GUSTUL ADEVĂRAT AL LAPTELUI! Un mic fermier spaniol a ales România ca să trăiască din creșterea vacilor de lapte. În mica lui fermă, dintr-un sat din Hunedoara, muncește alături de soția lui, Loredana, româncă. În România se mănâncă mai curat și mai sănătos decât în Spania, spune fermierul spaniol. Laptele și brânza pe care le găsești în România nu ai cum să le găsești în Spania.
Modesto Lopez Serafim este fermier în satul Ciungani, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara. Crește vaci. Nu este un mare fermier. Spune că muncește de dimineața până seara la vaci, alături de soția lui. A fost fermier și în Spania, așa că poate să facă o comparație. Împreună cu soția lui au decis să se mute în România în 2012.
Am lucrat tot în agricultură și în Spania și îmi place. Soția mea e din România și nu a mai vrut să stea în Spania. Și hai să mergem în România. Dacă am venit în România, nu putem să stăm cu mâinile în buzunar. Hai să lucrăm un pic. Și ne-am făcut o fermă de vaci. Din 2012 suntem în România și reușim un pic să mergem înainte, a declarat Modesto Lopez Serafim pentru emisiunea Satul hunedorean.
Marele avantaj în România, spune fermierul spaniol, este că se mănâncă mult mai curat și mai sănătos decât în Spania. Din țara lui de origine au dispărut fermele mici, țărănești, de creștere a animalelor. În Spania nu ai de unde să cumperi lapte cu gust adevărat, așa cum e muls de la vacă și nici brânză, iaurt sau smântână, fabricate de țărani.
În România se mănâncă mai curat decât în Spania. Aici totul e mai curat. Ai fermă mică, poți să consumi lapte de la vacă, așa cum avem noi dozatoare în Brad, cu lapte de la vacă. Noi, în Spania, nu avem din astea. Tot laptele este în magazine. Noroc că aici (în România n.r.) e altă posibilitate să mâncăm mai sănătos. Ăsta-i adevărul. În Spania, sunt doar ferme mari, mare cantitate. Ferme mici nu sunt în Spania. Nu te lasă statul să ai fermă de 10 vaci - 20 de vaci. Pentru că nu ai unde să vinzi laptele, nu poți să faci brânză, la noi, în Spania, nu se vinde brânză la piață, cum se întâmplă aici, sămătișe (iaurt n.r.), smântână. Dacă vrei să-ți cumperi lapte, smântână, trebuie să mergi la magazin. Trebuie să vândă o firmă autorizată, tot. Aici totul e mai curat, a declarat fermierul spaniol pentru emisiunea Satul hunedorean.
În același timp, Modesto Lopez Serafim recunoaște că în fermele din România se muncește mai mult decât în cele din Spania, unde totul este mecanizat și unde statul îi ajută mai mult pe fermieri.
Este foarte mult de lucru, de dimineața până seara. În Spania, e mai ușor, e altă condiție. Avem mai multe condiții, lucru mecanizat. Dacă aici durează un lucru o săptămână, acolo e făcut într-o zi, două. Și, normal, în Spania, statul te ajută, ai posibilitate să mergi înainte ca tânăr fermier. Ce să facem? Aici e România. Nu putem să facem o comparație cu Spania, Germania sau Franța. Pentru că acolo au început demult cu ferme mai mari, mai mici și au crescut. Sper că aici, în România, cu greu, cu lucru să fie tot așa ca în Spania, spune fermierul.