Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) solicită Guvernului şi Uniunii Europene sprijin pentru mărirea capacităţii flotei de pescuit costier la Marea Neagră.
Potrivit preşedintelui FOPPDD, Dan Verbina, anul trecut, România a capturat 800 de tone de şprot, iar împreună cu Bulgaria a realizat 30% din cota anuală alocată de UE celor două state, în condiţiile în care cota de pescuit durabil este de cel puţin 300.000 de tone de şprot şi alt peşte marin mărunt. „În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în momentul de faţă sunt 195 de ambarcaţiuni, 191 dintre acestea cu o lungime mai mică de 12 metri, cu un tonaj total de 625 de tone şi o putere a motoarelor de 6.150 de kilowaţi, în condiţiile în care România, conform Regulamentului 1.013, poate să aibă o capacitate a flotei de 1.874 de tone cu o putere de 6.150 de kilowaţi”, a afirmat Dan Verbina.
El a menţionat că Bulgaria are în prezent o flotă care numără 2.450 de ambarcaţiuni cu o putere totală de 68.000 de kilowaţi. „Solicităm în mod expres Guvernului României şi UE mărirea capacităţii flotei de pescuit costier pentru ambarcaţiunile sub 12 metri”, a spus liderul asociaţiilor producătorilor de peşte din Delta Dunării.
Damanaki: Vom cheltui banii contribuabililor europeni mai grijuliu
Solicitarea a fost adresată duminică, în timpul întâlnirii de la Sfântu Gheorghe dintre organizaţiile neguvernamentale şi agenţii economici din Delta Dunării cu autorităţi române şi comisarul european pentru Piscicultură şi Afaceri Maritime, Maria Damanaki, şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. „Pentru perioada următoare, vom cheltui banii contribuabililor europeni mai grijuliu. Nu vom da bani doar pentru a se pescui mai mult, ci şi pentru a se captura mai puţin, dar cu un câştig mai mare pentru populaţie. Vom găsi o modalitate sustenabilă în acest sens. Nu sunt doar vorbe. În regiunea atlantică, pescarii au luat cu 136 de milioane de euro mai mult, doar pentru că am obţinut cote durabile pentru anumite specii. În Marea Neagră, pentru că are mai multe ţări în jur, nu va fi un lucru uşor, dar vom încerca să procedăm la fel”, a declarat comisarul european Maria Damanaki.
FOPPDD numără 12 asociaţii de pescari din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care au în total 678 de membri. sursa: Agerpres