Adama
Vinasa Rompak

APIA mai are de plătit mai mult de jumătate din cererile pe suprafaţă pe 2008

Publicat: 05 iunie 2009 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, până la începutul lunii iunie a.c., plăţi în valoare de 347 milioane de euro, aferente cererilor depuse de 487.000 de beneficiari pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, în cadrul campaniei SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă) 2008.
„Principalul obiectiv al Agenţiei este ca banii europeni să ajungă în contul fermierilor. Important este că ministrul Agriculturii Ilie Sârbu ne-a asigurat că, potrivit unui acord cu Ministerul Finanţelor Publice, fondurile necesare efectuării plăţilor la hectar sunt disponibile”, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

Acesta a subliniat că toţi fermierii care au depus cereri în Campania SAPS 2008 şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate vor primi sumele la care sunt îndreptăţiţi.

În cadrul campaniei 2008, 1.130.150 de fermieri au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Plăţile pe suprafaţă aferente campaniei 2008 au început în 25 martie a.c. către fermierii pentru care nu au fost identificate erori în sistem, cererile fiind completate corect.

Agricultorii români nu vor primi, însă, toţi banii pe suprafaţă pentru anul 2008 până la data de 30 iunie a.c., aşa cum promitea ministrul Ilie Sârbu în urmă cu două luni. Sârbu a declarat recent că, în ciuda tuturor eforturilor întreprinse, timpul rămas este insuficient pentru recuperarea întârzierilor şi finalizarea plăţilor până în 30 iunie, data limită până la care ajutoarele pot fi distribuite fără a primi penalităţi de întârziere din partea Comisiei Europene.

Sârbu a învinuit, din nou, sistemul informatic şi conducerile agenţiilor de plăţi, adăugând că, deşi sunt bani în bugetul ministerului, plăţile nu pot fi făcute din cauza problemelor de funcţionare a sistemului informatic al APIA, dar şi din cauza conducerii deficitare a unor instituţii care nu au reuşit să îşi facă datoria, precizând că în scurt timp ar putea fi aduşi experţi din Ungaria care vor încerca să ajute APIA la acordarea unui procent cât mai mare din subvenţii.

Potrivit regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fără penalizări a plăţilor pe hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor, mai precizează APIA. În cazul în care restanţele de plată depăşesc 4% din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire a termenului, pentru sumele ce depăşesc 4%.

Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate faţă de marja de 4% se reduc cu următoarele procente: cu 10% pentru o întârziere de până la o lună, cu 25% pentru o întârziere de până la două luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de către CE se reduc cu 100 la sută.

Fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafaţă nu sunt afectaţi de aceste penalităţi financiare, acestea fiind suportate din bugetul statului membru, se mai precizează în comunicatul APIA.

Potrivit APIA, măsurile de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2008 includ plăţile unice pe suprafaţă (SAPS), precum şi schemele de plată pentru culturi energetice şi pentru zahăr şi plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

APIA va achita, de asemenea, în cadrul schemelor de sprijin pentru anul 2008, plăţile naţionale directe complementare (PNDC), plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate, precum şi plăţile de agromediu din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 1104 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii