Carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmând să crească preţurile pentru a putea compensa anularea subvenţiilor începând de anul viitor, a anunţat, recent, Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).
"După ce se vor elimina subvenţiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producătorii vor majora imediat preţurile cu 20-30%.
Potrivit normelor europene, subvenţia de 1,6 lei pe cap de pui va fi eliminată de la 1 ianuarie, iar Guvernul încă nu a stabilit cum vom lucra în continuare", a declarat Van zilele trecute.
El a mai spus că această majorare de 20% ar putea compensa eliminarea sprijinului de la stat pentru acest sector.
Un lucru este clar: situaţia economică dificilă afectează destul de mult crescătorii de păsări români. Piaţa este în cădere, la fel preţurile plătite de prelucrători au scăzut de la 6,3 lei pe kilogram până la 5,5 lei.
Mai mult, conform UNCPR, pe piaţa românească a apărut un sistem inteligent de evaziune fiscală. Comerţul între ţările Uniunii Europene nu este supus impunerii de TVA, importatorii cumpărând carnea de pui din alte state comunitare la preţuri mici şi comercializând-o în ţară chiar mai ieftin. Astfel, concurenţa neloială a impus pentru crescătorii autohtoni scăderea preţurilor cu aproximativ 10%.
Cu toate acestea, beneficiarii finali - consumatorii românii, nu vor avea parte de ieftiniri la puiul din galantar, aceasta deoarece retailerii vor păstra cel mai probabil vechile preţuri, obţinând un profit mai bun din vânzările de carne de pui.
Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piaţă, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.