Adama
Vinasa Rompak

Agricultura a absorbit 30% din fondurile europene destinate

Publicat: 11 octombrie 2011 - 13:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai mult de trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană au fost plătite producătorilor care au demarat proiecte europene în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Rata de absorbţie a ajuns la 30%.

Începând cu anul 2008, de la demararea PNDR, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 95.266 de cereri de finanţare, în valoare de 15,15 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate spre finanţare 47.697 de proiecte în sumă de 4,41 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o angajare de 46% a fondurilor disponibile prin PNDR.

Rata de absorbţie din acest moment este de 30%
Plăţi efective au fost de 2,6 miliarde euro pentru proiecte, la care se adaugă înca 500 milioane euro pentru prefinanţare. Aceasta înseamnă că rata de absorbţie din acest moment este de 30%.

În acelaşi timp, au fost finalizate peste 2.000 de proiecte, valoarea acestor investiţii ridicându-se la 395,64 milioane de euro.
„Aşa cum bine am anticipat, anul 2011 înseamnă o accelerare majoră a absorbţiei fondurilor pe care le gestionează APDRP. Nu mă refer numai la partea de primire şi contractare a proiectelor. În primul rând este vorba despre plăţile efective, adică lucrul care contează cel mai mult. În acest an am plătit către beneficiarii PNDR aproape un miliard de euro. Cu această sumă, am absorbit până în prezent peste 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din fondurile pe care le avem la dispoziţie. Am încredere că până la sfârşitul acestui an şi până la finalizarea Programului vom cheltui aproape toate fondurile pe care Uniunea ni le-a pus la dispoziţie”, a declarat Mihai Gavril Vădan,  directorul general al APDRP, citat de capital.ro

De la începutul anului 2011, Agenţia a primit peste 35.700 cereri de finanţare pentru Măsurile de investiţii pe care le implementează. Valoarea solicitată prin aceste proiecte este de 2,19 miliarde de euro.
Dintre acestea, au fost selectate pentru a primi finanţare un număr de 19.055 de cereri de finanţare în valoare de 636,19 milioane de euro. Restul solicitărilor nu au putut fi finanţate, depăşind cu mult alocările financiare pentru sesiunile de depuneri.

Vizualizat: 1308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România poate pierde 50% din fondurile europene pentru acvacultură

România poate pierde 50% din fondurile europene pentru acvacultură

Asociaţia Acvacultorilor Banat Sturio, membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), avertizează că România este în pericol să piardă 50% din fondurile europene destinate acvaculturii din cauza lipsei fondurilor necesare pentru cofinanţare.

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), reprezentantă de preşedintele Mircea Croitoru şi Florin Ciobanu în calitate de membru fondator, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”.

Plafonarea ajutoarelor UE pentru agricultură, maxim 300.000 euro/an

Plafonarea ajutoarelor UE pentru agricultură, maxim 300.000 euro/an

Comisia Europeană are intenţia de a introduce o plafonare progresivă a ajutoarelor directe pentru exploatările agricole, începând de la 150.000 de euro, au indicat surse europene. 

Principala problemă a agriculturii româneşti: lipsa unor investiiţii majore

Principala problemă a agriculturii româneşti: lipsa unor investiiţii majore

Problemele majore ale agriculturii din România sunt generate de lipsa unor investiţii semnificative, nu neapărat din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din cauza dificultăţii accesării acestora, a declarat, Răzvan Diaconescu, director general al Impuls-Leasing România, într-o conferinţă de presă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii