Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Maramureş: Fermierii care produc bio sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene

Publicat: 11 iulie 2013 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din satele şi comunele judeţului Maramureş, care produc alimente tradiţionale şi bio, sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene pentru a-şi susţine afacerile.

“Anual până la o mie de producători tradiţionali accesează fonduri europene pe diferite măsuri pentru a-şi susţine şi dezvolta micile afaceri. Deşi acestea sunt afaceri de mică anvergură, agricultorii spun că întâmpină greutăţi cu desfacerea produselor pe piaţa liberă din cauza taxelor ridicate, plus că întâmpină o altă reţinere din partea cumpărătorilor care nu înţeleg de ce produsele tradiţionale cât şi cele bio au preţuri un pic mai mari decât produsele agroalimentare din hipermarketuri şi magazine. Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din judeţul Maramureş e singura organizaţie care sprijină activ mici fermieri specializaţi în producerea alimentelor tradiţionale şi bio”, a declarat consilierul specializat în agricultură ecologică Marcela Andreicuţ din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş.

Deşi produsele alimentare se bucură de o largă apreciere şi căutare, organizarea pieţelor şi distribuţia acestor produse e încă deficitară. “Deţinem peste 4 hectare de terenuri, majoritatea destinate culturilor legumicole şi pomiculturii. A promova pe piaţa liberă produsele tradiţionale e destul de complicat pentru că prea puţini cumpărători înţeleg diferenţa dintre produsele tradiţionale şi cele din supermarketuri în proporţie de 90% importate. Abia după ce se formează un cerc de cumpărători tradiţionali poţi evolua şi extinde mica afacere. Probabil că dacă toţi producătorii am fi mai organizaţi, am avea de câştigat”, a spus Andreea Vereş, consultant al firmei Agro Center ce deţine împreună cu familia sa o fermă de legume situată în apropierea râului Lăpuş.

Fermierii autorizaţi care accesează fonduri europene produc o gamă variată de bunuri, de la produse de panificaţie, produse lactate şi derivate, dulceţuri, băuturi de casă alcoolice şi nealcoolice, miere de albine, produse din carne, patiserie, legume şi fructe. Aceştia sunt deţinători de terenuri, sere, solarii, livezi de pomi fructiferi, ferme de vaci şi investesc anual sume apreciabile de bani în susţinerea şi continuarea afacerilor. sursa: Agerpres

Vizualizat: 2717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii