Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII SUNT DEZAMĂGIȚI DE UE! REGULI ASPRE DOAR PENTRU EI, NU ȘI PENTRU IMPORTURI!

Publicat: 26 iunie 2020 - 20:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DISCUȚII APRINSE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN! Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a participat pe 22 iunie 2020 la ședința Comisie AGRI din Parlamentul European. Eurodeputații i-au spus comisarului că fermierii sunt tot mai dezamăgiți de UE. Lor li se impun reguli aspre de mediu în strategia pentru biodiversitate în timp ce importurile din țări terțe, de exemplu de soia, sunt o rușine.

Plățile pentru fermieri, noile subvenții care se pregătesc, denumite eco-scheme, vor fi condiționate de respectarea regulilor aspre impuse în strategiile de biodiversitate și de la fermă la furculiță. O parte dintre reguli vizează reducerea la jumătate a pesticidelor, extinderea agriculturii ecologice, bio, 10% dintre terenurile agricole trebuie să rămână nelucrate, să fie ocupate de elemente de peisaj, benzi verzi, garduri vii. În timp ce fermierii și crescătorii de animale din Europa vor trebui să facă față acestor noi exigențe, importurile din țările extracomunitare vor continua în baza acordului Mercosur, încheiat de UE cu aceste țări. De ce nu sunt supuse și aceste importuri unor reguli aspre? Ce se întâmplă cu biodiversitate din aceste țări de unde Europa importă carne, soia, etc.? Fermierii nu vor avea cum să facă față concurenței neloiale.

AGROINFO a intrat în posesia transcriptului ședinței, astfel vă punem la dispoziție opiniile articulate ale unor europarlamentari, membri în Comisia AGRI.

EURODEPUTAT G. LEBRETON: Domnule Comisar, ați spus că trebuie crescută biodiversitatea, e o idee măreață, însă, mijloacele și obiectivele concrete pe care le folosiți pentru a ajunge la asta sunt lipsite de realism, mai ales că orizontul este 2030, mai puțin cu jumătate pesticide, mai puțin cu jumătate de anti-microbiene, 20% mai puține îngrășăminte, 25% terenuri pentru agricultura bio, nu vom face decât sa împovărăm agricultorii noștri și ei nu au nevoie de așa ceva. E de neînțeles, în paralel Comisia continuă cu politica ei de liber-schimb, care va provoca o concurență neloială la adresa UE, deoarece țările din MERCOSUR, Mexic, Noua Zeelandă, Australia, e complet lipsit de realism și cum să le prezentăm așa ceva agricultorilor noștri care nu înțeleg politica dvs. Pe lângă asta avem și obiectivul suprarealist de a avea 10% terenuri nelucrate, asta în momentul în care vorbim despre sporirea autonomiei alimentare a UE. E pur și simplu de neînțeles. Nu am întrebări, însă, vă rog sa va gândiți cu mare atenție la politica pe care doriți sa o puneți in practica, deoarece, în curând niciun agricultor, cel puțin în Franța, nu va susține această Uniune Europeană.

EURODEPUTAT SCHMIEDTBAUER SIMONE: Vă rog să nu vă suparăți pe mine, eu sunt o agricultoare care face agricultură în Austria și eu remarc faptul că dvs. nu sunteți un agricultor real. În Austria există 25% din suprafața terenurilor folosită pentru agricultura organică, dar am avut nevoie de 25 de ani să ajungem la această suprafață, nu de azi pe mâine. Noi depindem de exporturile de alimente organice. Dacă cerem o extindere a suprafeței pentru agricultura organică, o consecință va fi scăderea prețurilor pentru alimentele respective, ceea ce reprezintă o problemă. Dacă considerați că agricultura este responsabilă pentru 10% din gazele cu efect de seră, mă întreb ce se întâmplă cu restul de 90%. Dacă ne gândim cu seriozitate la cele 90% de gaze cu efect de seră nu mai trebuie să discutam despre acorduri de liber schimb cu MERCOSUR și așa mai departe.

EURODEPUTAT RODRIGUEZ PALOP MARIA EUGENIA: Domnule Comisar, eu sunt îngrijorată deoarece nu vreau ca finanțarea acestei strategii să se facă în pofida agricultorilor noștri care deja își pierd din venituri din cauza sumelor reduse de la PAC. De aceea, Comisia AGRI s-a luptat pentru ca fondul de tranziție justă să îi ajute. Agricultura si creșterea de animale sunt agenți de dezvoltare rurală si trebuie să participe la acest fond. Fondul înlesnește trecerea la un model productiv mai durabil, trecerea de la combustibili fosili la altceva. Nu e vorba de a renunța la carbon pentru a avea litiu, deoarece orice mineral e nesustenabil, orice mină deschisă până la urmă produce moarte și poluează foarte mult, de aceea e important ca agricultura si creșterea de animale să fie incluse în acest mod. Sunt sectoare de transformare ecologică, mult mai durabile decât sectorul mineritului. Agricultorii și crescătorii de animale ar trebui să beneficieze de fondurile de tranziție justă. Care este contabilitatea cu tratatele de liber schimb care fac dumping de mediu si ce se întâmplă cu biodiversitatea din aceste țări terțe de unde importăm noi produse, de fapt?

