Fermierii din satele şi comunele judeţului Maramureş, care produc alimente tradiţionale şi bio, sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene pentru a-şi susţine afacerile.
“Anual până la o mie de producători tradiţionali accesează fonduri europene pe diferite măsuri pentru a-şi susţine şi dezvolta micile afaceri. Deşi acestea sunt afaceri de mică anvergură, agricultorii spun că întâmpină greutăţi cu desfacerea produselor pe piaţa liberă din cauza taxelor ridicate, plus că întâmpină o altă reţinere din partea cumpărătorilor care nu înţeleg de ce produsele tradiţionale cât şi cele bio au preţuri un pic mai mari decât produsele agroalimentare din hipermarketuri şi magazine. Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din judeţul Maramureş e singura organizaţie care sprijină activ mici fermieri specializaţi în producerea alimentelor tradiţionale şi bio”, a declarat consilierul specializat în agricultură ecologică Marcela Andreicuţ din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş.
Deşi produsele alimentare se bucură de o largă apreciere şi căutare, organizarea pieţelor şi distribuţia acestor produse e încă deficitară. “Deţinem peste 4 hectare de terenuri, majoritatea destinate culturilor legumicole şi pomiculturii. A promova pe piaţa liberă produsele tradiţionale e destul de complicat pentru că prea puţini cumpărători înţeleg diferenţa dintre produsele tradiţionale şi cele din supermarketuri în proporţie de 90% importate. Abia după ce se formează un cerc de cumpărători tradiţionali poţi evolua şi extinde mica afacere. Probabil că dacă toţi producătorii am fi mai organizaţi, am avea de câştigat”, a spus Andreea Vereş, consultant al firmei Agro Center ce deţine împreună cu familia sa o fermă de legume situată în apropierea râului Lăpuş.
Fermierii autorizaţi care accesează fonduri europene produc o gamă variată de bunuri, de la produse de panificaţie, produse lactate şi derivate, dulceţuri, băuturi de casă alcoolice şi nealcoolice, miere de albine, produse din carne, patiserie, legume şi fructe. Aceştia sunt deţinători de terenuri, sere, solarii, livezi de pomi fructiferi, ferme de vaci şi investesc anual sume apreciabile de bani în susţinerea şi continuarea afacerilor. sursa: Agerpres