Adama
Vinasa Rompak

BRD: MFP şi MADR ar trebui să aplice politici comune pentru ca România să absoarbă bani europeni

Publicat: 10 noiembrie 2011 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui să aplice politici comune pentru ca România să aibă de câştigat la absorbţia fondurilor europene, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Carmen Arhip, director Fonduri Europene în cadrul BRD-Groupe Societe Generale.

Absorbţia fondurilor UE se situa, la 30 septembrie 2011, la un nivel de 3,7%, potrivit directorului Arhip.

„Să accesăm fonduri europene reprezintă o provocare, dar în acelaşi timp şi o oportunitate”
„Avem o absorbţie redusă de fonduri europene, de doar 3,7%. Dacă punem la socoteală facturile încă neachitate, procentajul poate ajunge la un 14%. Nu este uşor pentru nimeni. Dacă luăm experienţa SAPARD-ului, care a avut cam 1,5 miliarde euro fonduri accesate, rămân într-o etapă optimistă, în sensul că totul este posibil, adică să accesăm mai multe fonduri europene. Ce am învăţat din absorbţia SAPARD am aplicat în PNDR. Personal, cred că ar trebui să existe politici comune între Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii”,  a spus directorul BRD. 

Există riscul de a pierde fonduri UE în valoare de 1,9 miliarde euro
La jumătatea lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) a anunţat că îşi propune să crească de la 3,7% la 20% rata reală a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune până la finalul anului 2012.

Potrivit MAEur, există în acest moment riscul de dezangajare a unor fonduri europene în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Conform datelor oficiale, la data de 30 septembrie a.c., rata reală a absorbţiei fondurilor europene, adică rambursările efective de la Comisia Europeană către România, era de 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în termeni nominali, iar creşterea până la 20% ar însemna un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului 2012.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2017 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APDRP: A fost publicată selecţia parţială a proiectelor pentru finanţare prin Măsura 123

APDRP: A fost publicată selecţia parţială a proiectelor pentru finanţare prin Măsura 123

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a publicat pe pagina de internet, www.apdrp.ro, Raportul parţial de Selecţie al proiectelor în cadrul sesiunii desfăşurate în perioada 1 - 31 martie 2011 pentru Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”.

APRDP aşteaptă OK-ul Comisiei Europene pentru modificarea PNDR

APRDP aşteaptă OK-ul Comisiei Europene pentru modificarea PNDR

Conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) aşteaptă din partea Comisiei Europene aprobarea oficială a modificărilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi speră, totodată, ca până la finalul acestui an să contracteze proiecte pe trei din măsurile Programului, respectiv 123 “Produse agricole şi forestiere”, 112 “Tineri fermieri” şi 121 “Exploataţii agricole”, pentru care, în prezent, proiectele sunt în curs de evaluare.

PNDR: Pentru ce mai puteţi cere fonduri nerambursabile până la finalul lui 2011?

PNDR: Pentru ce mai puteţi cere fonduri nerambursabile până la finalul lui 2011?

Fermieri români mai pot depune, până la sfârşitul anului 2011, cereri de finanţare a proiectelor cu bani europeni nerambursabili pe trei Măsuri din PNDR: Măsura 112 „Tineri fermieri”, Măsura 221 „Prima împădurire” şi Măsura 125, componenta c)-“Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor”, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Agriculturii la finalul lunii octombrie a.c..

Câţi bani primeşte agricultura europeană în 2012?

Câţi bani primeşte agricultura europeană în 2012?

Prin votul său din 26 octombrie 2011 privind bugetul UE pentru anul viitor, deputații europeni au încercat să revină la sumele propuse de Comisia Europeană, dar pe care Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE le-a redus în iulie 2011, arătând că Parlamentul European vrea un buget pentru 2012 axat pe creștere, locuri de muncă și inovare în Uniunea Europeană, precum și sprijinirea dezvoltării și democrației în țările din vecinătatea UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi miniştrii de Finanţe din UE trebuie să cadă de acord, în luna noiembrie a acestui an, asupra bugetului Uniunii Europene pe 2012.

România avea deschise, la finalul lui 2010, 17 investigaţii privind fonduri UE pentru agricultură

România avea deschise, la finalul lui 2010, 17 investigaţii privind fonduri UE pentru agricultură

România avea deschise, la finalul anului 2010, un număr de 36 de investigaţii şi alte operaţiuni privind nereguli sau posibile fraude cu fonduri europene, dintre care 17 privind agricultura, 9 ajutorul extern, 3 legate de agenţii ale UE, câte două referitoare la fonduri structurale, comerţ şi cheltuieli directe şi unul privitor la ţigări, reiese din al 11-lea raport anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), prezentat în 19 octombrie 2011, la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii