CONTROALE NOIEMBRIE ȘI DECEMBRIE! Medicii veterinari efectuează în perioada noiembrie și decembrie 2017 controale în fermele de animale care au ca țintă asigurarea statusului de sănătate și bunăstare la animalele și păsările care se cresc în exploatații comerciale și exploatații de la gospodăriile populației, anunță Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu.
Verificările medicilor veterinari presupun următoarele:
* supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor de animale care se regăsesc în toate formele de creștere și exploatare înclusiv în mediul silvatic,
* supravegherea unor boli transmisibile, prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale și păsări în acest scop,
* operațiuni de vaccinare profilactică,
* monitorizarea și controlul respectării legislației privind circulația și utilizarea produselor biologice, a medicamentelor de uz veterinar și a furajelor medicamentate.
În acest context, în cadrul programului de asanare a Anemiei Infecțioase Ecvină, în cursul lunii noiembrie, decembrie se continuă retestarea cabalinelor, condiționat sănătoase, existente în exploatațiile și localitățile în care au fost diagnosticate animale anemopozitive, prin recoltarea și afluirea de probe de sânge la laborator, conform graficului stabilit.
Efectuarea acțiunilor de tuberculinare la cca. 30.000 bovine, crescute în exploatații comerciale și exploatații nonprofesionale de la gospodăriile populației, conform normelor și a procedurilor de calificare a exploatațiilor ca indemne pentru tuberculoză.
În cadrul programului de supraveghere și prevenire a Pestei Porcine Clasice, a Pestei Porcine Africane se continuă supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor crescute în exploatațiile comerciale, în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației, în mediul silvatic, precum și în abatoare.
În zonele de supraveghere (3 km. în jurul fermelor comerciale și un km. în jurul târgurilor autorizate) se recoltează și se afluiesc la laborator probe de sânge de la porcinele domestice cu vârsta de peste 4 luni, comform graficului stabilit de specialiștii din cadrul D.S.V.S.A. județeană, precum și probe de sânge, stern și organe (limfonoduli, rinichi, splină și amigdale) de la mistreții împușcați în campania de recoltare sau găsiți morți.
Atenționăm că toți porcii domestici și porcii mistreți, sacrificați sau vânați destinați consumului uman, vor fi examinați pentru Trichineloză, porcii domestici la sediile circumscripțiile sanitare veterinare din localitățile județului, iar mistreții la laboratorul D.S.V.S.A. județean.
SUPRAVEGHERE SCRAPIE LA OVINE!
Tot în această perioadă se continuă supravegherea altor boli cofinanțate cu fonduri europene, respectiv Blutongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Influența aviară și Salmonelele la păsări, prin afluirea la laborator a probelor recoltate în acest sens.
Pentru prevenirea Rabiei (turbarea) la carnasierele domestice se efectuează vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în campanie, în perioada octombrie a.c. — februarie 2017, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei, obligatoriu, numai după identificarea acestora, conform programărilor stabilite de medicii veterinari de liberă practică pentru fiecare localitate din județul nostru.
Cadavrele de la animalele domestice sau sălbatice receptive, identificate pe teritoriul județului, se vor aflui la laborator pentru examinare privind diagnosticul Rabiei.
Personalul sanitar veterinar efectuează în această perioadă și alte acțiuni de prevenire și combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.
OBLIGAȚIILE FERMIERILOR LA CONTROL!
Pentru realizarea acțiunilor programate în această perioadă, proprietarii de animale și păsări, în baza legislației în vigoare, au obligația:
Să respecte Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A nr.16/2010, completat cu Ordinul 112 / 2010 și Ordinul 69 / 2016 privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a exploatațiilor zootehnice cu animale și păsări vii;
Să colaboreze cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, arondați, pentru identificarea și înregistrarea la timp a animalelor existente în exploatație;
Să comunice medicului veterinar, la data producerii, mișcările survenite în efectiv, prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalități, sacrificări, sau alte evenimente pentru reactualizarea permanentă a bazei de date în conformitate cu legislația specifică;
Să asigure sprijin personalului veterinar pentru efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile (vaccinări, recoltări de probe de sânge sau de organe) la data și ora stabilită;
Să respecte dispozițiile autorității veterinare privind izolarea și eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
Să solicite medicului veterinar carnet de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, complectat la zi cu acțiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mișcare și de certificare a stării de sănătate necesare pentru intenția de comercializare a animalelor;
Să asigure și să respecte normelor de protecție și bunăstare a animalelor și păsărilor, privind adăpostirea, hrănirea, adăparea, exploatarea și a normelor de microclimat;
Să efectueze curățirea mecanică și dezinfecția adăposturilor, acțiunile de deratizare, cu unități și personal de specialitate;
Să colecteze cadavrele și deșeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităților locale, la unitatea de neutralizare Protan.
Serviciile de specialitate din cadru D.S.V.S.A. în colaborare cu conducerea Colegiului județean al Medicilor Veterinari verifică permanent modul în care personalul sanitar veterinar de execuție și proprietarii de animale și păsări se implică și respectă programele și măsurile stabilite pentru această perioadă.
Încălcarea legislației privind efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om, a normelor de protecție și bunăstare, atrage aplicarea de măsuri corective proprietarilor de animale și păsări în funcție de gravitatea faptei comise.
Colegiul Medicilor Veterinari din Județul Sibiu