După majorarea TVA de la 19 la 24%, un nou val de scumpiri ameninţă bunăstarea românilor în această toamnă. Dacă până acum anunţurile privind creşterea preţurilor din sectorul agricol erau făcute de producători, de data aceasta cel care a lansat o astfel de ipoteză este chiar ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, preţul alimentelor de bază ar putea fi majorat cu până la 10 procente. Asta după ce la conferinţa Mediafax talks about Romanian Agriculture de la Timişoara afirmase că nu se aşteaptă la o creştere accentuată a preţurilor la alimente în viitorul apropiat. „Este posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu la cele care se vorbesc, eu am vorbit de vreo 8 până la 10%. Dar luaţi-o, vă rog, ca o presupunere la această dată, rezultatul final vi-l dau după analizele din minister”, a declarat acum ministrul.
Acesta a dat vina pe comercianţii care umflă artificial preţurile. „Nu este justificat preţul din galantare faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime. Există extrem de multe rezerve în ceea ce înseamnă adaosuri comerciale, taxe de magazin, de supermagazin, la care cred că trebuie să umble şi cei care comercializează aceste produse”, a spus ministrul.
El şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de aşa numitul Cod de bune practici încheiat între producători şi retaileri. „Din păcate, nu a fost implementat în totalitatea lui şi aici cred că instituţiile statului ar trebui să facă mai mult. Dar e o problemă pe care o abordăm inclusiv în relaţiile cu colegii europeni pentru că problema aceasta din supermarketuri se întâmplă şi în alte ţări”, a precizat ministrul.
Perspective sumbre
Procentele avansate de reprezentantul guvernului sunt însă mult sub cele anunţate de producătorii agricoli. În industria de panificaţie se vorbeşte chiar 30%, creştere influenţată de evoluţia preţului la cereale pe plan internaţional, pe fondul crizei din Rusia.
Scumpiri vor fi şi la carnea de porc. Crescătorii de animale şi procesatorii spun că majorările se vor vedea în perioada următoare, în funcţie de evoluţia economică. Un prim calcul arată că scumpirea va fi cu circa 10%, bazată pe majorarea preţului la furaje din această vară.
Perspectivele sunt destul de sumbre pentru industria românească de profil: vânzările vor continua să scadă, iar cele mai cumpărate produse vor fi cele din import pentru că sunt mai ieftine.