Adama
Vinasa Rompak

FERMIERI, CE MINISTRU AL AGRICULTURII VĂ DORIȚI?

Publicat: 22 decembrie 2016 - 18:05
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UN MINISTRU ALES DE FERMIERI. AGROINFO vă provoacă să spuneți cum v-ați dori să fie viitorul ministru al agriculturii! Șefii de la Agricultură, din ultimii 9-10 ani,  au avut și plusuri, dar și minusuri. Unii au fost catalogați de fermieri drept un dezastru pentru agricultură, alții au pus punct carierei politice prin pușcării. Cum arată, în opinia voastră, a fermierilor, viitorul ministru al agriculturii și ce ar trebui să facă pentru agricultura din România?

Nu întâmplător începem șirul miniștrilor agriculturii cu Decebal Traian Remeș, originar din Maramureș, numit în funcție în aprilie 2007. Mulți dintre fermierii români consideră că a fost unul dintre cei mai buni miniștri. Ca fost ministru de Finanţe a ştiut exact de unde să ia banii şi acel sprijin de 5 milioane lei pe hectarul de grâu înfiinţat în toamna anului 2007 a adus României cea mai bună producţie de grâu din istoria post-decembristă, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Remeș nu a rămas în funcție decât câteva luni. A demisionat în același an, în octombrie, ca urmare a scandalului "Caltaboșul". Un rezumat al acestui scandal arată că demnitarul ar fi primit caltaboși, cârnați, pălincă de la un om de afaceri pentru a-i aranja o licitație. Cert este, vinovat sau nu, Remeș a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. După ce și-a ispășit pedeapsa, s-a și retras de pe scena politică.

Succesorul său la Ministerul Agriculturii a fost chiar Dacian Cioloș, originar din Sălaj, premierul României încă în funcție. Dacian Cioloș a rămas la minister un an, până-n decembrie 2008, când a plecat la Bruxelles, unde, din februarie 2010 ocupă funcția de comisar european pentru Agricultură.

DACIAN CIOLOS_b

Dacian Cioloș

La cârma Ministerului Agriculturii a urmat Ilie Sârbu, care a mai deținut o dată portofoliul Ministerului Agriculturii în 2000, în Guvernul Năstase. A doua oară, a fost numit la conducerea Agriculturii în Guvernul Boc.

Ilie Sârbu a stat la minister până-n anul 2009, deci tot un an, când Agricultura a fost preluată de Mihail Dumitru. Despre Mihail Dumitru, originar din Dâmbovița, fermierii spun că i-a adus de la o subvenție de 700 de lei/cap de vacă la una de 400 de lei/cap de vacă. El a venit la conducerea Ministerului Agriculturii din poziţia de negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România, la Comisia Europeană. Dealtfel, după ce a demisionat, în septembrie 2010, s-a întors la Bruxelles, unde, în 2014, a fost numit director general adjunct la Directoratul General Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI).

După Mihail Dumitru, la Ministerul Agriculturii a venit Valeriu Tabără, originar din Alba, titrat în inginerie agrară. Era numit pentru a doua oară în fruntea Ministerului Agriculturii. A mai fost ministru între anii 1994-1996, în Guvernul Văcăroiu. Fermierii îi reproșează lui Valeriu Tabără că  a semnat un ordin aberant. Actul îi tăia de pe lista de plată a subvențiilor pe agricultorii care aveau datorii la bugetele locale. O aberație pentru că ajutoarele de stat pentru fermieri nu pot fi condiționate, cu atât mai puțin subvențiile europene, lucru interzis de legislația europeană.

valeriu-tabara-la-agraria_b

Valeriu Tabără

După Tabără, în 2012, a venit rândul lui Stelian Fuia să ocupe scaunul de ministru peste Agricultură. Fuia a urmat traseul nefericit al lui Remeș. A fost condamnat pentru abuz în serviciu. Sentința definitivă, de trei ani de închisoare cu executare, a fost pronunțată chiar anul acesta. Dosarul lui a fost trimis instanţei în mai 2014, fostul ministru Stelian Fuia fiind acuzat de abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizată firma cumnatului său, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei.

Succesorul lui Fuia este Daniel Constantin, originar din Argeș, care a fost numit ministru al agriculturii în mai 2012, în Guvernul Ponta. Agricultorii i-au reproșat mereu că nu a avut putere de negociere. O greșeală a ministrului Constantin, susțin fermierii români, este negocierea criteriilor de eligibilitate și a bugetelor pentru sprijinul cuplat din zootehnie.

Notificarea trimisă de ministrul Constantin la Bruxelles a generat scandalul subvențiilor uriașe. Concret, puțini fermieri români au îndeplinit criteriile de eligibilitate, astfel că sprijinul cuplat a ajuns la sume uriașe, în timp ce mulți dintre fermieri au rămas fără subvenție.  

constantin-si-achim_b

Achim Irimescu (stânga) și Daniel Constantin (dreapta) la predarea ștafetei

Șirul de miniștri ajunge la succesorul lui Constantin, Achim Irimescu, ministrul agriculturii încă în funcție până la numirea unui nou Guvern. Achim Irimescu este din Vâlcea și a fost numit în Guvernul de tehnocrați, alcătuit de Dacian Cioloș, în noiembrie 2015.

Un an de mandat, dar un an cu multe proteste, cu greva foamei, cu agricultori stăpâniți de furie.

Achim Irimescu a trecut printr-o moțiune simplă, depusă împotriva sa de deputații PSD și ALDE, și intitulată 'Cel mai mare dezastru în agricultura româneasca din perioada post-decembristă'. Moțiunea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, dar ministrul Achim Irimescu nu a demisionat. A declarat, la vremea respectivă, că va demisiona doar dacă îi cere premierul Cioloș.

În decurs de un an, de când e la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu s-a confruntat cu mai multe proteste care au scos fermierii români cu miile în stradă, protestul oierilor de la Palatul Parlamentului, din decembrie 2015, fiind cel mai violent. Protestele au fost urmate de două greve ale foamei. Un grup de fermieri, la inițiativa agricultorului Costel Caraș, a făcut o dată greva foamei în fața Ministerului Agriculturii și a doua oară în fața Guvernului.

De fiecare dată, ofurile fermierilor au fost plata subvențiilor, întârzierile la plată care i-au adus pe mulți în pragul falimentului, o lege aberantă a vânătorii care număra câinii din stână, ajutoare pentru sectorul laptelui aflat în criză, etc.

AGROINFO v-a creionat ultimii 10 ani la Ministerul Agriculturii. Scrieți-ne într-un comentariu cum vedeți portretul viitorului ministru al agriculturii, ce ar trebui să facă pentru agricultură? Opiniile voastre contează!

Vizualizat: 4363 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Flucus Ioan
|
12. 23, 2016. Friday 21:05
Un ministru care sa cunoasca problemele producatorilor nu numai ale cosumatorilor si care sa scape agricultura de animale salbatice care strica recoltele oamenilor fapt pentru care taranii au plecat la oras transformandu.se in consumatori iar pamantul este nemuncit.Un om demn nu un slab s.au las.
1.
giurcan marian
|
12. 23, 2016. Friday 08:33
Simplu unul dintre noi fermierii care cunoaște toate problemele de care ne lovim.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii