La FERMIERUL SĂRAC nici SUBVENȚIILE de 1.248 de euro NU TRAG! Din 27 de bovine câte are fermierul, doar pentru 8 încasează subvenția. Și suma este cea minimă! Dezamăgirea trăită de un fermier din Timiș e resimțită de foarte mulți agricultori din România! Fermierii noștri au înțeles că vor încasa mai toți sprijinul cuplat de 1.248 de euro/vaca de carne și 844 euro/vaca de lapte! Nimic mai FALS!
Fermierul Ionel Muscă din Margina, Făget, are o fermă cu 27 de capete de bovine, mai toate din rasa de carne Limousine. Cu fiecare an și-a dezvoltat ferma în ideea că o va lăsa moștenire copiilor. Când l-a auzit pe ministrul agriculturii, Achim Irimescu, că spune cât va fi sprijinul cuplat pentru 2015, pentru bovinele de carne, fermierul și-a zis că, în sfârșit, i-a bătut și lui norocul la poarta fermei. S-au aliniat planetele și va încasa bani cu ghiotura, o să-i ajungă să-și cumpere și alte exemplare de bovine, să crească ferma.
Subvenție de 1.248 de euro/cap de vaca de carne nu a mai pomenit fermierul de când se ocupă el de creșterea bovinelor și sunt deja ani buni. Bucuria fermierului s-a topit însă mai repede decât picătura de ploaie pe un asfalt încins.
Am văzut că vacile trebuie să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei, să fie în controlul oficial al producțiilor (COP). Pentru asta trebuie să scot bani din buzunar, că plătești orice mișcare. La numărul de capete cerut pentru subvenția asta, adică să ai peste 10 bovine eligibile, mă încadram. Nu toate au sub 8 ani, cât este obligatoriu pentru sprijinul cuplat, dar 10 din ele au.
Vitele pe care le am sunt însămânțate artificial, cu material de la Semtest BVN Târgu Mureș, cu certificat de origine. Degeaba! Capete metis dacă am vreo 7-8, restul aproape că sunt rasă pură. Dar cine a știut că trebuie înscrise în cartea rasei ca să capăt banii ăștia?! Cine a știut că va fi așa mare subvenția?! Poate atunci aș fi încercat cumva să le trec în Registrul genealogic al rasei Limousine, spune cu amărăciune fermierul.
Sprijinul cuplat pentru 2015 l-a pierdut, este clar! Pentru specia bovine, pentru anul 2015, dar și pentru 2016, sunt excluse de la plata sprijinului cuplat animalele care nu sunt înscrise în Registrul genealogic. Este o condiție esențială. Chiar dacă aceste animale au caracterele de rasă, prezintă fenotipul rasei, dacă nu figurează în cartea de rasă, tot degeaba. Nu primesc bani!
Dacă de sprijin cuplat de aproape 1.300 de euro pe vacă nici nu poate fi vorba, dezamăgirea fermierului s-a transformat în disperare când a aflat că nici măcar ajutorul național tranzitoriu, schema decuplată de producție pentru bovine de carne (ANT8), estimat la 447 de lei/vacă nu-l va primi pentru toate cele 27 de vite. De ce? Problema e veche, e o nedreptate făcută multor fermieri români și acolo se împotmolesc subvențiile lor! Este vorba de celebra dată de referință sau dată istorică, 31 ianuarie 2013.
În 2013, în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) figuram cu 8 bovine. Așa m-a prins data de referință. Între timp am mărit ferma, am ajuns acum la 27 de vite și dacă vedeți ce exemplare reușite, am tăurași de toate frumusețea, și nu o să primesc bani pentru toate, nici măcar pentru jumătate. Sunt disperat! Noi, fermierii români, nu avem oameni să negocieze pentru noi la Bruxelles, să ne reprezinte cu adevărat interesele. Suntem aici într-o zonă defavorizată. Nu avem mult pământ pe care să-l cultivăm și ce cultivăm năvălesc mistreții și distrug, este supărat fermierul.
Guvernul României a aprobat în mai 2016 un plafon maxim pentru plata sprijinului cuplat la bovine de carne și la metișii acestora de 10.500.000 de euro, iar pentru vaci de lapte bugetul destinat pentru aceeași schemă de sprijin este 1.330.000 de euro.
CITEȘTE ȘI CRITERIILE DE ELIGIBILITATE PENTRU SPRIJINUL CUPLAT!