PERICOLUL DE LA STÂNĂ! Pesta micilor rumegătoare este un pericol real pentru fermele de ovine și caprine chiar dacă această boală nu evoluează încă în România, a declarat dr. Leontin Laslău, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara. În paralel cu exercițiile de simulare pentru pesta oilor și caprelor, medicii veterinari testează ovinele pentru scrapie, boală depistată, anul trecut, în fermele de oi din mai multe județe.
Pesta micilor rumegătoare este o boală care nu evoluează în România, dar noi în baza ordinelor ANSVSA și a instruirilor făcute de ANSVSA am demarat, încă de anul trecut, o amplă campanie de informare a proprietarilor, instruiri cu medicii veterinari de liberă practică, împuterniciți, și medicii veterinari oficiali care supraveghează exploatațiile și monitorizează exploatațiile de ovine și caprine și, de asemenea, am desfășurat, cu aprobarea instituției prefectului, cu aprobarea președintelui Comisiei Locale de Combatere a Bolilor, un exercițiu de simulare în ceea ce privește pesta micilor rumegătoare. La acest exercițiu au participat persoane cu funcții de răspundere în Comisia Locală de Combatere a Bolilor și el a avut ca tematică, așa cum v-am spus, pesta micilor rumegătoare, încercând să conștientizăm, și prin acest exercițiu de simulare că, totuși, această boală este un pericol real chiar dacă ea nu evoluează în România, a declarat dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Pesta micilor rumegătoare este o boală infecto-contagioasă a ovinelor și caprinelor. Este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.
În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive. În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.
În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică.
Bolile infecto-contagioase, mai ales cele produse de virusuri, sunt foarte greu de stăpânit. Ele nu au tratament. Nu putem discuta în cele mai multe cazuri despre vaccinare, despre profilaxie specifică și atunci trebuie să luăm alte măsuri și măsurile cele mai importante sunt cele de prevenire pe care noi le-am luat, mai spune dr. Laslău.
Pe lângă exercițiile de simulare, în campanie au fost distribuite afișe despre ce înseamnă pesta micilor rumegătoare și au fost făcute instruiri cu medicii veterinari. Dacă pesta oilor și caprelor nu evoluează încă în România, în schimb scrapia, boală mortală pentru ovine, pentru care nu există tratament, a distrus deja câteva ferme de oi.
Exploatațiile noastre de ovine și caprine sunt supravegheate, nu doar în direcția pestei micilor rumegătoare, aici discutăm și de encefalopatiile transmisibile, adică de screpie. Sunt recoltate probe, există procedură, există un program foarte clar, cofinanțat de Uniunea Europeană, probele pe care trebuie să le recoltăm pentru testare în direcția screpiei. Efectivele de ovine și caprine sunt bine monitorizate, atât de proprietar, cât și de medicul veterinar de liberă practică împuternicit și de inspectorii noștri sanitari oficiali, a declarat dr. Leontin Laslău, pentru sursa citată.
Scrapia este o boala degenerativă, fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni, și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile. Depistarea scrapiei într-o turmă de ovine poate duce la sacrificarea întregului efectiv.
Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului.
Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.