Adama
Vinasa Rompak

Aproape un sfert din fermieri au primit deja banii pe hectar pentru 2008

Publicat: 30 aprilie 2009 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, până în prezent, plăţi în valoare de 146,5 milioane euro, aferente cererilor depuse de 307.379 beneficiari pentru schemele de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă) 2008, informează un comunicat al agenţiei.
„Asigur fermierii că personalul Agenţiei depune un efort considerabil pentru ca sprijinul financiar destinat plăţilor la hectar să ajungă în cel mai scurt timp în contul beneficiarilor. În acest sens, urmărim creşterea numărului de cereri plătite pe săptămână, depăşirea deficienţelor sistemului informatic, dar şi îmbunătăţirea relaţiei cu băncile comerciale implicate în derularea acestor fonduri”, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

Şeful APIA spunea recent că instituţia ar trebui să plătească 100.000 de cereri pe săptămână pentru a se încadra în termenul promis, de 30 iunie, însă există probleme legate de ritmul de procesare a ordinelor de plată către trezorerie şi de relaţia cu băncile.
Pentru campania 2008, au fost depuse, în total, 1.130.164 de cereri.

Valoarea sprijinului european pentru 2008 este de 60,75 euro/ha, iar pentru 2009 fermierii vor primi, în 2010, circa 71 de euro/ha, la care se adaugă sprijinul naţional.


Cereri pentru campania 2009

Pentru Campania SAPS 2009 termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă este 15 mai 2009.

“În ceea ce priveşte Campania SAPS 2009, au fost depuse aproape 800.000 de cereri de plată. Invităm fermierii să vină la centrele Agenţiei până la data de 15 mai, pentru a evita penalizările de 1 % percepute pentru cererile depuse în intervalul 15 mai-9 iunie”, a precizat Daniel Constantin.

Potrivit datelor centralizate APIA, în cadrul campaniei SAPS 2009, până în prezent, au fost depuse 797.004 cereri, cele mai multe fiind înregistrate în judeţele Dolj (37.652), Suceava (36.127) şi Olt (35.937).

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul. Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 1111 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii