Adama
Agreena
AGRICOVER

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

Publicat: 22 septembrie 2022 - 22:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum a reîmpărțit MADR peste 130 de milioane de euro din PNDR 2020 și cine poate primi mai mulți bani. AFIR estimează că aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, săptămâna aceasta, că beneficiarii PNDR 2020 care au derulat achiziții publice își pot ajusta cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.

În luna septembrie, Comisia Europeană a aprobat a 14-a modificare a PNDR 2020, solicitată de MADR, pentru a permite realocarea fondurilor, necesară pentru finalizarea proiectelor de investiții în infrastructură finanțate prin PNDR, afectate de creșteri semnificative ale costurilor, în special în domeniul tuturor costurilor din construcții, dar și dificultăți și întârzieri semnificative în aprovizionare de materiale, fiind astfel evitată blocarea implementării proiectelor.

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a solicitat aplicarea acestei măsuri și pentru beneficiarii privați, nu doar pentru cei publici, însă MADR a precizat că ”acest aspect nu este posibil, având în vedere domeniul reglementat de OUG nr. 64/2022, respectiv ajustarea prețurilor se va realiza exclusiv pentru proiectele care au urmat procedurile de achiziții publice, nefiind vorba de beneficiarii privați.”

Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) și AgroTransilvania Cluster și-au exprimat dezacordul cu privire la propunerea AM PNDR de redistribuire a banilor între submăsurile de finanțare din PNDR.

Cum a reîmpărțit MADR banii din PNDR 2020

MADR a redistribuit 130,15 milioane de euro între mai multe submăsuri din PNDR 2020. Concret, redistribuirea sumelor este următoarea:
• sM4.1a: minus 78.450.000 euro, redistribuiți către sM7.2
• sM4.3 componenta drumuri agricole: minus 34.200.000 euro, redistribuiți către sM4.3 componenta irigații
• sM4.2: minus 17.500.000 euro, redistribuiți către sM7.6 DI 6B

Pe sM4.1a, din considerente legate de timpul scurt rămas până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor PNDR, în anul 2022 se vor lansa doar anumite componente care necesita un timp mai scurt de 20 implementare, cu o alocare de cca 47,5 mil euro, restul sumelor disponibile în anvelopa submăsurii se redistribuie către M7.

Pe sM4.2, fondurile redistribuite provin din economiile înregistrate în implementare de către proiectele finanțate și din rezilieri.

Pe sM4.3 drumuri agricole, urmare derulării sesiunii 2021 au rămas fonduri disponibile, iar timpul scurt rămas până la finalizarea PNDR nu mai permite derularea de noi sesiuni. Din fondurile disponibile se va acoperi necesarul pentru aplicarea OUG 64/2022 pentru proiectele de drumuri agricole, iar restul se redirecționează către proiectele de irigații, a motivat Autoritatea de Management pentru PNDR (AM PNDR), care a propus redistribuirea fondurilor din PNDR 2020.

Creșteri de peste 40% la materiale de construcții și manoperă

AM-PNDR a invocat criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre, care a determinat creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, iar criza generată de virusul SARS-COVID-19 a determinat o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%, din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manopera, date consemnate de Institutul Național de Statistică începând cu martie 2021. Creșteri ale prețului manoperei la proiectele de infrastructură au fost cauzate și de creșteri ale prețului la carburanți, la gazele naturale și la energia electrică.

Estimare AFIR: Aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor

Conform analizei AFIR, numărul potențial de proiecte care vor solicita actualizare este de cca. 1.357, după cum urmează sM4.3 - drumuri agricole cca. 67 proiecte, sM4.3 – irigații cca. 293 proiecte, sM7.2 cca. 633 proiecte și sM7.6 cca. 364 proiecte. În ceea ce privește proiectele finanțate prin sM 19.2, estimarea agenției de plăți este de 1.022 de proiecte care vor solicita actualizarea sumelor aferente proiectelor finanțate din FEADR, cu încadrare în alocarea măsurii 19 ”Dezvoltarea Locală LEADER”.

Vizualizat: 1260 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

ASTĂZI OFICIAL! Cuantum mai mare ajutor de stat pentru fermieri!

ASTĂZI OFICIAL! Cuantum mai mare ajutor de stat pentru fermieri!

09 octombrie 2024 - 15:13

Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr. 7 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Bugetul schemei de ajutor de stat se majorează la maximum 1.861,5 milioane lei. 

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

APACHE prelucrează terenul în profunzime, până la o adâncime de 65cm şi permite drenarea apei, eliminând băltirile. Drenatorul Apache ajută la refacerea porozităţii solului şi creştrea fertilităţii acestuia. Prezentarea drenatorului Apache - Marius Mitra, reprezentant PASTÓ Agricultură în România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

După nuci

După nuci
- Scuze, mi-aţi văzut ţestoasa? Detalii