Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

Publicat: 22 septembrie 2022 - 22:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum a reîmpărțit MADR peste 130 de milioane de euro din PNDR 2020 și cine poate primi mai mulți bani. AFIR estimează că aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, săptămâna aceasta, că beneficiarii PNDR 2020 care au derulat achiziții publice își pot ajusta cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.

În luna septembrie, Comisia Europeană a aprobat a 14-a modificare a PNDR 2020, solicitată de MADR, pentru a permite realocarea fondurilor, necesară pentru finalizarea proiectelor de investiții în infrastructură finanțate prin PNDR, afectate de creșteri semnificative ale costurilor, în special în domeniul tuturor costurilor din construcții, dar și dificultăți și întârzieri semnificative în aprovizionare de materiale, fiind astfel evitată blocarea implementării proiectelor.

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a solicitat aplicarea acestei măsuri și pentru beneficiarii privați, nu doar pentru cei publici, însă MADR a precizat că ”acest aspect nu este posibil, având în vedere domeniul reglementat de OUG nr. 64/2022, respectiv ajustarea prețurilor se va realiza exclusiv pentru proiectele care au urmat procedurile de achiziții publice, nefiind vorba de beneficiarii privați.”

Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) și AgroTransilvania Cluster și-au exprimat dezacordul cu privire la propunerea AM PNDR de redistribuire a banilor între submăsurile de finanțare din PNDR.

Cum a reîmpărțit MADR banii din PNDR 2020

MADR a redistribuit 130,15 milioane de euro între mai multe submăsuri din PNDR 2020. Concret, redistribuirea sumelor este următoarea:
• sM4.1a: minus 78.450.000 euro, redistribuiți către sM7.2
• sM4.3 componenta drumuri agricole: minus 34.200.000 euro, redistribuiți către sM4.3 componenta irigații
• sM4.2: minus 17.500.000 euro, redistribuiți către sM7.6 DI 6B

Pe sM4.1a, din considerente legate de timpul scurt rămas până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor PNDR, în anul 2022 se vor lansa doar anumite componente care necesita un timp mai scurt de 20 implementare, cu o alocare de cca 47,5 mil euro, restul sumelor disponibile în anvelopa submăsurii se redistribuie către M7.

Pe sM4.2, fondurile redistribuite provin din economiile înregistrate în implementare de către proiectele finanțate și din rezilieri.

Pe sM4.3 drumuri agricole, urmare derulării sesiunii 2021 au rămas fonduri disponibile, iar timpul scurt rămas până la finalizarea PNDR nu mai permite derularea de noi sesiuni. Din fondurile disponibile se va acoperi necesarul pentru aplicarea OUG 64/2022 pentru proiectele de drumuri agricole, iar restul se redirecționează către proiectele de irigații, a motivat Autoritatea de Management pentru PNDR (AM PNDR), care a propus redistribuirea fondurilor din PNDR 2020.

Creșteri de peste 40% la materiale de construcții și manoperă

AM-PNDR a invocat criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre, care a determinat creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, iar criza generată de virusul SARS-COVID-19 a determinat o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%, din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manopera, date consemnate de Institutul Național de Statistică începând cu martie 2021. Creșteri ale prețului manoperei la proiectele de infrastructură au fost cauzate și de creșteri ale prețului la carburanți, la gazele naturale și la energia electrică.

Estimare AFIR: Aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor

Conform analizei AFIR, numărul potențial de proiecte care vor solicita actualizare este de cca. 1.357, după cum urmează sM4.3 - drumuri agricole cca. 67 proiecte, sM4.3 – irigații cca. 293 proiecte, sM7.2 cca. 633 proiecte și sM7.6 cca. 364 proiecte. În ceea ce privește proiectele finanțate prin sM 19.2, estimarea agenției de plăți este de 1.022 de proiecte care vor solicita actualizarea sumelor aferente proiectelor finanțate din FEADR, cu încadrare în alocarea măsurii 19 ”Dezvoltarea Locală LEADER”.

Vizualizat: 498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

22 septembrie 2022 - 22:32

Începând cu 13 septembrie 2022, autoritățile publice și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații își pot crește cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, conform OUG 64/2022, dar fără a depăși valoarea sprijinului nerambursabil din noua versiune a PNDR 2020.

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

20 septembrie 2022 - 06:43

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Fermierul Dimitrie Muscă: Prețul cărnii de porc ajunge la 40 lei/kg!

Fermierul Dimitrie Muscă: Prețul cărnii de porc ajunge la 40 lei/kg!

19 septembrie 2022 - 07:15

Unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, avertizează că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, iar în ţară s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne.

Ministrul Daea: Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt în imposibilitatea de a obține profit!

Ministrul Daea: Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt în imposibilitatea de a obține profit!

18 septembrie 2022 - 14:29

Din cauza creșterii prețurilor la inputuri fermierii noștri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obține profit, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, în intervenția sa la Consiliul Informal al miniștrilor agriculturii, organizat la Praga, Cehia. Ministerul Agriculturii a transmis către Agroinfo integral intervenția ministrului agriculturii.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

16 septembrie 2022 - 17:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează astăzi beneficiarii Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar” că pot încărca rapoartele de progres în cadrul sistemului informatic Granturi IMM,  secțiunea IMM RECOVER, modulul Implementare.

Anunț făcut de ministrul Mediului! Ce se întâmplă cu prețul lemnului pentru încălzire?

Anunț făcut de ministrul Mediului! Ce se întâmplă cu prețul lemnului pentru încălzire?

16 septembrie 2022 - 10:00

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că ministerul pe care-l conduce pregătește un act normativ pentru plafonarea prețului lemnului utilizat pentru încălzire.

Ajutor de maxim 150.000 lei/crescător ovine! Ghidul solicitantului!

Ajutor de maxim 150.000 lei/crescător ovine! Ghidul solicitantului!

15 septembrie 2022 - 17:23

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a publicat astăzi, pe site-ul instituției, Ghidul solicitantului - varianta consultativă pentru crescătorii de ovine care vor să înființeze stâne în zona montană. Valoarea ajutorului acordat de stat este de maxim 150.000 lei/beneficiar și reprezintă 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii