163 milioane lei din fondurile SAPARD riscă să fie pierdute
Publicat: 21 septembrie 2009 - 15:30
Termenul de finalizare a proiectelor SAPARD contractate începând cu 2006 ar putea fi prelungit cu încă un an, până la sfârşitul lui 2010, pentru a evita pierderea de fonduri în valoare 163 milioane lei, ce ar putea rămâne neutilizate din cauză că o parte din proiectele contractate prin program nu vor fi finalizate până la finele acestui an.
Potrivit APDRP, din cauza gradului de implementare a proiectelor, este posibil ca din valoarea de 217 milioane lei care trebuie utilizată până la 31 decembrie 2009, o valoare de aproximativ 163 milioane lei, reprezentând cofinanţare publică nerambursabilă, să nu fie absorbită în acest termen.
Propunere de prelungire până la sfârşitul lui 2010
În acest sens, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinanţării publice nerambursabile pentru proiectele de investiţii din cadrul Programului SAPARD, prin care propune prelungirea termenului final de plată până la data de 31 decembrie 2010, pentru definitivarea implementării materiale şi financiare a contractelor de finanţare încheiate de APDRP începând cu anul 2006.
Doar jumătate din proiecte au fost finalizate
Potrivit argumentaţiei prezentate de Ministerul Agriculturii în proiect, în prezent, din 1.239 proiecte contractate de APDRP începând cu 2006, cu cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 974 milioane lei, se disting următoarele cazuri:
I. 621 proiecte, cu cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 267 milioane lei, sunt finalizate;
II. 434 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 508 milioane lei, se află în curs de execuţie, astfel:
- pentru 347 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 443 milioane lei, au fost efectuate plăţi în valoare de 285 milioane lei;
- pentru 6 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 7 milioane lei au fost depuse cereri de plată, acestea fiind în curs de autorizare şi efectuare;
- pentru 81 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 57 milioane lei, nu a fost depusă nici o cerere de plată, însă acestea se află într-un stadiu fizic avansat de realizare;
III. pentru 184 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 199 milioane lei, contractele au fost reziliate, în principal din cauza imposibilităţii de susţinere a cofinanţării din partea beneficiarilor.
Conform declaraţiilor beneficiarilor, nerealizarea stadiului fizic de execuţie a proiectelor a fost cauzată de dificultăţi în obţinerea creditelor bancare necesare acoperirii părţii de cofinanţare a proiectelor, întreruperi apărute pe parcursul execuţiei lucrărilor, din cauza constructorilor sau imposibilitatea derulării lucrărilor şi respectării termenelor de execuţie ca urmare a condiţiilor climatice.
Utilizarea efectivă a sumei alocate Programului SAPARD prin OUG 59/2006 a fost de cca. 775 milioane lei, adică 75% din valoarea totală alocată. Neprelungirea termenului ar duce la rezilierea unui număr mare de contracte de finanţare, la pierderea a aproximativ 163 milioane lei şi începerea recuperării prin executare silită a tranşelor deja rambursate în cadrul acestor contracte, se mai precizează în proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii şi publicat în 11 septembrie a.c. pe site-ul ministerului în secţiunea Proiecte legislative.
Potrivit proiectului, în cazul în care termenul va fi prelungit până la sfârşitul anului viitor, plăţile vor fi rambursate către beneficiarii care au semnat contracte de finanţare cu APDRP începând cu anul 2006, dar care nu s-au încadrat în termenele stipulate în contractele de finanţare din cauza unor motive justificate şi temeinice şi care nu au alte contracte reziliate.