Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ DĂ DE PĂMÂNT CU MINISTERUL AGRICULTURII!

Publicat: 09 mai 2018 - 22:50
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚIE ÎNCĂRCATĂ DE EMOȚII! Cunoscutul fermier român Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, județul Arad, a dat de pământ cu conducerea Ministerului Agriculturii, de la ministrul agriculturii, Petre Daea, până la secretarul de stat Daniel Botănoiu. Unul dintre cei mai mari agricultori din România a fost extrem de vehement în cele două intervenții, făcute IERI și ASTĂZI, la primul congres organizat de Federația PRO AGRO, Farm Food Forum.

Astăzi, la Poiana Brașov, unde a fost ținut primul eveniment de anvergură al PRO AGRO, Dimitrie Muscă le-a reproșat europarlamentarilor prezenți la congres, Daniel Buda, Mihai Țurcanu, că nu au făcut nimic ca să împiedice interzicerea folosirii în agricultură a neonicotinoidelor, pesticide eficiente în combaterea Tanymecus, popular spus rățișoara porumbului. Fermierul a spus că-i vine să plângă pentru că nu vrea să închidă ferma. "Mii de oameni depind de mine. Mă transformați într-un infractor pentru că eu oricum trebuie să dau cu substanțe".

La dezbaterile organizate ieri, 8 mai 2018, la același eveniment la care au participat aproximativ 400 de fermieri din țară, Dimitrie Muscă a fost extrem de vehement. Agricultorul a dat de pământ cu echipa de conducere a Ministerului Agriculturii. "Noi nu am putut să intrăm în câmp până-n 15 aprilie, s-au împotmolit tractoarele și mașinile de erbicidat și nici nu s-a rezolvat problema, iar rapița era dijmuită de dăunători", a spus Muscă. Atunci, fermierul a apelat la Ministerul Agriculturii cu rugămintea să le dea voie agricultorilor din vest să stropească cu substanțe cu ajutorul aviației utilitare. Și ce s-a întâmplat.

"Domnule ministru, dă-ne voie să lucrăm cu avioanele pe câteva produse, pentru că la ora actuală sunt autorizate în țară 5 produse pentru a le folosi cu aviația utilitară, pe lângă cealaltă gamă pe care o putem folosi terestru. Din aceste produse, unul sau două sunt insecticide, iar trei sunt fungicide. Da, da, discutăm și discutăm câteva zile șI tot nu se rezolvă și discutam interminabil până când primesc un răspuns și mă trezesc cu cei de la Fito Arad (Autoritatea Fitosanitară n.r.) că vin la mine și zic: dumneavoastră, aveți o problemă. Eu dacă am probleme, mi le rezolv, dar voi sigur aveți o problemă și țara are o problemă cu voi. musca-farm-food_bDeci, a fost un pericol mare, în partea de vest o suprafață din rapița țării este dijmuită de ceutorhynchus assimillis (...) Pierderea este de cel puțin 50%. Și atunci, el, secretar de stat (în Ministerul Agriculturii n.r.) îmi spune: nu pot să-ți aprob, du-te și apelează la cei de la Fito.

Domnule, un secretar de stat în Ministerul Agriculturii nu poate să dea o derogare în condițiile în care totul este la latitudinea sa, în condițiile în care pentru noi, fermierii din zona de vest era o stare de necesitate, în condițiile în care era vorba de pâinea țării, în condițiile în care era vorba de jumătate aproape din suprafața de teren a țării din zona de vest cultivată cu rapiță și cu porumb. Și nu se implică și spune: lasă, direcția agricolă...

Când am venit încoace, au mers peste ai mei să-i întrebe unde au folosit avionul. (...) Am fost nevoit să-mi cumpăr alte substanțe care erau autorizate pentru avion. Nu aveam de ales decât să fac acest pas și să fac o cheltuială în plus, iar cu celelalte produse să rămân în stoc. Am făcut cheltuială în plus. Nu puțină, pentru că am 3.000 ha de grâu și 1.500 ha de rapiță la această dată în cultură. Deci, nu e o suprafață de ici, de colea.

Ăsta a fost ajutorul pe care mi l-a data domnul ministru secretar de stat Botănoiu, în condițiile în care am vorbit și cu domnul ministru Daea și i-am spus: domnule, vreau să dau drumul la aviația utilitară pentru că este de un real folos. Iată ce a înțeles secretarul de stat Botănoiu. Sigur, i-am și dat un răspuns: mulțumesc pentru nimic! Ăștia aduc agricultura la faliment. Domle, dă o derogare. Nu se întâmpla nimic! Sunt 5 produse autorizate. L-am întrebat: de ce nu ne dai voie? Fermele nu și-au autorizat substanțele pentru aviația utilitară, numai pentru terestru.

În Ungaria sunt omologate 24 de produse pentru aviația utilitară, în România numai 5. Nu suntem noi criminali?! Nu ne punem singuri talpa?! Domnule ministru, de ce stai pe scaunul acela?! Du-te, domnule, de mâine că și așa ți-ai cerut să faci o cursă și pe la alte posturi ca să te asiguri că poate te schimbă cei care sunt astăzi. Este păcat să ții un asemenea scaun ocupat, domnule ministru!" S-a înfuriat Dimitrie Muscă.

Unul dintre cei mai mari fermieri din România a mai spus că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care agricultorii plătesc taxe și impozite pe subvențiile agricole.

Suntem singura țară din Uniunea Europeană care plătim taxe și impozite pe subvenții. De ce sunt impozitate subvențiile când o lume întreagă nu o face?! Iar noi o facem și din banii care vin de afară și pe ăia îi luăm. Răspunsul încă nu l-am primit de la președintele țării, dar mai am răbdare.

Fermierul exploatează 7.650 ha, deține 2.200 de capete de vaci de lapte și de carne, are 40.000 porci și până la sfârșitul anului spune că va inaugura încă un complex de 10.000 de capete de porci.

Vizualizat: 20738 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Șerban D
|
05. 11, 2018. Friday 22:52
Ce să mai spunem? Niște marionete de doi bani care nu pot să-și asume nimic.
Suntem țara care isi merită conducătorii.
Vai de noi!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Amendă...

Amendă...
Un poliţist opreşte un şofer pentru depăşirea vitezei: Detalii