Zeci de proiecte depuse pe PNDR 2014-2020 au fost tăiate pe nedrept de la finanţare, din motive aberante, acuză, deopotrivă, solicitanţi şi consultanţi pe fonduri europene.
Experţii AFIR sunt obligaţi să motiveze respingerea fiecărui proiect, iar aceste motive sunt incluse în rapoartele de selecţie publicate pe site-ul Agenţiei. Iată câteva exemple din cadrul Submăsurilor 6.3 - Ferme mici şi 6.1 - Tineri fermieri din PNDR 2020, semnalate de către un cititor al Revistei Ferma şi pe care acesta le consideră „abuzuri comise de experţii AFIR în procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor”.
Probleme de acest tip se regăsesc în toate judeţele ţării. Mă întreb, retoric, cum au reuşit să facă asemenea greşeli, în condiţiile în care raportul este avizat de Expertul 2, de şeful de serviciu şi de şeful OJFIR?, spune cititorul nostru.
Redăm, de asemenea, criticile şi observaţiile pe care le aduce un consultant, care a dorit să rămână anonim:
Terenul intravilan nu permite construcţia platformei betonate.
Conform legii, anexele gospodăreşti pot fi construite şi în extravilan, dar evident acest aspect nu a fost luat în considerare.
Contractele de arendare pentru grajd nu au fost autentificate la notar.
Cererea se regasea doar în fişa de evaluare a măsurii, nu şi în Ghidul solicitantului. După 2-3 săptămâni, obligativitatea autentificării contractelor a dispărut şi din fişa de evaluare. Proiectele se redactează conform Ghidului şi anexelor ataşate, nu conform fişei de evaluare a măsurii.
Cultura de dovleci a fost încadrată în cod. B 1711 „Legume proaspete, pepeni şi căpşuni - în câmp”, nu în „Legume proaspete, pepeni şi căpşuni cultivate în aer liber, în grădină”.
La noi, generic, grădini sunt acele suprafeţe de regulă situate în intravilan. Conform unui regulament european, şi la noi a fost introdusă categoria de grădini familiale, dar care nu trebuie să depăşească suprafaţa de 0,3 ha. ~n mai multe cazuri, motivul respingerii proiectului este că suprafaţa de 1-2 ha nu s-a încadrat la categoria legume în grădini.
Solicitantul NU a utilizat ultima variantă a Cererii de Finanţare de pe site-ul AFIR.
Pe data de 17.09.2015, la ora 10.27, a fost actualizată noua variantă de cerere de finanţare, v.02, sM 6.3. Proiectul a fost depus la OJFIR la ora 10, iar la ora 11.02 a fost încărcat în sistem. Rezultatul: proiect neeligibil, deşi versiunea cererii de finanţare s-a schimbat în mijlocul zilei, fără nici o atenţionare prealabilă din partea AFIR.
Solicitantul NU a ataşat diploma de 8 clase.
„Document doveditor de absolvire a minim 8 clase” înseamnă şi diploma de bacalaureat, şi diploma de licenţă!
Citiiţi mai multe despre acest subiect în Revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2015.