EURODEPUTAT ZONDO ALVAREZ: Domnule Comisar, vă mulțumesc pentru cuvintele de recunoștință față de agricultori si față de lanțul alimentar care a funcționat in timpul pandemiei însă agricultorii și crescătorii de animale s-au săturat de cuvinte frumoase. Ei cer ca doar de la Bruxelles să nu le mai impunem zilnic și mai multe exigențe exagerate.
Agricultorii au fost printre apărătorii proiectului european însă asta se schimbă și mulți se simt dezamăgiți în țări precum Spania am văzut cum s-au ars steaguri europene la anumite exploatări agricole. Vă spuneam că se schimbă atitudinea lor față de UE, mulți sunt dezamăgiți. Pentru prima oară în Spania s-au ars drapele europene la ferme. Protestează din cauza exigențelor și mai copleșitoare de mediu și deoarece nu au cum să facă concurenței neloiale din partea altor țări terțe. Vor vota partide extremiste, eurosceptice. Euroscepticismul e în creștere în zonele rurale din sudul Europei și de aceea, domnul comisar, vă rog, să stabiliți obiective de mediu realiste și care pot fi atinse de toți agricultorii noștri.
În ceea ce privește condițiile de mediu, domnule comisar, să nu uităm că atunci când vrem să facem lucrurile mai bine le stricăm pe cele care deja funcționau bine.

EURODEPUTAT NOICHL MARIA:  Care considerați că sunt pașii concreți de care am avea nevoie pentru a merge înainte, cred că avem nevoie de un buget adecvat pentru aceste eco-scheme, un buget foarte clar dedicat acestor ecosisteme. O întrebare care am adresat-o si Comisarului pe agricultură. Considerați că din punct de vedere al reformei PAC, aceste strategii se aliniază reformei PAC?! Considerați că strategia biodiversității si strategia de la ferma la furculiță sunt aliniate cu strategia generala agricolă? În strategia de la ferma la furculița ni se spune clar că lanțurile de aprovizionare trebuie să poată fi monitorizate de aproape, importurile de soia reprezintă o rușine pentru UE. Din Brazilia de unde se defrișează pădure tropicală pe suprafețe mari, nu vom mai importa de acolo soia, să impunem un embargo sau cel puțin un moratoriu să nu mai importăm soia din Brazilia pentru că cel puțin acolo să nu se mai defrișeze pădurea tropicală.

SPUNS COMISARUL EUROPEAN PENTRU MEDIU, VIRGINIJUS SINKEVICIUS: În primul rând, cred că ar trebui să ascultăm ce au de spus agricultorii noștri și pe mine m-au încurajat rezultatele ultimei consultări publice care arată că fermierilor, în general, le pasă de mediul înconjurător și 58% dintre ei își doresc ca PAC-ul să susțină mediul și clima, 64% consideră că PAC-ul ar trebui să facă mai multe pentru a proteja mediul. În ceea ce privește fermierii care ar fi eurosceptici, nu pot decât să vă spun că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a implementa biodiversitatea alături de fermieri, astfel încât să fie fezabil. Și cred că obiectivele noastre ambițioase sunt realiste, se pot realiza și reprezintă oportunitate chiar, pentru agricultori. Foarte mulți dintre dumneavoastră ați vorbit despre echilibru între durabilitate și producția primară. Eu cred că tranziția către durabilitate nu reprezintă o amenințare pentru agricultură, ci este o adevărată oportunitate pentru că va permite fermierilor europeni să facă schimbările necesare, să se afirme pe piață astfel încât să garanteze viitorul sectorului agricol în fața concurenților din afara UE. Și tranziția aceasta ar putea reprezenta și un avantaj competitiv pe termen mediu.

Noi considerăm că la nivel global sisteme alimentare durabile ar putea aduce peste 1,8 trilioane de euro, în plus. Dacă ne întrebăm de ce nu a funcționat în trecut și dacă aceasta ar trebui să meargă bine, cred că față de strategiile anterioare acum propunem un pachet cu angajamente clare, măsurabile, care dacă sunt susținute de Parlament și de Consiliu vor fi mult mai puternice decât actualele obiective pe care le avem.i capitolul de dezvoltare durabilă în cadrul acordului cu MERCOSUR este ambițios, avem capitole de acest fel și în alte acorduri recente, cum ar fi, cu Japonia sau cu Mexicul și aceasta se bazează pe faptul că creșterea comerțului nu trebuie să se facă în detrimentul condițiilor de muncă sau a mediului, ci dimpotrivă, ar trebui să promoveze o dezvoltare durabilă. Parlamentul European s-a implicat întotdeauna pe deplin pentru a susține aceste acorduri de liber schimb.

