Adama
Vinasa Rompak

Fermierii nemulțumiți de Legea piețelor. Ministrul Daniel Constantin, absent la întâlnirea cu fermierii

Publicat: 21 iunie 2015 - 09:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ocupat cu fuziunea politică, minstrul Agriculturii nu a onorat invitația Asociației Administratorilor de Piețe la evenimentul Trăiește sănătos, mănâncă românește, organizat sâmbătă, 20 iunie, la hotel Ramada Parc din București.

Șeful Agriculturii românești a delegat-o pe Elena Tatomir, director general în Ministerul Agriculturii, să ia parte la dezbaterile despre controversata lege a piețelor. Lista speakerilor s-a completat cu trei deputați din Comisia pentru agricultură, Tinel Gheorghe, George Scarlat și Marin Anton. Liderii cultivatorilor de legume din sudul țării, din Moldova și șefi de piețe au format publicul, deloc disciplinat, al discursurilor. Partea de panel, cu întrebări și răspunsuri, a însuflețit sala hotelului, iar vocile furioase ale fermierilor au acoperit zgomotele mitingului aviatic, ținut în Băneasa, zonă apropiată de hotel. Evident nemulțumiți de cum se văd lucrurile din Ministerul Agriculturii și din Camera Deputaților, fermierii nu s-au sfiit să apese degetul pe rană. Comentariile făcute la expuneri au fost ironice și virulente. Întrebările fermierilor au fost punctuale și au scos la iveală situații pe care nu le-a prevăzut Ministerul Agriculturii la momentul la care a propus o lege a piețelor. Actul normativ pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol a apărut încă din 2014. Dar, cum deja ne-am obișnuit, documentul va suferi un șir de modificări. Comisia pentru agricultură va dezbate modificările.

george-scarlat_b

Una dintre problemele legii care ne-a fost sesizată este folosirea carnetului de comercializare de membrii familiei până la gradul 1. Acest lucru îngrădește, practic, dreptul și altor membri de a veni în piață, un nepot, de exemplu. Avem și situații în care părinții sunt la muncă în străinătate și ar putea nepoții să meargă în piață. Punctul de vedere al micilor producători este că fiecare ar trebui să aibă atestat de producător. Dacă ei produc pe 1.000 mp, fiecare membru să aibă atestat pe 300 mp, 500 mp, etc. să fie împărțită suprafața cultivată e o soluție. Dacă vom coborî ștacheta de la gradul 1 de rudenie, atunci vor apărea din nou intermediarii în piețe și se alege praful de această inițiativă. Producătorul trebuie să rămână să producă, dar să existe un liant, cel care merge și ia marfa de la producător  din piața de gross și de acolo o vinde în piața en-detail, spune deputatul George Scarlat, membru în Comisia pentru agricultură.

vlad-gheorghe_b

Noi am amendat câteva puncte din Legea 145, legea piețelor, și le-am dat Comisiei pentru agricultură. Să dispară acea expresie din lege aviz consultativ, pentru că este interpretativă, adică dacă vreau sau nu. Iar din carnetul de comercializare să dispară gradul 1 de rude care pot deține carnetul pentru că piețele se vor umple din nou de intermediari. Carnetul de comercializare și atestatul de producător sunt ale titularului. Eu, dacă am o gospodărie de 2.000 mp, o împart cu soția, 1.000 și 1.000, fiecare își face atestat de producător. Legea s-a grăbit. Este de parcă aș avea o sămânță bună și  o semăn pe un teren nepregătit. Legea este din 2014, dar noi lucrăm ca pompierii. În mai 2015, când s-au grăbit să intre în vigoare, ne-am trezit în fața faptului împlinit, cu niște primari care nu știau ce să facă și nu aveau carnetele de comercializare pe care să le dea fermierilor, spune  Vlad Gheorghe, președintele Asociației Profesionale Naționale de Legume și Fructe din bazinul legumicol Vidra.

Fermierii cuprinși în asociație livrează legume și fructe în 7 lanțuri de mari magazine. Marfa provine de la cultivatori din 12 județe.  Anul trecut, Asociația a livrat 28.000 de tone de legume și fructe.

Pe lângă această mențiune că au dreptul să utilizeze carnetul de comercializare și rudele de gradul 1 ale titularului, fermierii mai au câteva probleme. Procentul de 40% alocat din mesele din piață producătorilor este prea mic, ar trebui extins, taxa pe tarabă nu ar trebui plătită iarna, taxa de rezervare a tarabei li se pare ilegală, persoanele fizice autorizate care au ca obiect de activitate producerea de legume și fructe trebuie considerate producători agricoli și nu comercianți. 

Evenimentul a fost moderat de Emma Zeicescu, prezentatoare tv.

Vizualizat: 1452 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legea pieţelor: Tone de produse confiscate şi amenzi de zeci de mii de lei pentru vânzători şi administratori de pieţe

Legea pieţelor: Tone de produse confiscate şi amenzi de zeci de mii de lei pentru vânzători şi administratori de pieţe

Poliţiştii sibieni împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorului au confiscat, în 5 iunie 2015, peste o tonă de produse agricole de la comercianţii din cea mai mare piaţă a municipiului Sibiu. Tot o tonă de fructe şi legume au fost confiscate de poliţişti şi în Piaţa Centrală din municipiul Giurgiu, iar administratorul pieţei a fost amenat cu 20.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii pieţelor 145/2014.

Administratorii pieţelor din România susţin închiderea hipermarket-urilor duminica

Administratorii pieţelor din România susţin închiderea hipermarket-urilor duminica

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România susţine propunerea legislativă iniţiată de deputaţii Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe cu privire la închiderea hipermarket-urilor duminica şi în zilele de sărbători legale.

Clarificări privind aplicarea Legii pieţelor

Clarificări privind aplicarea Legii pieţelor

În comunele unde nu sunt asociaţii, avizul consultativ poate fi eliberat de Camera Agricolă sau de Direcţia pentru Agricultură. Carnetul de comercializare are rol de chitanţier şi trebuie, obligatoriu, datat. Preţurile de tipărire, singurele pe care ar trebui să le plătească producătorii agricoli, sunt de 12,5 lei pentru carnetul de comercializare, respectiv 3,5 lei pentru atestatul de producător.

Mircea Croitoru: „În pieţe, a apărut nebunia!”

Mircea Croitoru: „În pieţe, a apărut nebunia!”

„În aceste zile, odată cu apariţia Legii pieţelor agroalimentare, a apărut nebunia, primăriile nu reuşesc să elibereze atestatele de producător şi carnetele de comercializare, pieţele sunt blocate, fermierii rămân cu marfa nevândută care se depreciază. Nimeni nu înţelege nimic, în loc să se simplifice lucrurile, mai tare sunt încurcate, e un haos total”, consideră Mircea Croitoru.

Conferinţă la MADR. Constantin explică Legea Pieţelor şi noile reguli pentru producătorii agricoli

Conferinţă la MADR. Constantin explică Legea Pieţelor şi noile reguli pentru producătorii agricoli

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin va susţine luni, începând cu ora 14,00, o conferinţă de presă referitoare la Legea pieţelor şi la regulile care vor trebui respectate de producătorii agricoli pentru a valorifica producţia proprie pe piaţă, conform prevederilor Legii 145/2014.

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii