Adama
Vinasa Rompak

FERMIERI, NU FACEȚI ASTA! CRESC AMENZILE ȘI VI SE CONFISCĂ UTILAJELE AGRICOLE!

Publicat: 11 martie 2018 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE LEGE! Cresc amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe terenuri, iar sancțiunile complementare merg până la confiscarea mașinilor cu o masă mai mare de 3,5 tone. Fermierii trebuie să fie atenți cu depozitarea deșeurilor și să refuze să transporte deșeuri cu utilajele agricole. Acest lucru poate duce la plata unei amenzi cu un cuantum maxim de 40.000 de lei și la confiscarea utilajului agricol, anunță un proiect pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Proiectul este inițiat de liberali și se află, în prezent, în dezbaterea Camerei Deputaților.

Parlamentarii liberali propun modificarea legii, înăsprirea amenzilor și confiscarea mașinilor, utilajelor cu care s-au transportat deșeurile pentru că, în ultimul timp, s-a apelat tot mai puțin la transportatori autorizați pentru așa ceva, iar deșeurile rezultate din construcții, demolări, reparații, amenajări ale clădirilor ajung să fie abandonate pe terenuri sau în locuri care devin în timp depozite necontrolate de deșeuri.

Pe de altă parte, există transportatori neautorizați care recurg la practici neconcurențiale, aplicând costuri mult mai mici decât operatorii economici autorizați, preiau de la populație deșeurile din construcții și le depun la întâmplare, fără a exista documente care să precizeze deținătorul, locul de destinație, tipurile de deșeuri, locul de încărcare, cantitatea de deșeuri și codificarea deșeurilor, conform legii. Sub presiunea acestui fapt, chiar și prestatorii autorizați tind să renunțe la practicile conforme privind gestionarea deșeurilor din construcții, argumentează inițiatorii proiectului în Expunerea de motive pentru modificarea legii.

Astfel, prin noile modificări în lege sunt interzise colectarea și transportul în vederea eliminării deșeurilor de orice tip de către operatori economici nelicențiați și neautorizați din punct de vedere al protecției mediului pentru operațiile respective sau de către persoane neautorizate.

Amenzile care se percep la acest moment sunt mici prin comparație cu impactul major pe care-l are depozitarea necontrolată a acestor deșeuri și cu taxele de depozitare care au crescut până-n 2017. Prin urmare, amenzile pentru persoane fizice care erau de la 1.000 de lei la 3.000 de lei au crescut la minim 3.000 lei și până la maxim 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile sunt între 20.000 de lei și 40.000 de lei.

Proiectul de lege propune și sancțiuni complementare, care încep cu ridicarea deșeurilor și curățarea terenului și culminează cu confiscarea mașinilor cu o masă mai mare de 3,5 tone care au servit la transportul deșeurilor până la locul unde au fost aruncate/depozitate ilegal.

Având în vedere că pentru deșeurile abandonate nu există obligativitate de ridicare-curățare-eliminare, e necesară introducerea unei prevederi în acest sens, rin instituirea unei sancțiuni drastice, pentru a nu încuraja depozitarea deșeurilor în locuri nepermise. Pe lângă terenurile care sunt scoase din uz prin ocuparea lor, printre deșeurile inerte pot fi colectate și transportate și deșeuri periculoase (tuburi fluorescnete, contactori, baterii, tuburi de vopsea, materiale polimerizate, cherestea impregnată sub presiune, azbest, etc) cu efecte ireversibile asupra mediului și sănătății. (...)

Considerăm că introducerea sancțiunii complementare de ridicare a deșeurilor abandonate și curățarea terenului va degreva autoritățile publice de costurile operațiunilor de ridicare/curățare/eliminare a deșeurilor care adeseori sunt mai ridicate decât amenzile încasate și va integra mai bine în dispozițiile legii principiul: poluatorul plătește.

Cu privire la constituirea sancțiunii complementare de confiscare a mijlocului de transport cu o masă mai mare de 3,5 tone pentru deșeurile abandonate de către persoanele fizice și juridice, aceasta se va aplica pentru utilizarea mijloacelor de transport marfă de peste 3,5 tone pentru realizarea de operațiuni economice ilicite cu impact negativ deosebit de grav asupra mediului înconjurător, apreciem că pot fi descurajate (astfel de operațiuni economice ilicite n.r.) doar prin introducerea sancțiunii complementare a confiscării, se mai arată în Expunerea de motive.


Vizualizat: 3757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii