PROIECT DE LEGE! Cresc amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe terenuri, iar sancțiunile complementare merg până la confiscarea mașinilor cu o masă mai mare de 3,5 tone. Fermierii trebuie să fie atenți cu depozitarea deșeurilor și să refuze să transporte deșeuri cu utilajele agricole. Acest lucru poate duce la plata unei amenzi cu un cuantum maxim de 40.000 de lei și la confiscarea utilajului agricol, anunță un proiect pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Proiectul este inițiat de liberali și se află, în prezent, în dezbaterea Camerei Deputaților.
Parlamentarii liberali propun modificarea legii, înăsprirea amenzilor și confiscarea mașinilor, utilajelor cu care s-au transportat deșeurile pentru că, în ultimul timp, s-a apelat tot mai puțin la transportatori autorizați pentru așa ceva, iar deșeurile rezultate din construcții, demolări, reparații, amenajări ale clădirilor ajung să fie abandonate pe terenuri sau în locuri care devin în timp depozite necontrolate de deșeuri.
Pe de altă parte, există transportatori neautorizați care recurg la practici neconcurențiale, aplicând costuri mult mai mici decât operatorii economici autorizați, preiau de la populație deșeurile din construcții și le depun la întâmplare, fără a exista documente care să precizeze deținătorul, locul de destinație, tipurile de deșeuri, locul de încărcare, cantitatea de deșeuri și codificarea deșeurilor, conform legii. Sub presiunea acestui fapt, chiar și prestatorii autorizați tind să renunțe la practicile conforme privind gestionarea deșeurilor din construcții, argumentează inițiatorii proiectului în Expunerea de motive pentru modificarea legii.
Astfel, prin noile modificări în lege sunt interzise colectarea și transportul în vederea eliminării deșeurilor de orice tip de către operatori economici nelicențiați și neautorizați din punct de vedere al protecției mediului pentru operațiile respective sau de către persoane neautorizate.
Amenzile care se percep la acest moment sunt mici prin comparație cu impactul major pe care-l are depozitarea necontrolată a acestor deșeuri și cu taxele de depozitare care au crescut până-n 2017. Prin urmare, amenzile pentru persoane fizice care erau de la 1.000 de lei la 3.000 de lei au crescut la minim 3.000 lei și până la maxim 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile sunt între 20.000 de lei și 40.000 de lei.
Proiectul de lege propune și sancțiuni complementare, care încep cu ridicarea deșeurilor și curățarea terenului și culminează cu confiscarea mașinilor cu o masă mai mare de 3,5 tone care au servit la transportul deșeurilor până la locul unde au fost aruncate/depozitate ilegal.
Având în vedere că pentru deșeurile abandonate nu există obligativitate de ridicare-curățare-eliminare, e necesară introducerea unei prevederi în acest sens, rin instituirea unei sancțiuni drastice, pentru a nu încuraja depozitarea deșeurilor în locuri nepermise. Pe lângă terenurile care sunt scoase din uz prin ocuparea lor, printre deșeurile inerte pot fi colectate și transportate și deșeuri periculoase (tuburi fluorescnete, contactori, baterii, tuburi de vopsea, materiale polimerizate, cherestea impregnată sub presiune, azbest, etc) cu efecte ireversibile asupra mediului și sănătății. (...)
Considerăm că introducerea sancțiunii complementare de ridicare a deșeurilor abandonate și curățarea terenului va degreva autoritățile publice de costurile operațiunilor de ridicare/curățare/eliminare a deșeurilor care adeseori sunt mai ridicate decât amenzile încasate și va integra mai bine în dispozițiile legii principiul: poluatorul plătește.
Cu privire la constituirea sancțiunii complementare de confiscare a mijlocului de transport cu o masă mai mare de 3,5 tone pentru deșeurile abandonate de către persoanele fizice și juridice, aceasta se va aplica pentru utilizarea mijloacelor de transport marfă de peste 3,5 tone pentru realizarea de operațiuni economice ilicite cu impact negativ deosebit de grav asupra mediului înconjurător, apreciem că pot fi descurajate (astfel de operațiuni economice ilicite n.r.) doar prin introducerea sancțiunii complementare a confiscării, se mai arată în Expunerea de motive.