PROTEST CU TRACTOARELE. Fermierul Mircea Chipăilă din Dobrogea care face parte din Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni a anunțat, în urmă cu puțin timp, într-o intervenție pentru Antena 3 că agricultorii vor ieși miercuri, 26 august 2020, în stradă cu tractoarele. Este a doua oară, în această lună, când fermierii din Dobrogea anunță că vor bloca drumurile cu tractoarele.
Mircea Chipăilă, fermier din Dobrogea, care exploatează 500 de hectare a declarat că nu mai are încredere în promisiunile conducerii Ministerului Agriculturii în ceea ce privește plata despăgubirilor pentru culturile agricole distruse de secetă.
Noi cerem amânarea ratelor la bănci, nu anularea, poate nu s-a înțeles bine, cerem amânarea. Solicităm ca zona noastră, Dobrogea, să fie declarată zonă calamitată. Pierderile pe care le-am suferit noi, agricultorii, sunt uriașe. Suma promisă de ministrul agriculturii pe hectarul de cultură calamitată de secetă nu ne acoperă pierderile. Nu mai avem încredere că vom primi despăgubirile, pentru că suntem tot amânați. O să cred doar când o să văd banii în cont, a spus fermierul, pentru Antena 3.
Defilarea tractoarelor este programată pentru miercuri, 26 august 2020, la ora 9, în mai multe localități din județul Constanța.
Vom merge cu tractoarele în zona Poartă Albă, Chirnogeni, Valul lui Traian, Ciocârlia, în general, în toată zona afectată de seceta pedologică. Vom fi peste 100 de fermieri la această manifestație și peste 100 de tractoare. La ora 9 vom ieși în stradă și vom face acest traseu cu tractoarele. Cheltuielile sunt peste 3.000 de lei pe hectarul de cultură înființată, iar despăgubirile promise pe hectar sunt maxim 900 de lei. Acoperă puțin din pierderi, dar așteptăm măcar această sumă, a declarat fermierul Alexandru Chipăilă, fiul lui Mircea Chipăilă, exclusiv pentru AGROINFO.
Este a doua oară, în această lună, când fermierii din Dobrogea amenință că vor bloca drumurile cu tractoarele. Primul protest ar fi trebuit să se desfășoare pe data de 3 august 2020, dar a fost amânat.
Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă.
Solicităm emiterea unei Ordonanțe de Urgență / act normativ în regim de urgență care să prevadă următoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, au cerut fermierii din Dobrogea, într-o scrisoare deschisă către Guvernul României, publicată de AGROINFO pe data de 2 august 2020, scrisoare prin care anunțau că pe 3 august 2020 vor protesta prin blocarea drumurilor cu utilajele agricole.
Ministerul Agriculturii ne-a transmis astăzi un comunicat prin care vrea să asigure fermierii că-și vor primi ajutorul pe hectarul de cultură distrusă de secetă. COMUNICATUL MADR AICI!
foto caracter general, arhivă.