COOPERATIVA E VIITORUL. Este unul dintre cei mai mari fermieri din România și în acest moment a croit planul unei cooperative care să aibă un lanț integrat de producție. Fermierul Gavrilă Tuchiluș, managerul Agrimat SA Matca, Galați, pentru că despre el este vorba, pune bazele unei cooperative așa cum a văzut el în 1992, în Austria. Ideea i-a venit când a văzut că micii fermieri sunt plătiți în bătaie de joc.
Unirea fermierilor români este cuvântul cheie. Chiar dacă este unul dintre cei mai mari fermieri din România, chiar dacă are contracte cu trei procesatori de lapte în acest moment și nu poate spune că afacerea pe care o conduce nu e prosperă, fermierul Gavrilă Tuchiluș a înțeles că salvarea micilor fermieri stă în cooperativă. Fermierul ne spune că a gândit un lanț integrat de producție.
Cooperativa nu va ave numai rolul unei organizații în care să se strângă fermierii și atât. Va avea un rol economic esențial, care pornește de la colectarea laptelui din fermele românești, membre în cooperativă, continuă cu procesarea acestuia în fabrica proprie și, extrem de important, cu comercializarea produselor pe piață.
Cooperativa pe care o înființăm noi va aduna lapte de la fermele noastre românești de vaci de lapte. Ușa cooperativei noastre este deschisă pentru toți fermierii români care au vaci cu lapte. În al doilea rând, vrem să valorificăm produsele în spațiile noastre, în secial din zona Moldovei. Deci, comercializarea o vom face noi. Prelucrarea, comercializare, lanțul integrat să fie tot al cooperativei. Fabrica va fi cu managementul ei separat, noi cooperativa vom fi acționari ai fabricii. În funcție de numărul de litri de lapte pe care-i livrăm, vom avea și beneficii. Știm că vom vinde laptele sigur, că fabrica va procesa lapte și va face produse din lapte românesc, sănătos.
Și atunci dacă lumea vrea să trăiască mai mult, are opțiunea să consume de la fabricile din România, unde produsele vor fi din lapte românesc, sănătoase. Să ajutăm poporul român să consume produse mai sănătoase decât acum. Suntem la faza de stabulire a statutului cooperativei, vrem să accesăm și fonduri europene, așteptăm și facilitățile fiscale. Suntem în curs de derulare, de formare a cooperativei, declară Gavrilă Tuchiluș, pentru Agroinfo.
Gavrilă Tuchiluș a decis că e nevoie de cooperativă când a văzut că laptele colectat de procesatori din fermele mici este plătit în bătaie de joc.
Ce se întâmplă în nordul Moldovei, de micii fermieri își bat joc ăștia, cu 0,40 lei/litru de lapte, 0,45 lei/litrul de lapte. Și atunci, am decis că e timpul să facem o rețea de colectare. Așa cum am văzut în 1992 în Austria, vine omul și-și pune laptele, iese un buletin și noi știm ce calitate a avut laptele. Dacă vrem să trăim, cooperativa e viitorul, dacă nu, trăim fiecare independent și până la urmă dispărem, spune Tuchiluș.
Planul este de extindere a cooperativei și către fermele producătoare de carne.
Sigur că noi intenționăm să facem și un abator, lucrurile sunt mult mai complexe, dar vom vedea. Am început, buricul este tăiat, ne apucăm de treabă. Suntem oameni serioși, avem potențial economic și așteptăm noile facilități. Domnul prim ministru i-a spus domnului Ciurea (fermierul Mircea Ciurea care s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul n.r.) că, în două săptămâni, o să avem și noi un punct de vedere pentru treaba asta. Poate ia în considerare să producem și noi, mai ales că, zic și eu așa, să nu fie adevărat, dar este posibil să fim în granițele noastre, mai spune fermierul.
(sursa foto: informații agro rurale)