AJUNȘI ÎN FALIMENT, FĂRĂ DESPĂGUBIRI! Fermele mari care au fost distruse de pesta porcină africană nu ar fi primit, până la această oră, ajutoarele promise. Mai mulți fermieri vor să dea în judecată statul român și să-i ceară despăgibiri materiale și morale. Unul dintre cei care vrea să se îndrepte în instanță împotriva statului este Nicolae Ciuleac, directorul general Carniprod Tulcea, prima exploatație comercială de mari dimensiuni unde a fost depistat virusul pestei porcine africane.
Nicolae Ciuleac susține că trebuie să primească despăgubiri în valoare de 29 de milioane de lei, după ce exploatația comercială pe care o avea în județul Tulcea a fost pusă la pământ de pesta porcină africană. La Carniprod au fost uciși circa 48.000 de porci, au fost închise abatorul, fabrica și magazinele companiei și au fost distruse sute de tone de carne și produse procesate. 500 de oameni au rămas fără un loc de muncă.
Aproape 600 de tone de carne care nu avea nimic de-a face cu pesta porcină. Era de vită, de curcan, de pui. Au zis: distrugeți tot! Pe ei nu i-a interesat mai mult decât să distrugem tot. Că o să fiți despăgubiți. Erau foarte dispuși în această execuție. Toate pierderile acestea, cineva va trebui să le suporte. Deci, nu știu cine le va suporta, dar eu voi merge în instanță pentru despăgubiri morale și pentru toate aceste pierderi, a declarat, luni, Nicolae Ciuleac, pentru Europa FM.
Fermierul este revoltat când vede nepăsarea autorităților. El susține că i se cer hârtii peste hârtii, dar nimănui nu i-ar păsa că a fost distrusă o companie profitabilă, care deținea ferme de creștere a porcilor, dar și partea de procesare a cărnii și comercializare a produselor. Practic, întreg lanțul, de la fermă la comercializare.
Am dat dosarele pentru toate cheltuielile. Și la ora actuală, nu am primit nici un ban și nici nu se întrevede sau cel puțin nu știm, și nimeni nu ne spune când vom primi banii. Nimeni nu zice nimic! Ce țară e asta când nu le pasă de o societate cu oameni, cu salariați?! Stau fiecare, mai o hârtie, mai facem o hârtie, mai trimit ei una, mai ducem noi una acolo și așa mai departe, a adăugat directorul general Carniprod.
Până acum, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a evaluat abia 3000 de dosare și doar 167 de fermieri au primit ajutoare.