier şi eşti în aprilie şi în iunie intri la recoltat, leasingul este cea mai bună opţiune”

Printre beneficiile pe care le oferă leasingul pentru fermierii care accesează fonduri prin PNDR, Daniliuc numeşte, în primul rând, perioada mai scurtă de acordare a cofinanţării, faţă de finanţarea prin credit de la bancă.

Leasingul este un produs de oportunitate, la care clienţii ar trebui să apeleze în momentul în care au nevoie de o decizie de aprobare într-un timp mai scurt decât la credit. (...) Dacă eşti un fermier şi eşti în aprilie şi în iunie intri la recoltat, părerea mea este că leasingul este cea mai bună opţiune.
Cealaltă componentă, în care putem interveni este că putem să îi spunem, spre exemplu, dacă este în agricultură, în funcţie de suprafaţa pe care o are, ce fel de utilaj se pretează afacerii lui. Dacă ai până în 100 de hectare, se pretează un tip de combină. Nu are rost să dai 200.000 de euro pe o combină când poţi să dai pe ea 50.000. Este vorba despre competenţa noastră de evaluare şi despre o corelare între ce înseamnă exploatarea unor suprafeţe agricole sau utilitatea unui activ pe care noi îl finanţăm în funcţie de domeniul său de utilizare şi competenţa noastră. Este şi în interesul nostru să o facem”, a explicat directorul Raiffeisen Leasing.

Acesta mai crede că „vestea bună este că şi în România începe să primeze pragmatismul şi mai puţin componenta de ego”, aşa că tot mai puţini fermieri vor fi tentaţi să îşi cumpere maşini şi echipamente mai mari şi mai scumpe decât au nevoie.

„Noi, la leasing, am depăşit această fază pe care am resimţit-o, în special, pe camioane. (...) La autoturisme încă nu ne-am maturizat. Încă ne mai întâlnim cu mentalităţi în care există o componentă mai puternică de ego în detrimentul pragmatismului care să te facă să te întrebi 'dar ce vreau eu să fac cu maşina asta?' Chiar şi maşina personală, ce valoare adăugată îmi produce mie? Da, sunt anumite domenii în care ajută la imagine, dar şi aici am întâlnit situaţii în care oamenii spun: când a venit la mine la poartă şi a coborât dintr-o maşină scumpă, mi s-a părut că nu acordă atenţia corectă. Mi-ar fi plăcut mai mult să văd că vine într-o maşină mai smerită, ca să îmi demonstreze că pentru el contează businessul şi nu imaginea”, a detaliat Felix Daniliuc, citat de Agerpres.

Documente pentru bănci_b

În ceea ce priveşte costurile finanţărilor prin leasing pentru proiectele cu fonduri europene, Daniliuc spune că încă nu au fost stabilite, dar probabil „nici companiile de leasing nu se vor poziţiona la plafonul superior de cost al finanţării, dar îmi place să cred că nici clienţii nu vor veni la negociere axaţi pe costul cel mai mic”.

Preşedintele ALB estimează pentru acest an o creştere a pieţei de leasing din România cu 15% faţă de anul trecut, când volumul finanţărilor a fost de 1,3 miliarde euro. Acesta spune că până acum, 77% sunt finanţări de vehicule, de toate categoriile, însă şi pe echipamente se merge bine, fiind o creştere faţă de anul trecut, care vine, în principal, din echipamente agricole şi din echipamente pe roţi (stivuitoare).

Vizualizat: 1464 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Care sunt IFN-urile de la care puteţi lua credite şi garanţii pentru PNDR?

Care sunt IFN-urile de la care puteţi lua credite şi garanţii pentru PNDR?

Beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Singura condiţie este ca acestea să fie înregistrate în Registrul Special al Băncii Naţionale a României, precizează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Credite avantajoase pentru fermieri: Ministerul Agriculturii negociază cu băncile și cu companiile de leasing

Credite avantajoase pentru fermieri: Ministerul Agriculturii negociază cu băncile și cu companiile de leasing

Ministerul Agriculturii negociază cu băncile și cu reprezentanții Asociației Societăților de Leasing o soluție pentru asigurarea cofinanțării proiectelor pentru beneficiarii privați ai măsurilor din PNDR.

Daniel Constantin: Fermierii pot deconta cheltuielile și după 31 decembrie 2015. Decontările se vor face din PNDR 2014-2020

Daniel Constantin: Fermierii pot deconta cheltuielile și după 31 decembrie 2015. Decontările se vor face din PNDR 2014-2020

Prelungirea cu 6 luni a termenului de rambursare a cheltuielilor în proiectele finanțate din fostul PNDR a fost respinsă de Comisia Europeană, săptămâna trecută, la Luxemburg. Cu toate acestea, fermierii români își vor putea deconta cheltuielile și după data limită.

Fermieri, accesați banii europeni! De la 1 iulie se deschid alte șase măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020!

Fermieri, accesați banii europeni! De la 1 iulie se deschid alte șase măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020!

Ministrul Daniel Constantin a anunțat la Conferința Națională RNDR, ținută luni, în București, că de la 1 iulie se deschid alte șase măsuri de finanțare din noul PNDR.

Toate achiziţiile prin PNDR se vor face on-line, din 6 iulie 2015

Toate achiziţiile prin PNDR se vor face on-line, din 6 iulie 2015

Solicitanţii de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 vor fi obligaţi, din 6 iulie 2015, să utilizeze modulul de achiziţii on-line implementat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Fermieri, parlamentarii caută soluții pentru cofinanțarea proiectelor. Iată ce discută Comisia pentru agricultură!

Fermieri, parlamentarii caută soluții pentru cofinanțarea proiectelor. Iată ce discută Comisia pentru agricultură!

Comisia pentru agricultură se întrunește, marți, 9 iunie. Cel mai important subiect dezbătut este cofinanțarea măsurilor și submăsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Proiectele cu punctaj mare, dar care cer puţini bani şi fermele mari conduse de tineri au primele şanse la finanţare

Proiectele cu punctaj mare, dar care cer puţini bani şi fermele mari conduse de tineri au primele şanse la finanţare

Proiectele de modernizare a fermelor care au punctaj mare, dar care cer puţini bani nerambursabili, precum şi fermele care se apropie de 50.000 euro SO conduse de tineri fermieri au cele mai mari şanse să obţină fonduri europene prin PNDR 2014-2020.

Fermierii sunt slab finanţati. Vezi cât la sută din totalul creditelor au fost destinate agriculturii!

Fermierii sunt slab finanţati. Vezi cât la sută din totalul creditelor au fost destinate agriculturii!

Deşi este un domeniu strategic pentru ţara noastră, agricultura este mult prea slab finanţată. Doar 3-4% din totalul creditelor acordate în România sunt destinate sectorului agricol.

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

04 decembrie 2024 - 15:56

În ședința Guvernului din 4 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii