Agricultorii români ar putea să folosească neonicotinoide pentru cultura porumbului și tratarea semințelor de rapiță întreg anul, spune Laurențiu Baciu, liderul fermierilor. În prezent, aceste substanțe au un regim special. Nu pot fi folosite decât cu autorizație temporară emisă de Comisia Europeană.
E posibil ca România să primească autorizație permanentă pentru folosirea neonicotinoidelor de la Comisia Europeană. Degeaba se supără apicultorii. Nu are ce să caute albina în porumb. Eu le-am spus ironic că vreau niște miere de porumb. Iar despre polen, vorbim până vă apucă somnul. Nu stârniți un scandal care nu se merită, am trăit aproape și foarte bine, le-a spus Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociaților Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) apicultorilor la conferința organizată de publicația Bursa.
Am pierderi anul acesta un milion de euro din cauza secetei și nu am dat vina pe nimeni, a adăugat fermierul-șef.
Apicultorii susțin că producția de miere a scăzut cu 30% anul acesta și acest lucru ar fi cauzat, în mare parte, de folosirea neonicotinoidelor. Substanțele respective ar fi fatale pentru albine în combinație cu tratamentele care li se fac acestora de către apicultori.
ROMAPIS, asociația apicultorilor, a cerut, în repetate rânduri, Ministerului Agriculturii să nu mai negocieze cu Comisia Europeană eliberarea autorizației temporare pentru neonicotinoide. Aproximativ 30 de apicultori au protestat, săptămâna trecută, chiar împotriva folosirii tratamentelor cu aceste substanțe.
Până anul acesta nu ne-am confruntat cu un asemenea fenomen, un procent de 10% din familiile de albine din țara noastră a fost intoxicat cu neonicotinoide pentru că polenul și nectarul florilor sunt contaminate. Ce se întâmplă? Aceste neonicotinoide se intersectează în organismul albinelor cu tratamentele pe care le fac apicultorii. Combinația este letală. Apicultorii nu pot să renunțe la tratamentele albinelor, a declarat Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS.
De cealaltă parte, fermierii spun că nu au cum să scape de rățișoara porumbului care distruge cultura pe suprafețe mari și nici de puricii mari și mici ai cruciferelor, dăunători care atacă rapița. Ultima autorizație pentru neonicotinoide a fost dată de Comisia Europeană pe 29 iulie și expiră la 30 octombrie.
Conferința Agri Business pe Profit, ediția III, este organizată la Institutul Bancar Român din capitală și participă liderii fermierilor, reprezentanți ai apicultorilor, dar este așteptat și ministrul agriculturii. Daniel Constantin și-a confirmat participarea.