Prioritatea zero pentru Delta Dunării este dobândirea posibilităţii de a accesa fonduri europene şi înfiinţarea unei autorităţi de control unificate, pentru operativitate ridicată şi protejare eficientă a biodiversităţii, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului, aflată în vizită în Delta Dunării.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a efectuat săptămâna trecută, o vizită oficială în Delta Dunării alături de Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
În acest context, au avut loc consultări cu reprezentanţii ARBDD pe teme precum dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii, pescuitul şi acvacultura în Delta Dunării.
Rovana Plumb a susţinut necesitatea ca Delta Dunării să se dezvolte pe baza unui proiect integrat în care politicile sociale, cele de mediu şi dezvoltarea economică trebuie să formeze un tot unitar. “Dezvoltarea economică trebuie să convieţuiască în mod corect cu biodiversitatea unicat a acestei zone. Delta este încununarea a ceea ce Dunărea acumulează în cei peste 2000 de km pe care îi străbate de-a lungul Europei şi tocmai de aceea vizita celor 2 comisari europeni demonstrează că Delta are, pe lângă sprijinul autorităţilor române, în primul rând suportul autorităţilor Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi Pădurilor are ca prioritate zero acordarea, către această administraţie a Deltei Dunării, a posibilităţii de a accesa fonduri europene prin programe multianuale şi multifonduri, printr-o abordare integrată a politicilor de mediu, de dezvoltare rurală şi a politicilor agricole. Prin intermediul fondurilor europene, Delta va beneficia de refacerea şi conservarea habitatelor naturale” a declarat Rovana Plumb.
O nouă autoritate de control
“În Delta Dunării vom înfiinţa o nouă autoritate care va coordona toate cele 7 organisme de control existente în prezent, iar aceasta va fi condusă de la nivelul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acest lucru va presupune că echipe mixte, cu angajaţi dotaţi în mod corespunzător, vor efectua un singur rând de controale, iar operativitatea va creşte. Delta Dunării este o bogăţie fără egal a României şi trebuie protejată cu adevărat”, a anunţat Ministrul Mediului.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik a declarat că Delta Dunării este o comoară care trebuie protejată şi că toţi oamenii care muncesc pentru acest lucru trebuie sprijiniţi atât la nivel local, cât şi la nivel central.