Cât privește pesticidele, datele științifice sunt multe în ceea ce privește impactul asupra biodiversității, mai multe studii recente au arătat că există o reducere dramatică a populației de păsări și insecte în Europa și că utilizarea pesticidelor sintetice a fost o cauză care a provocat acest lucru, cauză majoră. Aceasta de asemenea, pune în pericol polenizarea și are tot felul de consecințe negative și asupra sănătății omului și bineînțeles asupra poluări apei. În ce privește agricultura ecologică, noi o susținem, susținem toate aceste abordări, rotații a culturilor, mixtul de diverse practici agricole și așa mai departe. Aceasta înseamnă să aducem principii naturale și să le implementăm și datele ne arată că aceasta ne poate aduce alimente sănătoase, poate crește sau menține productivitatea și în același timp se reduce amprenta alimentelor și o reducere de 30% a emisiilor din domeniul agricol. Pe de altă parte, agricultura ecologică și practicile cele mai cunoscute în acest domeniu pot aduce și la creșterea fertilității solului și al biodiversității.

 

Vizualizat: 2020 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

FRAUDE BANI EUROPENI! ROMÂNIA, AVERTIZATĂ DE UE!

FRAUDE BANI EUROPENI! ROMÂNIA, AVERTIZATĂ DE UE!

03 decembrie 2020 - 14:51

NOTIFICARE DE LA UE! Astăzi, 3 decembrie, Comisia a decis să trimită avize motivate Irlandei și României din cauza neîndeplinirii obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația lor națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal, anunță un comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene, transmis pentru AGROINFO.

STÂNELE ȘI EFECTIVUL DE OVINE DIN MUNȚII ROMÂNIEI S-AU ÎNJUMĂTĂȚIT!

STÂNELE ȘI EFECTIVUL DE OVINE DIN MUNȚII ROMÂNIEI S-AU ÎNJUMĂTĂȚIT!

03 decembrie 2020 - 09:38

PĂȘUNILE DIN MUNȚI, PUSTII. Crescătorii de oi nu mai urcă la munte cu turmele. Pajiștile montane nu mai sunt ocupate de animale ca altădată. Paradoxal, crescătorii se plâng că nu au pășuni, dar în munți numărul animalelor și al stânelor s-a înjumătățit. Munții sunt părăsiți pentru că fermierii nu sunt ajutați.

DECIZIE UE PENTRU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

DECIZIE UE PENTRU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 06:35

RATA DE AJUSTARE A SUBVENȚIILOR APIA! Regulament UE aplicat de la 1 decembrie 2020! Pentru constituirea rezervei pentru situațiile de criză din sectorul agricol, plățile directe ale fermierilor, aferente anului 2020, care depășesc suma de 2.000 de euro se reduc cu o rată de de ajustare de 2,906192 %, anunță REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1801 AL COMISIEI din 30 noiembrie 2020 de adaptare a ratei de ajustare a plăților directe pentru anul calendaristic 2020.

CALENDAR SUBVENȚII APIA ÎN DECEMBRIE 2020!

CALENDAR SUBVENȚII APIA ÎN DECEMBRIE 2020!

03 decembrie 2020 - 05:47

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele pentru plata subvențiilor agricole în luna decembrie 2020. AGROINFO vă pune la dispoziție aceste termene APIA importante pentru încasarea subvențiilor din agricultură.

SUBVENȚIILE APIA, GARANTATE PENTRU URMĂTORII DOI ANI!

SUBVENȚIILE APIA, GARANTATE PENTRU URMĂTORII DOI ANI!

02 decembrie 2020 - 18:47

VEȘTI BRUXELLES! În ședința Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI), a fost aprobat, marți, 1 decembrie, Regulamentul de Tranziție. În urma negocierilor interinstituționale, fermierii au câștigat siguranța faptului că bugetele și programele de dezvoltare rurală vor rămâne neschimbate, anunță europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membru în Comisia AGRI, Parlamentul European.

PLATA AJUTORULUI APIA ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR! PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA!

PLATA AJUTORULUI APIA ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR! PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA!

02 decembrie 2020 - 18:23

OFICIAL. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 02 - 15 decembrie 2020 se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2021, cereri avizate de către ANZ, anunță APIA astăzi, 2 decembrie, într-un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚUL APIA DE ASTĂZI DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR!

ANUNȚUL APIA DE ASTĂZI DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR!

02 decembrie 2020 - 18:08

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 02 - 31 decembrie 2020, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2021, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat, sau unde au fost depuse Cererile unice de plată în cadrul Campaniei 2020.

APIA: DE ASTĂZI, VIN SUBVENȚIILE!

APIA: DE ASTĂZI, VIN SUBVENȚIILE!

02 decembrie 2020 - 10:30

START PLATĂ FINALĂ! Agenția de plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că de astăzi, 2 decembrie 2020, a început autorizarea plăților finale pentru fermierii care au solicitat subvențiile pentru anul de cerere 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii