Discuțiile de la forumul ARBIO Biomass&Biogas, organizat marți în București, nu i-au convins pe fermierii români să se apuce de culturi energetice pentru producerea biomasei sau să utilizeze deșeurile agricole în scopul producerii biometanului.
Citeam chiar în mapa de prezentare a forumului o reclamă. Îmi făcea o demonstrație ce înseamnă să cultivi 10.000 ha cu care poți să încălzești 50.000 de locuitori. Am făcut o socoteală simplă și am constatat că pentru a încălzi populația României mai ai nevoie de 4 milioane ha. Doar ca să o încălzești. Nu le mai dăm oamenilor să mănânce?Numai îi încălzim? se întreabă Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Laurențiu Baciu este convins că, la suprafață arabilă pe care o are, țara noastră ar putea pune la dispoziția celor interesați de astfel de proiecte aproximativ 15 milioane de tone de deșeuri agricole. Din păcate, lucrul ăsta nu se întâmplă. Ce-i drept, în ultima vreme, cu utilajele pe care le avem, dăm altă întrebuințare deșeurilor, aceea de îngrășământ organic.
Liderul fermierilor a mărturisit că a vrut, la un moment dat, să-și instaleze în fermă panouri fotovoltaice, dar ar fi însemnat să achite curentul electric în avans pe vreo 10 ani. Așa că a renunțat repede. În schimb, și-a eficientizat altfel afacerea. În subsolul pământului exploatat de fermier în localitatea Damienești s-a găsit gaz. Așa că, fermierul și-a făcut racordul la rețea și va avea, cum se spune, gaz la conductă. Anul trecut, uscarea porumbului m-a costat 4 miliarde de lei vechi. Ei, anul ăsta estimez că o să mă coste undeva la 500 de milioane de lei vechi. E o mare diferență, spune președintele LAPAR.