Adama
Vinasa Rompak

FERMIERUL ION CONSTANTIN OLTEANU: MI-A BĂTUT FALIMENTUL LA UȘĂ!

Publicat: 20 iulie 2020 - 09:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LA UN PAS DE DEZASTRU. Fermierul Ion Constantin Olteanu susţine că o săptămână dacă mai întârziau ploile, putea să declare falimentul și să pună lacătul pe o companie cu peste 12.000 de hectare.

La sfârşitul lunii iulie, fermierul Ion Constantin Olteanu a încheiat campania de seceriş şi a realizat pregătirea terenului pentru însămânţările de toamnă pe mai bine de 10.000 de hectare într-un an agricol extrem de secetos. 

La grâu am obţinut în medie 5 t/ha, pe 5.000 ha cultivate. Să zicem Bogdaproste că am făcut producţia asta (în mod normal trebuia să fi fost 6-6,5 t/ha), în condiţiile acestui an destul de dificil pentru că până acum o lună de zile, până să înceapă ploile, am avut o treime din apa unui an întreg! Din 550 litri/mp au căzut până în 200 l. O săptămână dacă mai ţinea seceta, declaram falimentul! Ne-au salvat ploile în extremis”, susţine administratorul companiei AgroMad Crops (în foto) cu peste 12.000 ha, risipite în peste 50 localităţi, din Teleorman, Olt, Ilfov, Giurgiu şi Dâmboviţa. olteanu-porumb_b

Producătorul agricol susţine că era în postura de a întoarce culturile. Or, mai mare era dezastrul pentru că terenul nu este atât de spectaculos încât să se obţină recoltele de porumb şi floarea-soarelui ca în Bărăgan!

Din producţia de grâu, fermierul nu a reuşit să păstreze decât vreo 3.000 t. Restul l-a dat furnizorilor de inputuri. „Am avut contract futures pe 10.000 t pe care l-am onorat la un preţ prost, faţă de cât e acuma! Dar cine putea să prevadă? Este o anomalie pe piaţă: traderii dau bani cu 10 % mai puţin pe kg de grâu, faţă de intermediari! Când s-a mai întâmplat aşa ceva? „Samsarii” sunt comercianţi de cereale care au avut contractele semnate (cum am avut eu futures pe 10.000 t din 25.000); şi sunt obligaţi să le onoreze, oferind un preţ cu 10 % mai bun decât multinaţionalele!”, explică fermierul.   

În fermele AgroMad Crops, din 5.000 ha de grâu, vreo 500 (10% din suprafaţa cultivată) sunt declarate calamitate. „Folosesc, în general, soiuri româneşti. Mai mult de jumătate din suprafaţă am cultivat-o cu Glosa; a fost un an de excepţie pentru acest soi românesc, foarte stabil, cu indici ridicaţi de panificaţie. În an extrem de prost oferă 4-5 tone/ha, iar în sezoanele normale 5,5-6 tone/ha. Apoi, am mai avut Avenue (LG), un extratimpuriu; ca şi perioadă de recoltare, ar veni la două zile după orz. E un pic mai stabil şi mai rezistent la secetă. Am cultivat şi Exotic (KWS), un grâu cu adevărat fantastic: productivitate extraordinară, calitate foarte bună pentru panificaţie. Important este că îmi produc singur sămânţa, cumpăr bază sau prebază şi în fiecare dintre fermele mele amenajez loturi semincere”, precizează cultivatorul.  

Costuri de 4.000 lei/ha la grâu

La AgroMad Crops, costurile de producţie sunt foarte mari. „La grâu, pragul de rentabilitate începe de la 5 t/ha în sus. Fac agricultură de nouă ani, practic sunt la sfârşitul leasingurilor pentru care dau câte 2 milioane euro pe an. Dacă nu aveam aceste plăţi, situaţia nu era atât de dramatică! Cu tot, cu cheltuielile directe, indirecte, mă duc la 4.000 lei/ha. La mine, leasingurile sunt 250-300 euro/ha! E foarte grea povara; mai am un an şi jumătate şi scap!”, precizează cultivatorul din Conţeşti - Dâmboviţa.

Rapiţa, în media ultimilor ani! 

La rapiţă, Ion Olteanu Constantin a obţinut 3 t/ha (media ultimilor ani) pe 2.500 ha, producţia fiind deja vândută. „Nu putem păstra că avem de plătit furnizorii. Asta este drama agriculturii româneşti: nu există creditare pe termen mediu. Toţi te finanţează până la recoltă, fie că sunt furnizorii de inputuri, fie că sunt bănci; nimeni nu dă bani pe termen mediu! Or, o afacere se construieşte cu credite pe termen mediu sau lung!”, subliniază proprietarul AgroMad Crops.
Cu două ploi, porumbul va da 10 t/ha!

Culturile de primăvară arată foarte bine acum! „Deocamdată sunt... iarbă! Întins pe 3.500 ha, porumbul e o „buruiană” foarte frumoasă la o talie de 2,5 - 3 metri. I-ar mai trebui o ploaie, în jur de 20 l/mp, urmată de alte două pentru a da o producţie de circa 10 t/ha! Dar, tot aşa de bine, dacă nu va ploua, se pot obţine şi 3 t/ha, chiar dacă lanurile sunt atât de frumoase. Ar fi prăpăd!”, susţine fermierul.  

Dacă la floare, pe 1.500 ha, a făcut două tratamente, cultura fiind curată şi sănătoasă, la porumb nu mai are ce-i face! S-a înălţat şi nu mai poate interveni pentru a combate Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). Resemnat, aşteaptă ca dăunătorul să-i ciupească între 5 şi 20% din producţie!

Nu ai soluţie că nu ai cu ce să tratezi! O maşină autopropulsată de tratamente la 3 m costă jumătate de milion de euro. Nu o fac europenii, ci americanii. Îşi permit s-o cumpere doar fermierii care cultivă 7-10 mii ha cu porumb; maşina îşi scoate banii în doi ani!”, explică Ion Olteanu Constantin. 

Imediat în urma flotei de combine au venit pe flux maşinile de pregătit terenul pentru viitoarele semănături. La această dată, sunt pregătite circa 10.000 ha, fie prin scarificare, fie prin dezmiriştire, scarificare sau arătură.  

În fermele noastre, acolo unde condiţiile de teren au fost favorabile, am făcut o singură trecere cu Tiger-ul după care vom semăna rapiţa. Recomand celor care nu au timp să facă urgent o dezmiriştire uşoară (la 5 -7 cm) în scopul menţinerii apei, apoi lucrarea de subsoliat, scarificat. Nu recomand arătura pentru rapiţă. Plugul trebuie folosit doar pentru prăşitoare şi doar acolo unde este nevoie: unde sunt probleme cu soarecii, un grad mare de infestare cu buruieni sau monocultură de porumb! Anul acesta pentru prima dată vom încerca şi semănatul rapiţei direct în miriştea de grâu!”, a explicat dr. ing. Ion Olteanu Constantin.

Acum. că a trecut pericolul, fermele AgroMad Crops sunt pregătite pentru un nou sezon de producţie agricolă.

Vizualizat: 7365 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii