PROPUNERI ŞI SOLUŢII PENTRU BENEFICIARII PNDR 2020. Conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se întâlneşte cu fermieri şi autorităţi publice din toată ţara pentru a găsi variante de simplificare a accesului la banii europeni.
Pe 13 şi 14 iulie 2017, la Craiova, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat secretarul de stat Alexandru Potor şi directorul general al AFIR, Adrian – Ionuţ Chesnoiu, informează MADR.
Una dintre situaţiile discutate a fost obţinerea avizului necesar alimentării cu apă în cazul proiectelor depuse de beneficiarii publici ai sM 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, pentru componenta de apă/apă uzată. Problema de ordin tehnic şi procedural şi-a găsit rezolvarea în aceeaşi zi în cadrul întâlnirii de la sediul Prefecturii Dolj, unde conducerea AFIR a discutat cu Prefectul Judeţului, Dan – Narcis Purcărescu şi cu reprezentanţii din teritoriu ai Administraţiei Naţionale Apele Române.
O altă situaţie de ordin metodologic privind desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică derulate de către beneficiarii publici ai PNDR 2020 a fost discutată şi s-a ajuns la un acord cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), în sensul reducerii la minimum a întârzierilor apărute în derularea procedurii de achiziţie de către beneficiarii publici, determinate de evaluarea cu întârziere a documentaţiilor de atribuire de către observatorii ANAP (insuficienţi din punct de vedere numeric la nivel judeţean).
În acest moment AFIR şi MADR analizează şi caută soluţii rapide pentru alte probleme aduse în discuţie de către beneficiarii PNDR 2020. Astfel, s-a propus ca plata comisioanelor stabilite de Fondurile de Garantare la emiterea scrisorilor de garanţie bancară (SGB), necesare beneficiarilor publici pentru solicitarea/ acordarea avansului, să se facă eşalonat, lunar, nu într-o singură tranşă decontată la momentul emiterii scrisorii, iar valabilitatea scrisorilor de garanţie bancară să fie în concordanţă cu durata efectivă de implementare a investiţiei.
Totodată, se caută soluţii şi pentru proiectele trecute pe procedura de tranziţie dintre programe, care nu vor putea obţine autorizaţiile de funcţionare până la termenul limită de depunere a ultimei tranşe de plată, astfel încât acestea să poată fi depuse în perioada de monitorizare a proiectului.
O altă propunere venită din partea celor care doresc finanţare prin PNDR 2020 a vizat alocarea integrală a sumelor alocate în organizarea sesiunilor de primire a proiectelor, astfel încât să nu mai existe proiecte eligibile, rămase fară finanţare, ca urmare a consumării cu rapiditate a fondurilor alocate în urma solicitărilor primite.
De asemenea, Adrian - Ionuţ Chesnoiu a discutat cu reprezentanţii instituţiilor publice implicate în accesarea şi în derularea fondurilor europene din cele două regiuni, Muntenia şi Oltenia (Direcţia Agricolă Judeţeană, Direcţia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Administraţia Finanţelor Publice, Serviciul de Verificare a Achiziţiilor Publice din teritoriu). Scopul întâlnirii a vizat găsirea celor mai bune soluţii care să faciliteze obţinerea de avize şi autorizaţii necesare obţinerii fondurilor europene de către solicitanţi, mai precizează MADR.
AFIR continuă seria întâlnirilor de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 şi cu reprezentanţii instituţiilor publice din teritoriu. Următoarele întâlniri au loc la Satu Mare, joi 20 iulie 2017 şi la Alba Iulia, vineri 21 iulie 2017.