Guvernul argentinian a anunţat de curând două măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra fermierilor din această ţară sud-americană, înaintea startului în campania agricolă de primăvară.
În primul rând, autorităţile argentiniene au decis suspendarea pentru o perioadă de şase luni a reducerii graduale a taxelor la export pentru şrotul de soia şi pentru uleiul de soia, ca o modalitate de a creşte veniturile şi de a reduce costurile. La începutul anului 2018, taxa de export pentru soia a fost de 30%, iar impozitul pe export pentru şrotul de soia şi uleiul de soia a fost de 27%. Această diferenţă în rata de impozitare a fost în vigoare în Argentina de mai mulţi ani, ca un stimulent pentru procesatori. Datorită acestei măsuri, Argentina a devenit cel mai mare exportator de şrot şi ulei de soia.
Din ianuarie, impozitul pe toate cele trei produse a scăzut cu 0,5% în fiecare lună. Prin urmare, dacă taxa pe soia poate continua să scadă până la sfârşitul anului, în cele din urmă se va ajunge la o cotă unică de 23%, atât pentru soia boabe, cât şi pentru şrotul şi uleiul de soia.
Cealaltă măsură anunţată de guvernul de la Buenos Aires se referă la creşterea ratei dobânzii primare la 45%. Această decizie este privită ca un efort de a apăra moneda naţională împotriva unor noi devalorizări. O veste însă cât se poate de proastă pentru fermierii argentinieni, care în mod excepţional trebuie să acceseze împrumuturi financiare pentru a-şi înfiinţa culturile, după un sezon 2017-2018 dezastruos. Cea mai gravă secetă din ultimele decenii a lovit puternic în agricultori, făcându-i şi mai dependenţi de creditele bancare.
În condiţiile date, fermierii din Argentina ar putea fi forţaţi să extindă suprafeţele însămânţate cu soia, în detrimentul porumbului. Oricum, soia este o cultură mult mai ieftină decât porumbul şi, forţaţi de împrejurări, aceştia ar putea lua măsuri şi mai radicale, pentru a reduce şi mai mult costurile. Spre exemplu, fermierii sr putea să-şi planteze propriile seminţe de soia şi ar putea chiar renunţa la aplicarea de îngrăşăminte, opţiuni care nu sunt disponibile pentru producătorii de porumb.
Tendinţa din ultimii ani în Argentina a fost de a reduce suprafeţele de soia în favoarea porumbului, iar pentru sezonul 2018-2019 există premise serioase ca situaţia să se inverseze. În orice caz, din cauza volatilităţii financiare crescute, prognozele de astăzi s-ar putea să nu mai corespundă mâine...