BILANŢ APIA. Sfârșitul anului 2016 marchează încheierea primului deceniu de implementare, de către Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură – APIA, a schemelor și măsurilor de sprijin finanţate din fonduri europene și naţionale destinate susţinerii fermierilor români.
“În tot acest timp APIA a reușit să gestioneze situaţiile și provocările apărute în prelucrarea cererilor depuse de peste 1 milion de beneficiari, pentru toate schemele și măsurile gestionate”, informează Agenţia, cu precizarea că anual se derulează 45 de scheme de plată/măsuri de acordare a ajutoarelor financiare europene şi naţionale, cuprinzând 89 de submăsuri, respectiv pachete/sub-pachete, punând în aplicare fluxurile procedurale în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare și naţionale în vigoare.
Politica Agricolă Comună 2007-2014
Valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeană, pe care APIA l-a derulat în perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde euro, fiind compus din 7,8 miliarde euro destinaţi schemelor de plăţi directe, măsurilor de piaţă şi intervenţie finanţate din FEGA și 3,02 miliarde euro destinaţi implementării măsurilor delegate din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, finanţaţi din FEADR. În perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiară aferentă fiecărui an, APIA a înregistrat o rată a absorbţiei fondurilor europene de 98%.
Politica Agricolă Comună 2015 -2020
În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocări financiare de peste 20 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru a derula fondurile destinate finanţării Politicii Agricole Comune şi pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbţie a acestor fonduri.
Astfel, bugetul încredinţat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substanţial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăţilor directe şi a măsurilor de piaţă, restul fiind alocaţi prin delegare de la bugetul FEADR pentru gestionarea măsurilor care vizează mediul, agricultura ecologică, zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, dar și pentru asigurarea bunăstării animalelor.
Procentual, APIA gestionează în noua perioadă de programare circa 70% din valoarea totală a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol.
Agenţia subliniază în informarea de pe site-ul propriu că a reuşit două performanţe importante: plata în avans a peste 870 milioane de euro, pentru un număr de 754.421 de fermieri, o valoare record a plăţilor în avans pe care le face România pentru o campanie de plăţi directe şi începerea plăţilor finale la data de 1 decembrie 2016.