Săptămâna trecută, conducerea Asociaţiei Grup de Acţiune Locală “Lunca Joasă a Siretului” a organizat o conferinţă de presă în care a fost prezentată reprezentanţilor presei strategia implementată în perioada 2013 – 2014.
31 de proiecte implementate au creat 50 de locuri de muncă
„Am avut şapte sesiuni deschise pentru depunerea de proiecte în ultimii doi ani, etapă în care s-au înregistrat 43 de proiecte întocmite de beneficiari privaţi şi publici. Dintre acestea, un număr de 31 de solicitanţi ai fondurilor comunitare au semnat deja contracte de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) filiala Constanţa, iar alţi trei beneficiari se află în etapa de evaluare. Proiectele puse în operă au creat aproximativ 50 de noi locuri de muncă”, ne-a declarat pentru Agroinfo Dorin Butunoiu, liderul Asociaţiei GAL “Lunca Joasă a Siretului”.
Fonduri de peste 2 milioane de euro
Astfel, în privat, investiţiile au fost cu precădere orientate în procesul de producţie, fie pentru achiziţionarea utilajelor necesare construirii unei fabrici de saltele (în comuna Fundeni), fie pentru o unitate de fabricare a brichetelor (în Lieşti) sau în utilarea unui atelier foto, filmare şi înregistrare evenimente (în comuna Schela).
Numai pe Măsura 312, fondurile atrase prin GAL s-au ridicat la aproximativ un milion de euro, la care s-a adăugat şi cofinanţarea de 1,1 milioane de euro.
Investiţii în apicultură şi horticultură
Printre beneficiarii privaţi se numără şi Chiosa Costel, din comuna Schela, care a accesat Măsura 112 – „Instalarea tânărului fermier”, derulată pe trei ani. Producătorul agricol a primit 80 la sută din cei 40.000 de euro alocaţi pentru a investi într-o exploataţie apicolă, urmând ca ultima tranşă de bani să-i intre în cont la finalizarea Măsurii.
Pe un proiect asemănător, Ciprian Drăgan a utilizat banii pentru a realiza o producţie de pepeni. El este deţinătorul unui frumos record; din bostana sa a recoltat un pepene în greutate de 17 kg!
Un alt fermier şi-a ridicat o seră cu banii primiţi pe baza proiectului depus.
Un nou GAL pe cale de constituire
Prin Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, unităţile administrativ-teritoriale au accesat bani europeni nerambursabili pentru lucrări publice de interes edilitar-gospodăresc: renovarea a patru sedii de cămine culturale, a unei primării, reabilitarea drumurilor comunale, construcţia unor pieţe agroalimentare moderne sau realizarea parcurilor de joacă pentru copiii sătenilor.
„Anul viitor vream să mai atragem în GAL încă două localităţi gălăţene - Piscu şi Independenţa - şi împreună cu celelalte nouă să elaborăm o nouă strategie pentru viitorul PNDR 2014-2020. De asemenea, acum lucrăm la constituirea unui nou Grup de Acţiune Locală ce va include 12 unităţi administrativ-teritoriale, de pe axa răsăriteană a judeţului Galaţi (Vânători – Băneasa, inclusiv oraşul Tg Bujor) şi 41 de parteneri privaţi. Sperăm ca în primul trimestru al anului următor, noul Gal să fie funcţional”, a precizat Dorin Butunoiu.
La nivel structural
Asociaţia Grup de Acţiune Locală “Lunca Joasă a Siretului” este o entitate ce reprezintă un parteneriat public privat, constituit din şapte reprezentanţi ai sectorului public, 15 din sectorul privat şi trei ONG-uri, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen care îndeplinesc o serie de cerinţe.
De asemenea, în componenţa grupului intră unităţile administrativ-teritoriale: Lieşti, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Schela, Smârdan, Braniştea, Şendreni, din judeţul Galaţi, şi Siliştea - jud. Brăila.