48 de mil. euro pentru micro-întreprinderi în mediul rural
Publicat: 20 noiembrie 2009 - 16:00
În perioada 16 noiembrie - 11 decembrie 2009 este deschisă a patra sesiune de cereri de proiecte pentru Măsura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi.
Fondurile disponibile sunt de aproape 48 milioane de euro,
iar sprijinul maxim nerambursabil acordat unui proiect este de 200.000
euro, reprezentând până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile
corespunzătoare investiţiei.
Deşi Ghidul solicitantului a fost modificat, construcţia clădirilor este în continuare cheltuială eligibilă. De asemenea, sunt eligibile şi investiţiile pentru modernizarea şi extinderea clădirilor în cadrul tuturor componentelor Măsurii, însă doar pentru clădirile aflate în proprietate şi numai în scopul desfăşurării activităţilor propuse prin proiect.
Nu este însă permisă amenajarea clădirilor asupra cărora potenţialul beneficiar are drept de folosinţă, ci doar dotarea cu utilaje.
Beneficiarii eligibili sunt micro-întreprinderile – firme, cooperative meşteşugăreşti, cooperative de consum, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, dar şi asociaţii familiale - şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici, care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.
Investiţiile finanţate privesc activităţile non-agricole productive, dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local şi înfiinţarea de servicii pentru populaţia rurală. Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în protecţia fitosanitară şi însămânţare artificială a animalelor, în servicii pentru reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.
Concret, proiectele finanţate pot avea ca scop extinderea şi modernizarea activităţii prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente de lucru, construirea unei hale de producţie pentru tâmplărie din lemn, crearea serviciilor de însămânţare artificială a animalelor de fermă.
Alte exemple includ construirea de hale pentru confecţii metalice, înfiinţarea unui centru medical sau a unui service auto, sau modernizarea unei fabrici de textile prin achiziţia de maşini specializate de ţesut.
Ultima sesiune de depunere de proiecte pentru Măsurile 312 şi 313 a fost deschisă în perioada 12 octombrie - 06 noiembrie a.c., fiind depuse 147 de proiecte în cadrul Măsurii 312 şi 46 de proiecte în cadrul Măsurii 313.