Uniunea Europeană va aloca în 2013 suma de 1,4 milioane euro pentru combaterea pestei porcine africane (ASF) pe insula italiană Sardinia.
Sardinia este singurul loc de pe teritoriul UE unde pesta porcină africană este încă prezentă. În restul statelor membre această boală a fost complet eradicată încă din 1960. Anul acesta, în şapte din cele opt provincii ale insulei au fost depistate focare de infecţie, nu doar în gospodării, ci şi în ferme comerciale de mari dimensiuni.
Autorităţile italiene au prezentat un program revizuit de control şi monitorizare a pestei porcine africane pentru a combate această boală în mod corespunzător, însă au informat ulterior Comisia Europeană că, datorită situaţiei epidemiologice excepţionale şi riscului ridicat de răspândire a bolii din Sardinia în alte regiuni, este nevoie de sprijin suplimentar pentru personalul contractual în vederea asigurării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute.
Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă care afectează porcii domestici şi mistreţii. „Dacă boala nu este combătută în mod corespunzător în Sardinia, poate fi afectată întreaga Uniune Europeană, cu consecinţe importante asupra sănătăţii şi situaţiei economice din toate statele membre”, au concluzionat oficialii de la Bruxelles.
În total, pentru controlul bolilor la animale va fi disponibilă anul viitor de la bugetul UE suma de 199 milioane euro, bani ce urmează a fi cheltuiţi pe vaccinări şi dezvoltarea de noi tehnici de depistare rapidă a bolilor. Statele membre mai pot cheltui 2,5 milioane euro pentru controlul şi monitorizarea pestei porcine clasice.
Pentru reducerea infecţiilor cu Salmonella la efectivele de animale au fost alocate 16,6 milioane euro, iar pentru combaterea gripei aviare alte 2,6 milioane euro. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, contaminarea cu Salmonella este a doua sursă de infecţii la om în urma consumului de alimente.
Cei mai mulţi bani au fost alocaţi însă pentru combaterea tuberculozei la bovine, respectiv 81 milioane euro, în timp ce pentru combaterea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută şi sub denumirea populară de boala vacii nebune, Comisia Europeană a alocat 54 milioane euro.