Ministerul Agriculturii a condiţionat accesul băncilor la fondurile alocate pentru plăţi directe, unde nu există riscuri, de acordarea de credite beneficiarilor de proiecte pe dezvoltare rurală, a declarat, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Achim Irimescu: „Probabil că vor fi doar maximum 5-6 bănci care pot să vină şi cu o dobândă redusă”
Irimescu a explicat că a avut o discuţie cu reprezentanţii băncilor, cărora le-a atras atenţia asupra faptului că sectorul agricol din România nu este de neglijat, în condiţiile în care 15 miliarde de lei au fost transferaţi în agricultură, prin intermediul Ministerului Agriculturii.
„Până acum, băncile nu s-au aplecat asupra agriculturii. Eu am chemat la minister toate băncile şi le-am spus că nu pot să nu ia în serios ministerul, dacă ţin cont de faptul că, din 2007 şi până în prezent, prin MADR, s-au transferat în agricultură şi în mediul rural nu mai puţin de 6 miliarde de lei din bugetul naţional şi nouă miliarde de lei fonduri europene. Deci, 15 miliarde. Sunt sume care nu pot fi neglijate de bănci şi sper eu ca de data asta să atragem băncile lângă noi.
Mai mult, am avut o discuţie cu băncile şi am condiţionat intrarea lor pe partea de plăţi directe, unde nu există riscuri, de acordarea de credite pentru beneficiarii pe dezvoltare rurală. Probabil că vor fi doar maximum 5-6 bănci care pot să vină şi cu o dobândă redusă”, a explicat reprezentantul Ministerului Agriuclturii, citat de Agerpres, într-o conferinţă dedicată fondurilor europene.
„Francezul şi neamţul au dobândă la împrumut de 3 - 4% în agricultură, în timp ce românul are între 12 - 15%”
Dificultatea asigurării cofinanţării de către beneficiarii PNDR a reprezentat o cauză complexă care a dus la o absorbţie redusă a fondurilor europene, a subliniat Irimescu.
„Asta este o mare problemă, pe care am ridicat-o inclusiv la nivelul Bruxelles-ului, la nivel de Consiliu de miniştri, pentru că, în opinia mea, se creează o concurenţă neloială. Francezul şi neamţul au dobândă la împrumut de 3 - 4% în agricultură, în timp ce românul are între 12 - 15%. Fiind pe aceeaşi piaţă, este clar că nu putem avea condiţii identice. Eu am cerut chiar, dar din păcate nu am fost susţinut, crearea unui fond de creditare egal la nivelul Uniunii Europene. Atunci când statul român dă un ajutor pentru agricultură, imediat este judecat pentru ajutor de stat nepermis şi este penalizat de Comisia Europeană. Dar, în cazul în care un fermier român ia un credit cu o dobândă de 12 - 15%, iar neamţul cu 3%, nimeni nu vede discrepanţa. Deci, problema cofinanţării este clar cea mai mare pe care o întâmpină beneficiarii noştri”, a precizat Achim irimescu, citat de Agerpres.
Ministerul Agriculturii a elaborat recent un proiect de ordin prin care impune un plafon maxim al dobânzii şi noi condiţii pentru băncile care dau credite pe adeverinţă beneficiarilor plăţilor directe derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).