Asociaţia Grupul Local al Pescarilor Olteni, din care fac parte Consiliul Judeţean Olt, şapte unităţi administrativ-teritoriale din partea de sud a judeţului şi opt reprezentanţi ai societăţii civile, a elaborat o strategie pentru dezvoltarea zonei de sud a judeţului, acolo unde localnicii se ocupă cu pescuitul.
Strategia, prezentată luni, într-o conferinţă de presă, de către Daniel Şarpe, şeful Direcţiei Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt, urmăreşte minimalizarea declinului zonei pescăreşti (localităţile Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gârcov) şi reconversia profesională a pescarilor şi persoanelor din familiile acestora care nu au venituri şi locuri de muncă.
Implementarea proiectului ar asigura cel puţin 150 de locuri de muncă
Acest fapt ar fi posibil, conform strategiei, prin crearea şi susţinerea unor microîntreprinderi axate pe activităţi de pescuit, dar şi de agrement, turism, servicii, de produse tradiţionale, prin modernizarea bărcilor pescarilor şi transformarea acestora din bărci pentru pescuit în bărci de agrement pentru turişti.
Dacă acest proiect va fi pus în practică vor fi create cel puţin 150 de locuri de muncă şi zona de sud a judeţului (de la Dunăre) ar putea fi amenajată astfel încât să atragă turişti.
Iniţiatorii proiectului aşteaptă ca acesta să fie selectat pentru finanţare prin POP
Planul menţionat a fost elaborat de Asociaţia Prietenii Pescarilor Olteni cu fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi necesită pentru a fi pus în aplicare peste opt milioane de euro, iar suma ar putea fi obţinută până la finele acestui an dacă Autoritatea de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit va selecta pentru finanţare acest proiect.
Şarpe a explicat că la nivel naţional au fost depuse 20 asemenea proiecte şi dintre ele vor fi selectate pentru finanţare doar 15, în limita unei sume totale de 100 milioane euro.
Reprezentantul CJ Olt a arătat că judeţul Olt are nevoie de fondurile pentru dezvoltarea zonei de sud a judeţului, care are o situaţie economică foarte precară, fără investitori şi cu o infrastructură deficitară.
Din Asociaţia Prietenii Pescarilor Olteni face parte şi Asociaţia Pescarilor Industriaşi din judeţul Olt. În sudul judeţului sunt aproximativ 100 de pescari care au autorizaţie pentru pescuit industrial, dar nu există nicio cherhana şi spaţii de servicii unde se prepară alimente din peşte proaspăt din Olt sau din Dunăre.
sursa: Agerpres