DECLARAȚIE ÎNCĂRCATĂ DE EMOȚII! Cunoscutul fermier român Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, județul Arad, a dat de pământ cu conducerea Ministerului Agriculturii, de la ministrul agriculturii, Petre Daea, până la secretarul de stat Daniel Botănoiu. Unul dintre cei mai mari agricultori din România a fost extrem de vehement în cele două intervenții, făcute IERI și ASTĂZI, la primul congres organizat de Federația PRO AGRO, Farm Food Forum.
Astăzi, la Poiana Brașov, unde a fost ținut primul eveniment de anvergură al PRO AGRO, Dimitrie Muscă le-a reproșat europarlamentarilor prezenți la congres, Daniel Buda, Mihai Țurcanu, că nu au făcut nimic ca să împiedice interzicerea folosirii în agricultură a neonicotinoidelor, pesticide eficiente în combaterea Tanymecus, popular spus rățișoara porumbului. Fermierul a spus că-i vine să plângă pentru că nu vrea să închidă ferma. "Mii de oameni depind de mine. Mă transformați într-un infractor pentru că eu oricum trebuie să dau cu substanțe".
La dezbaterile organizate ieri, 8 mai 2018, la același eveniment la care au participat aproximativ 400 de fermieri din țară, Dimitrie Muscă a fost extrem de vehement. Agricultorul a dat de pământ cu echipa de conducere a Ministerului Agriculturii. "Noi nu am putut să intrăm în câmp până-n 15 aprilie, s-au împotmolit tractoarele și mașinile de erbicidat și nici nu s-a rezolvat problema, iar rapița era dijmuită de dăunători", a spus Muscă. Atunci, fermierul a apelat la Ministerul Agriculturii cu rugămintea să le dea voie agricultorilor din vest să stropească cu substanțe cu ajutorul aviației utilitare. Și ce s-a întâmplat.
"Domnule ministru, dă-ne voie să lucrăm cu avioanele pe câteva produse, pentru că la ora actuală sunt autorizate în țară 5 produse pentru a le folosi cu aviația utilitară, pe lângă cealaltă gamă pe care o putem folosi terestru. Din aceste produse, unul sau două sunt insecticide, iar trei sunt fungicide. Da, da, discutăm și discutăm câteva zile șI tot nu se rezolvă și discutam interminabil până când primesc un răspuns și mă trezesc cu cei de la Fito Arad (Autoritatea Fitosanitară n.r.) că vin la mine și zic: dumneavoastră, aveți o problemă. Eu dacă am probleme, mi le rezolv, dar voi sigur aveți o problemă și țara are o problemă cu voi. Deci, a fost un pericol mare, în partea de vest o suprafață din rapița țării este dijmuită de ceutorhynchus assimillis (...) Pierderea este de cel puțin 50%. Și atunci, el, secretar de stat (în Ministerul Agriculturii n.r.) îmi spune: nu pot să-ți aprob, du-te și apelează la cei de la Fito.
Domnule, un secretar de stat în Ministerul Agriculturii nu poate să dea o derogare în condițiile în care totul este la latitudinea sa, în condițiile în care pentru noi, fermierii din zona de vest era o stare de necesitate, în condițiile în care era vorba de pâinea țării, în condițiile în care era vorba de jumătate aproape din suprafața de teren a țării din zona de vest cultivată cu rapiță și cu porumb. Și nu se implică și spune: lasă, direcția agricolă...
Când am venit încoace, au mers peste ai mei să-i întrebe unde au folosit avionul. (...) Am fost nevoit să-mi cumpăr alte substanțe care erau autorizate pentru avion. Nu aveam de ales decât să fac acest pas și să fac o cheltuială în plus, iar cu celelalte produse să rămân în stoc. Am făcut cheltuială în plus. Nu puțină, pentru că am 3.000 ha de grâu și 1.500 ha de rapiță la această dată în cultură. Deci, nu e o suprafață de ici, de colea.
Ăsta a fost ajutorul pe care mi l-a data domnul ministru secretar de stat Botănoiu, în condițiile în care am vorbit și cu domnul ministru Daea și i-am spus: domnule, vreau să dau drumul la aviația utilitară pentru că este de un real folos. Iată ce a înțeles secretarul de stat Botănoiu. Sigur, i-am și dat un răspuns: mulțumesc pentru nimic! Ăștia aduc agricultura la faliment. Domle, dă o derogare. Nu se întâmpla nimic! Sunt 5 produse autorizate. L-am întrebat: de ce nu ne dai voie? Fermele nu și-au autorizat substanțele pentru aviația utilitară, numai pentru terestru.
În Ungaria sunt omologate 24 de produse pentru aviația utilitară, în România numai 5. Nu suntem noi criminali?! Nu ne punem singuri talpa?! Domnule ministru, de ce stai pe scaunul acela?! Du-te, domnule, de mâine că și așa ți-ai cerut să faci o cursă și pe la alte posturi ca să te asiguri că poate te schimbă cei care sunt astăzi. Este păcat să ții un asemenea scaun ocupat, domnule ministru!" S-a înfuriat Dimitrie Muscă.
Unul dintre cei mai mari fermieri din România a mai spus că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care agricultorii plătesc taxe și impozite pe subvențiile agricole.
Suntem singura țară din Uniunea Europeană care plătim taxe și impozite pe subvenții. De ce sunt impozitate subvențiile când o lume întreagă nu o face?! Iar noi o facem și din banii care vin de afară și pe ăia îi luăm. Răspunsul încă nu l-am primit de la președintele țării, dar mai am răbdare.
Fermierul exploatează 7.650 ha, deține 2.200 de capete de vaci de lapte și de carne, are 40.000 porci și până la sfârșitul anului spune că va inaugura încă un complex de 10.000 de capete de porci.