Cum a reîmpărțit MADR peste 130 de milioane de euro din PNDR 2020 și cine poate primi mai mulți bani. AFIR estimează că aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, săptămâna aceasta, că beneficiarii PNDR 2020 care au derulat achiziții publice își pot ajusta cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.
În luna septembrie, Comisia Europeană a aprobat a 14-a modificare a PNDR 2020, solicitată de MADR, pentru a permite realocarea fondurilor, necesară pentru finalizarea proiectelor de investiții în infrastructură finanțate prin PNDR, afectate de creșteri semnificative ale costurilor, în special în domeniul tuturor costurilor din construcții, dar și dificultăți și întârzieri semnificative în aprovizionare de materiale, fiind astfel evitată blocarea implementării proiectelor.
Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a solicitat aplicarea acestei măsuri și pentru beneficiarii privați, nu doar pentru cei publici, însă MADR a precizat că ”acest aspect nu este posibil, având în vedere domeniul reglementat de OUG nr. 64/2022, respectiv ajustarea prețurilor se va realiza exclusiv pentru proiectele care au urmat procedurile de achiziții publice, nefiind vorba de beneficiarii privați.”
Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) și AgroTransilvania Cluster și-au exprimat dezacordul cu privire la propunerea AM PNDR de redistribuire a banilor între submăsurile de finanțare din PNDR.
Cum a reîmpărțit MADR banii din PNDR 2020
MADR a redistribuit 130,15 milioane de euro între mai multe submăsuri din PNDR 2020. Concret, redistribuirea sumelor este următoarea:
• sM4.1a: minus 78.450.000 euro, redistribuiți către sM7.2
• sM4.3 componenta drumuri agricole: minus 34.200.000 euro, redistribuiți către sM4.3 componenta irigații
• sM4.2: minus 17.500.000 euro, redistribuiți către sM7.6 DI 6B
Pe sM4.1a, din considerente legate de timpul scurt rămas până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor PNDR, în anul 2022 se vor lansa doar anumite componente care necesita un timp mai scurt de 20 implementare, cu o alocare de cca 47,5 mil euro, restul sumelor disponibile în anvelopa submăsurii se redistribuie către M7.
Pe sM4.2, fondurile redistribuite provin din economiile înregistrate în implementare de către proiectele finanțate și din rezilieri.
Pe sM4.3 drumuri agricole, urmare derulării sesiunii 2021 au rămas fonduri disponibile, iar timpul scurt rămas până la finalizarea PNDR nu mai permite derularea de noi sesiuni. Din fondurile disponibile se va acoperi necesarul pentru aplicarea OUG 64/2022 pentru proiectele de drumuri agricole, iar restul se redirecționează către proiectele de irigații, a motivat Autoritatea de Management pentru PNDR (AM PNDR), care a propus redistribuirea fondurilor din PNDR 2020.
Creșteri de peste 40% la materiale de construcții și manoperă
AM-PNDR a invocat criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre, care a determinat creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, iar criza generată de virusul SARS-COVID-19 a determinat o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%, din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manopera, date consemnate de Institutul Național de Statistică începând cu martie 2021. Creșteri ale prețului manoperei la proiectele de infrastructură au fost cauzate și de creșteri ale prețului la carburanți, la gazele naturale și la energia electrică.
Estimare AFIR: Aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor
Conform analizei AFIR, numărul potențial de proiecte care vor solicita actualizare este de cca. 1.357, după cum urmează sM4.3 - drumuri agricole cca. 67 proiecte, sM4.3 – irigații cca. 293 proiecte, sM7.2 cca. 633 proiecte și sM7.6 cca. 364 proiecte. În ceea ce privește proiectele finanțate prin sM 19.2, estimarea agenției de plăți este de 1.022 de proiecte care vor solicita actualizarea sumelor aferente proiectelor finanțate din FEADR, cu încadrare în alocarea măsurii 19 ”Dezvoltarea Locală LEADER”.