Stocurile sunt mari, prețurile în cădere! Tona de grâu ajunge la 120 euro. Cu 25-30% sunt mai mari stocurile de cereale. Dacă planeta va produce mai puțin cu 30% anul acesta decât în anul precedent, nimeni nu moare de foame pentru că sunt suficiente stocuri, spune Jean Ionescu, Pioneer. Specialistul spune ce plante rămân profitabile pentru fermierul român.
Lucrurile acestea sunt cunoscute de fermieri și traderi. Acesta este rezultatul actualului trend al prețurilor, nu contează că este grâu, porumb. Cu certitudine, plantele tehnice vor rămâne la un nivel de profitabilitate bun pentru marea majoritate a fermierilor.
În contextul actual de prețuri, fermierul va pierde cei mai mulți bani la păioase. Grâul are o tendință de scădere dramatică. Se pare că estimarea în bazinul Mării Negre este undeva la 120-125 de euro/tona de grâu. Aș vrea să nu am dreptate în ce vă spun acum, explică Jean Ionescu, director de operațiuni comerciale pentru România și Moldova, Pioneer.
Tehnologia folosită de agricultori este esențială, la fel cum diferența de producție pe hectar o fac hibrizii.
Prin pachetele noastre de servicii căutăm să dirijăm fermierii spre o investițe în tehnologie superioară. Nu mi-o luați în nume de rău, dar din punctul nostru de vedere nu există o cale mai bună ca să încerci să faci producții mai mari. Prețul mondial nu-l decidem noi, nu-l decide fermierul, îl decide cererea și oferta.
Unde putem să intervenim? În producția pe care fiecare fermier o are, în tehnologia lui, cu toate chichițele ei care să producă mai mult. Fermierul român nu poate supraviețui dacă nu alege bine hibrizii, de exemplu, sau dacă nu are tehnologie superioară. Diferența între hibrizi este uriașă, spune Jean Ionescu.