Bugetul alocat în cadrul noii Politici Agricole Comune 2014 - 2020 s-ar putea reduce cu 38 la sută, în cazul în care Comisia Europeană ar decide diminuarea bugetului general al Uniunii Europene, a declarat Rareş Niculescu, membru al Comisiei de Agricultură a Parlamentului European.
“Comisia Europeană a propus reducerea şi îngheţarea bugetului general al UE de 100 de miliarde de euro, din care 40 la sută reprezintă fondurile alocate Politicii Agricole Comune, ceea ce ar însemna o reducere de 38 la sută, în termeni reali, a bugetului pentru politicile agricole commune”, a spus Niculescu, în a treia ediţie a Romanian Agribusiness Conference, de la Bucureşti.
România a avut alocate în cadrul PAC fonduri în valoare de 8 miliarde euro, în perioada 2007 - 2013, din care au fost efectuate plăţi efective de 4 miliarde de euro, înregistrând un grad de absorbţie de 50 la sută.
“Dacă plafonarea subvenţiilor directe ar fi aprobată, România ar putea pierde 2,75 la sută din totalul plăţilor directe. România a propus ca amendament la programele din noua Politică Agricolă Comună, ca statele membre să poată utiliza 15 la sută din plafonul naţional pentru sprijinirea micilor fermieri. Am propus, de asemenea, un amendament privind sprijinirea vânzărilor directe şi facilităţi pentru agricultura ecologică. Una din propunerile Comisiei Europene privind PAC, care a generat dezbateri aprinse în Parlamentul European, este şi cea a culturilor de pe suprafeţele agricole, deoarece Comisia consideră că pentru terenurile de peste trei hectare trebuie cultivate cu cel puţin trei culturi diferit”, a subliniat europarlamentarul român.
Printre subiectele conferinţei se află strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti pe termen mediu şi lung, oportunităţile de dezvoltare a comerţului cu cereale şi evoluţia preţurilor alimentelor în 2012-2013, oportunităţile de finanţare a agriculturii, sursele de finanţare şi cofinanţare în sectorul agricol, măsuri pentru sprijinirea agricultorilor, accesarea fondurilor europene, aspectele fiscale şi legislative specifice agriculturii. Sursa: Agerpres