Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII ROMÂNI NEVOIȚI SĂ-ȘI DUCĂ ANIMALELE LA ABATOARE DIN UNGARIA!

Publicat: 26 noiembrie 2019 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU AVEM ABATOARE! NU AVEM UNDE SĂ VINDEM! Crescătorii români sunt forțați să-și ducă animalele pentru abatorizare în țările vecine. Mulți dintre ei apelează la Ungaria. În țară, nu au abatoare unde să-și ducă animalele, nu au unități de procesare. Exportul de animale vii s-ar putea închide cât de curând la presiunile pe care le fac organizațiile pentru protecția animalelor, dar și Comisia Europeană. Exportul e poate singura sursă de câștig, în acest moment, a crescătorilor.

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Eurpean, declară că este nevoie urgentă de construirea unor abatoare unde crescătorii români de animale să-și ducă animalele. Pe lângă abatoare, e nevoie de fabrici pentru procesare și de crearea, astfel, a lanțului scurt de aprovizionare. Pentru toate acestea crescătorii români de animale trebuie sprijiniți financiar. Doar așa se va renunța la exportul de animale vii și fermierii vor avea șansa să facă un export mai profitabil, de carne și produse procesate.

Este foarte important să creăm unități de procesare acolo lângă fermieri. Anul trecut, am fost în Satu Mare și un fermier de acolo care creștea pui de carne era nevoit să se ducă cu puii să-i abatorizeze în Ungaria, de unde îi aducea înapoi tot pe roți, poluînd aerul, și venea în România. Pentru că nu a găsit pe cineva care să-l ajute să-și facă un abator. Și aici, în primul rând, este un eșec al statului. Iată că dacă dezvoltăm acest lanț scurt de aprovizionare, pe de o parte că venim cu alimente care să fie proaspete pentru consumatori, iar, pe de altă parte, reducem poluarea aerului cu transportul.

Este un eșec al statului pentru că nu a fost destul de diligent să identifice acele zone în care, iată, avem ferme de creștere a puilor, de creștere a animalelor, nu are importanță. Statul ar fi trebuit în mod normal să găsească pârghiile și mecanismele prin care să fi cointeresat fermierii să-și construiască abatoare, spații de abatorizare, de procesare, de vânzare. Și de aceea pentru noi, pentru cei de la Partidul Național Liberal este un obiectiv primordial de a dezvolta acest segment de procesare în România. Pentru că nu este normal noi să exportăm animale vii și să importăm produse finite, a declarat eurodeputatul Daniel Buda, pentru TVR1.

Dacă în sectorul zootehnic lipsesc abatoarele și crescătorii duc oi, bovine, păsări la abatoarele din țările vecine, în sectorul vegetal lipsesc silozurile, fermierii fiind nevoiți să vândă și cu prețuri mici cerealele pentru că nu au unde să le depoziteze.

Statul, prin oferire de scutiri de taxe și impozite, să genereze construirea acestor silozuri unde cerealele să poată fi păstrate timp îndelungat, să nu fie nevoiți fermierii să le vândă mai departe, a adăugat europarlamentarul.

MĂMĂLIGĂ DIN UNGARIA, TĂIEȚEI ȘI MEZELURI DIN POLONIA

Pentru că nu avem fabrici, unități de procesare, am ajuns să importăm până și făină pentru mămăligă din Ungaria, tăieței și mezeluri din Polonia și alte țări.

Suntem într-o situație oarecum aparte la nivel de România. De ce spun chestiunea asta? Pe de o parte, avem subvenții mai mici, pe de altă parte, producem foarte multă materie brută, adică suntem mari exportatori de grâu, de porumb, de animale vii, dar, în același timp, suntem foarte mari importatori de produse finite, până și făină de mămăligă. Și acest lucru l-am constatat, mai ales în perioada campaniei electorale, când în piețe am văzut făină de mămăligă care era din Ungaria sau tăieței, spre exemplu, care erau făcuți în Polonia, mezeluri importăm la greu din Polonia.

În opinia mea, și acesta e mesajul pe care vreau să-l transmit către fermieri și către cei care sunt în  această zonă a sectorului agricol, să-și dezvolte capacitatea de procesare a produsului brut astfel încât să putem da valoare adăugată în România și să nu mai exportăm acest produs brut și pe urmă să importăm produse finite, a mai spus europarlamentarul Buda.

Vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European are un mesaj clar pentru fermierii mari din România, care au resurse financiare și nu sunt în situația fermierilor mici și medii: să-și dezvolte procesarea pentru că parte mare a subvențiilor, în condițiile unei eventuale plafonări, vor merge către procesare.


 

 

Vizualizat: 3096 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii