Prezent la deschiderea Agriplanta-RomAgroTec, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, a făcut apel la AFIR să anunţe cât mai repede care sunt liniile de finanţare cuprinse în Planul Naţional Strategic.
"Este un an agricol complicat, din perspectiva evoluţiei preţurilor. Cotaţiile bursiere se deschid în fiecare zi pe minus. Presiunea cerealelor din Ucraina este clar vizibilă, însă trebuie să înţelegem că avem un război la graniţe şi e important să fim solidari cu vecinii noştri. Cu toate astea, trebuie să facem mai multe politici agricole şi mai bune, prin care să identificăm surse de finanţare şi să consolidăm afacerile fermierilor români", a declarat vice-preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.
Acesta a ţinut să precizeze că aşteaptă cu interes finanţatorii, cei care creditează şi garantează creditele pe care fermierii noştri le au. "Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale trebuie să ne spună care sunt liniile de finanţare cuprinse în Planul Naţional Strategic şi când se vor deschide, pentru că e foarte important. Dacă vom fructifica oportunizăţile pe care ni le oferă finanţările din noua Politică Agricolă Comună, agricultura României se poate transforma definitiv", a subliniat Emil Dumitru.
În opinia sa, o abordare constructivă ar fi orientarea către piaţă prin investiţii în domeniul procesării materiilor prime, pentru a corecta deficitul de balanţă comercială pe care îl înregistrează România astăzi, respectiv 3 miliarde de euro, "ceea ce este o carte de vizită care nu ne face cinste". Pentru că, aşa cum spunea politicianul-fermier din Călăraşi, "noi am putea fi un jucător regional în ceea ce priveşte industria de procesare alimentară în zona Europei de sud-est".