AGRICULTURA DIGITALĂ. Pentru 75% dintre fermierii români telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi, însă doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei, arată un studiu realizat o companie agricolă digitală.
Studiul a fost realizat de compania agricolă digitală VitalFields, pe un eşantion de 150 de fermieri români ce exploatează peste 96.000 ha din cele mai performante zone agricole ale ţării şi cultivă cu precădere grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb. Respondenţii acestui studiu sunt 93% bărbaţi, cu o vârstă medie de 53 de ani, ce au studii universitare (69%), politehnice (11%), doctorale (7%), studii medii, vocaţionale şi tehnice (13%).
Studiul realizat de VitalFields, citat de Agerpres, arată că fermierii din Europa de Est şi Franţa aleg telefoanele mobile într-o proporţie extrem de ridicată, în timp ce fermierii italieni folosesc extrem de rar smartphone-uri (telefoane inteligente), alegând în schimb computerele, laptopurile şi tabletele. Pentru 75% dintre fermierii români care au răspuns sondajului, telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi.
Mai mult, 68% dintre respondenţii din România au declarat că folosesc computerul în fiecare zi, 17% doar de 2-3 ori pe săptămână, în timp ce doar 15% fermieri au spus că utilizează un computer o dată pe săptămână sau mai rar.
Studiul mai arată că 49,5% dintre respondenţii din România folosesc ca principal instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole o agendă, 20% programele de tip Excel, 13,5% declară că nu consideră ca au nevoie de astfel de instrumente, în timp ce doar 17% folosesc un soft (program informatic –n.red.) sau o aplicaţie dedicată pentru administrarea fermei.
În comparaţie cu situaţia din România, 44% dintre fermierii francezi şi 40% dintre cei germani utilizează un software sau o aplicaţie de management al fermei.
Concluzia studiului este că fermierii români folosesc într-un procent ridicat computere în fiecare zi, iar instrumentele digitale de administrare a fermei încep cu paşi mici să îşi găsească locul în practica de zi cu zi a activităţilor acestora.
VitalFields este o companie agricolă digitală ce aparţine de Climate Corporation, o filială a Monsanto Company. Aceasta oferă fermierilor sisteme digitale de administrare a fermei. Înfiinţată în 2011, VitalFields are sediul la Tallin, Estonia, şi este prezentă în Austria, Estonia, Germania, Polonia, Elveţia, Ucraina şi România.