Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anulat până în prezent, din diverse motive, contracte a căror valoare se ridică la 300 milioane de euro, a declarat Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
60% din contracte, reziliate din cauza lipsei de finanţare
„S-au anulat contracte de 300 de milioane de euro, încheiate cu APDRP. Dintre toate aceste contracte, 60% s-au anulat din cauza lipsei de finanţare, iar restul din alte cauze, cum ar fi faptul că terenul nu era liber şi descărcat de sarcini sau a existat un decalaj de timp între depunerea proiectului şi obţinerea finanţării”, a spus Toncea, citată de Agerpres, în cadrul conferinţei „Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură”, organizată la Bucureşti, în 15 octombrie 2013.
Finanţarea agriculturii poate ajunge la maxim 7%, cât e contribuţia sectorului la PIB
Potrivit directorului FGCR, finanţarea din domeniul agriculturii poate ajunge, cu eforturi, la 7%, similar cu contribuţia agriculturii la Produsul Intern Brut (PIB) al României.
„Dacă agricultura a ajuns de la 2% la 4% din punct de vedere al finanţării, s-a datorat şi băncilor comerciale, dar se poate ajunge la 7%, cât este contribuţia domeniului la PIB-ul României”, a mai spus Veronica Toncea.
APDRP a încheiat 81.311 contracte de finanţare, în valoare de circa 5,5 mld. euro
Până în prezent, APDRP a încheiat 81.311 de contracte de finanţare în valoare de circa 5,5 mld. euro, anul 2013 fiind ultimul an în care mai pot fi contracte proiecte pe actuala programare financiară. Raportat la valoarea totală a fondurilor disponibile prin PNDR doar pentru proiecte de investiţii, respectiv circa 6,7 mld. euro, procentul de contractare a fondurilor este de circa 82%.
Conform datelor oficiale ale MADR, Uniunea Europeană a rambursat României, din 2007 şi până în prezent, peste 10 mld. euro din fondurile destinate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului.