Ultimele previziuni ale specialiştilor de la Agriculture & Food previzionează apariţia unor preţuri mai mari la carnea de porc decât se estimase iniţial. Estimările duc preţurile la 1,26 euro pe kilogram, cu 7 eurocenţi mai mult decât plăteau abatoarele anul trecut.
Comparativ cu ultimele prognoze, aceasta înseamnă un venit de 33.000 de euro în plus pentru un fermier crescător de porci cu o producţie anuală de 10.000 de porci. Aceasta duce la un profit anual pentru fermierul care sacrifică atât purcei cât şi animale mature de 0,7 euro pe fiecare animal sacrificat.
Toate acestea pot fi considerate un semnal bun atât pentru producători cât şi pentru domeniul financiar. Câteva produse din această carne sunt sub nivelul celor de anul trecut. Exporturile totale de broiler au totalizat 535,5 milioane de uncii, în scădere cu 7%, în timp ce la curcani exporturile au crescut cu 19%, la 47 milioane de uncii.
Preţurile la carnea de porc au scăzut anul trecut pe majoritatea pieţelor
De curând, Eurostat a dat publicităţii ultimele cifre referitoare la evoluţia preţurilor medii în ultimii doi ani la carnea de porc. Acestea arată o scădere a acestui indicator, din 2008 în 2009. Singurele ţări unde au fost înregistrate creşteri de preţ sunt Bulgaria şi Marea Britanie. Conform datelor Eurostat, cea mai ieftină carne de porc se găseşte în Olanda, anul trecut preţul mediu era de 99,20 euro la suta de kilograme. Alăturat aveţi cifrele pentru câteva dintre pieţele europene.