Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APDRP deschide în perioada 17 aprilie – 31 mai 2012 sesiunea pentru depunerea proiectelor pe Măsura 121

Publicat: 05 aprilie 2012 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide în perioada 17 aprilie – 31 mai 2012 sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole” din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile nerambursabile disponibile în această sesiune, pentru finanțarea proiectelor privind modernizarea exploatațiilor agricole, sunt de 220.577.199 de euro, fiind alocați acum toți banii disponibili până la finalul perioadei de finanțare, respectiv 2013.

Modificări la Ghidul Solicitantului
Pe pagina de internet a Agenției (www.apdrp.ro) a fost publicată ultima variantă a Ghidului Solicitantului, versiunea 09, aplicabilă pentru depunerea proiectelor din această sesiune.

Ghidul Solicitantului aduce modificări privind alocarea fondurilor nerambursabile europene pentru Măsura 121. Astfel, se va acorda finanțare europeană nerambursabilă în mod separat pentru sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru implementarea standardelor privind laptele și protecția apelor și pentru beneficiarii Măsurii 141 „Sprijinirea exploatațiilor agricole de semi-subzistență”.

Noutăţi la valorile maxime eligibile ale proiectelor
De asemenea, au suferit modificări și valorile maxime eligibile ale proiectelor, în funcție de sectorul în care se va face investiția. Astfel, pentru sectorul zootehnic, valoarea eligibilă a unui proiect de investiții nu poate depăși 2 milioane de euro, beneficiind de o cofinanțare publică nerambursabilă începând cu 40%.

În cazul proiectelor implementate în sectorul vegetal, valoarea maximă a investiției nu poate depăși 1 milion de euro, cofinanțarea publică nerambursabilă pornind tot de la 40%. Cofinanţarea publică nu va putea depăşi un maximum de 70% din valoarea totală a proiectului.

În situația în care se realizează un proiect de investiții în sectorul zootehnic ce vizează atât protecția apelor împotriva poluării cu nitrați cât și implementarea standardelor în privința laptelui crud, valoarea eligibilă totală acceptată a acestuia nu va putea depăși suma de 2 milioane de euro. Din totalul acceptat, investiția în standardele pentru lapte nu va depăși suma de 250.000 de euro. Cofinanțarea publică nerambursabilă în cazul acestui tip de proiect de investiții va porni de la 40%.

În privința cheltuielilor eligibile, au fost aduse clarificări cu privire la mijloacele de transport specializate. Astfel, vor fi considerate eligibile doar acele mijloace de transport care transporta numai un anumit tip de mărfuri adecvate activităților descrise in proiect. În consecinţă, mijloacele de transport eligibile pot fi autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport albine, animale.

Criterii noi de selecţie a proiectelor
Selecția proiectelor în vederea acordării finanțării se va realiza conform criteriilor de selecție publicate in Ghidul Solicitantului, disponibil gratuit pe pagina de internet www.apdrp.ro.

În ceea ce privește modul de selectare a proiectelor, s-au introdus criterii separate pentru investițiile în standardele europene în vigoare din sectorul animalelor. Astfel, pentru a beneficia de punctaj proiectele trebuie să conțină investiții care să asigure implementarea standardelor în proporție de 100%.
În cazul în care proiectul prevede și alte tipuri de investiții acesta va fi punctat conform criteriilor de selecție pentru sectorul de creștere a animalelor.
Totodată, beneficiarii Măsurii 112 – ”Instalarea tinerilor fermieri” care realizează investiții pentru implementarea celor două standarde prin Măsura 121, beneficiază de o perioadă de grație de 36 de luni pentru finalizarea investiției.

APDRP precizează că proiectele din sectorul zootehnic şi vegetal nu vor mai primi punctaj la criteriul de selecție ce privește exploatațiile agricole care se adaptează la standardele comunitare, dat fiind faptul că acestea au devenit obligatorii. Sunt exceptate doar cele două standarde menționate mai sus, care au criterii de selecție separate.

Precizări
Din sectorul vegetal au fost eliminate, de asemenea, investițiile pentru înfințarea de culturi de specii forestiere, cu ciclu scurt de producție.

Investițiile din acest sector, ce privesc pepinierele și plantațiile de pomi fructiferi, vor primi 33 de puncte, iar cele pentru plantații de viță-de-vie pentru vin primesc 30 de puncte.

În cazul proiectelor de investiții din sectorul animal, acestea vor beneficia de un punctaj diferit în funcție de ce dorește beneficiarul să producă de pe urma animalelor. De exemplu, dacă se va realiza un proiect de investiții pentru creșterea bovinelor, se vor acorda 39 de puncte dacă este vorba despre bovine pentru carne, sau 35 de puncte, în cazul în care sunt crescute vaci pentru lapte.

Pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de selecție pot fi consultate inclusiv formularele specifice ale Manualului de procedură pentru evaluare selectare, de asemenea disponibil pe pagina de internet www.apdrp.ro.

Depunerea proiectelor aferente Măsurii 121 se va face la Oficiile Judeţene ale APDRP, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este miercuri, 31 mai 2012, ora 12:00.

Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane şi a factorilor de producţie şi îndeplinirea standardelor naţionale şi a standardelor comunitare.

Vizualizat: 2127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii