NU AVEM ABATOARE! NU AVEM UNDE SĂ VINDEM! Crescătorii români sunt forțați să-și ducă animalele pentru abatorizare în țările vecine. Mulți dintre ei apelează la Ungaria. În țară, nu au abatoare unde să-și ducă animalele, nu au unități de procesare. Exportul de animale vii s-ar putea închide cât de curând la presiunile pe care le fac organizațiile pentru protecția animalelor, dar și Comisia Europeană. Exportul e poate singura sursă de câștig, în acest moment, a crescătorilor.
Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Eurpean, declară că este nevoie urgentă de construirea unor abatoare unde crescătorii români de animale să-și ducă animalele. Pe lângă abatoare, e nevoie de fabrici pentru procesare și de crearea, astfel, a lanțului scurt de aprovizionare. Pentru toate acestea crescătorii români de animale trebuie sprijiniți financiar. Doar așa se va renunța la exportul de animale vii și fermierii vor avea șansa să facă un export mai profitabil, de carne și produse procesate.
Este foarte important să creăm unități de procesare acolo lângă fermieri. Anul trecut, am fost în Satu Mare și un fermier de acolo care creștea pui de carne era nevoit să se ducă cu puii să-i abatorizeze în Ungaria, de unde îi aducea înapoi tot pe roți, poluînd aerul, și venea în România. Pentru că nu a găsit pe cineva care să-l ajute să-și facă un abator. Și aici, în primul rând, este un eșec al statului. Iată că dacă dezvoltăm acest lanț scurt de aprovizionare, pe de o parte că venim cu alimente care să fie proaspete pentru consumatori, iar, pe de altă parte, reducem poluarea aerului cu transportul.
Este un eșec al statului pentru că nu a fost destul de diligent să identifice acele zone în care, iată, avem ferme de creștere a puilor, de creștere a animalelor, nu are importanță. Statul ar fi trebuit în mod normal să găsească pârghiile și mecanismele prin care să fi cointeresat fermierii să-și construiască abatoare, spații de abatorizare, de procesare, de vânzare. Și de aceea pentru noi, pentru cei de la Partidul Național Liberal este un obiectiv primordial de a dezvolta acest segment de procesare în România. Pentru că nu este normal noi să exportăm animale vii și să importăm produse finite, a declarat eurodeputatul Daniel Buda, pentru TVR1.
Dacă în sectorul zootehnic lipsesc abatoarele și crescătorii duc oi, bovine, păsări la abatoarele din țările vecine, în sectorul vegetal lipsesc silozurile, fermierii fiind nevoiți să vândă și cu prețuri mici cerealele pentru că nu au unde să le depoziteze.
Statul, prin oferire de scutiri de taxe și impozite, să genereze construirea acestor silozuri unde cerealele să poată fi păstrate timp îndelungat, să nu fie nevoiți fermierii să le vândă mai departe, a adăugat europarlamentarul.
MĂMĂLIGĂ DIN UNGARIA, TĂIEȚEI ȘI MEZELURI DIN POLONIA
Pentru că nu avem fabrici, unități de procesare, am ajuns să importăm până și făină pentru mămăligă din Ungaria, tăieței și mezeluri din Polonia și alte țări.
Suntem într-o situație oarecum aparte la nivel de România. De ce spun chestiunea asta? Pe de o parte, avem subvenții mai mici, pe de altă parte, producem foarte multă materie brută, adică suntem mari exportatori de grâu, de porumb, de animale vii, dar, în același timp, suntem foarte mari importatori de produse finite, până și făină de mămăligă. Și acest lucru l-am constatat, mai ales în perioada campaniei electorale, când în piețe am văzut făină de mămăligă care era din Ungaria sau tăieței, spre exemplu, care erau făcuți în Polonia, mezeluri importăm la greu din Polonia.
În opinia mea, și acesta e mesajul pe care vreau să-l transmit către fermieri și către cei care sunt în această zonă a sectorului agricol, să-și dezvolte capacitatea de procesare a produsului brut astfel încât să putem da valoare adăugată în România și să nu mai exportăm acest produs brut și pe urmă să importăm produse finite, a mai spus europarlamentarul Buda.
Vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European are un mesaj clar pentru fermierii mari din România, care au resurse financiare și nu sunt în situația fermierilor mici și medii: să-și dezvolte procesarea pentru că parte mare a subvențiilor, în condițiile unei eventuale plafonări, vor merge către procesare.