Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele specifice acordate producătorilor de lapte din zonele defavorizate şi pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este 21 ianuarie 2011, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Beneficiarii acestor ajutoare sunt crescătorii de vaci de lapte, persoane fizice sau juridice deţinători de cotă de lapte. Ajutorul specific se acordă pentru un efectiv cuprins între 2 şi maximum 15 capete vaci de lapte. Persoanele fizice care au depus cerere de plată în prima etapă sau a doua etapă de depunere şi nu s-au autorizat potrivit O.U.G. nr. 44/2008.
Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă. Plafonul total aferent acestei forme de sprijin este de de 22,447 milioane euro.
De ajutoarele specifice acordate pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pot beneficia producătorii agricoli, persoane fizice şi juridice, cu exploataţii pe producţie vegetală şi animalieră, exploataţii care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi conversie.
Solicitanţii pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
Producătorii agricoli care beneficiază de ajutorul specific trebuie să menţină exploataţiile în sistemul de agricultură ecologică pe o durată de cinci ani.
Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, România beneficiază de fonduri europene de 3,098 milioane euro, din care pentru producţia vegetală plafonul alocat anual este de 2,373 milioane euro, iar pentru producţia animalieră de 725.000 euro.
Sursa: Agerpres