Adama
Vinasa Rompak

FERMELE de ANIMALE VERIFICATE de MEDICII VETERINARI! CE OBLIGAȚII AU FERMIERII?

Publicat: 01 noiembrie 2017 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROALE NOIEMBRIE ȘI DECEMBRIE! Medicii veterinari efectuează în perioada noiembrie și decembrie 2017 controale în fermele de animale care au ca țintă asigurarea statusului de sănătate și bunăstare la animalele și păsările care se cresc în exploatații comerciale și exploatații de la gospodăriile populației, anunță Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu.

Verificările medicilor veterinari presupun următoarele:

* supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor de animale care se regăsesc în toate formele de creștere și exploatare înclusiv în mediul silvatic,

* supravegherea unor boli transmisibile, prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale și păsări în acest scop,

* operațiuni de vaccinare profilactică,

* monitorizarea și controlul respectării legislației privind circulația și utilizarea produselor biologice, a medicamentelor de uz veterinar și a furajelor medicamentate.

În acest context, în cadrul programului de asanare a Anemiei Infecțioase Ecvină, în cursul lunii noiembrie, decembrie se continuă retestarea cabalinelor, condiționat sănătoase, existente în exploatațiile și localitățile în care au fost diagnosticate animale anemopozitive, prin recoltarea și afluirea de probe de sânge la laborator, conform graficului stabilit.

Efectuarea acțiunilor de tuberculinare la cca. 30.000 bovine, crescute în exploatații comerciale și exploatații nonprofesionale de la gospodăriile populației, conform normelor și a procedurilor de calificare a exploatațiilor ca indemne pentru tuberculoză.

În cadrul programului de supraveghere și prevenire a Pestei Porcine Clasice, a Pestei Porcine Africane se continuă supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor crescute în exploatațiile comerciale, în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației, în mediul silvatic, precum și în abatoare.

În zonele de supraveghere (3 km. în jurul fermelor comerciale și un km. în jurul târgurilor autorizate) se recoltează și se afluiesc la laborator probe de sânge de la porcinele domestice cu vârsta de peste 4 luni, comform graficului stabilit de specialiștii din cadrul D.S.V.S.A. județeană, precum și probe de sânge, stern și organe (limfonoduli, rinichi, splină și amigdale) de la mistreții împușcați în campania de recoltare sau găsiți morți.

Atenționăm că toți porcii domestici și porcii mistreți, sacrificați sau vânați destinați consumului uman, vor fi examinați pentru Trichineloză, porcii domestici la sediile circumscripțiile sanitare veterinare din localitățile județului, iar mistreții la laboratorul D.S.V.S.A. județean.

SUPRAVEGHERE SCRAPIE LA OVINE!


Tot în această perioadă se continuă supravegherea altor boli cofinanțate cu fonduri europene, respectiv Blutongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Influența aviară și Salmonelele la păsări, prin afluirea la laborator a probelor recoltate în acest sens.

Pentru prevenirea Rabiei (turbarea) la carnasierele domestice se efectuează vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în campanie, în perioada octombrie a.c. — februarie 2017, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei, obligatoriu, numai după identificarea acestora, conform programărilor stabilite de medicii veterinari de liberă practică pentru fiecare localitate din județul nostru.
Cadavrele de la animalele domestice sau sălbatice receptive, identificate pe teritoriul județului, se vor aflui la laborator pentru examinare privind diagnosticul Rabiei.
Personalul sanitar veterinar efectuează în această perioadă și alte acțiuni de prevenire și combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.

OBLIGAȚIILE FERMIERILOR LA CONTROL!

Pentru realizarea acțiunilor programate în această perioadă, proprietarii de animale și păsări, în baza legislației în vigoare, au obligația:

Să respecte Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A nr.16/2010, completat cu Ordinul 112 / 2010 și Ordinul 69 / 2016 privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a exploatațiilor zootehnice cu animale și păsări vii;
Să colaboreze cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, arondați, pentru identificarea și înregistrarea la timp a animalelor existente în exploatație;
Să comunice medicului veterinar, la data producerii, mișcările survenite în efectiv, prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalități, sacrificări, sau alte evenimente pentru reactualizarea permanentă a bazei de date în conformitate cu legislația specifică;
Să asigure sprijin personalului veterinar pentru efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile (vaccinări, recoltări de probe de sânge sau de organe) la data și ora stabilită;
Să respecte dispozițiile autorității veterinare privind izolarea și eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
Să solicite medicului veterinar carnet de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, complectat la zi cu acțiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mișcare și de certificare a stării de sănătate necesare pentru intenția de comercializare a animalelor;
Să asigure și să respecte normelor de protecție și bunăstare a animalelor și păsărilor, privind adăpostirea, hrănirea, adăparea, exploatarea și a normelor de microclimat;
Să efectueze curățirea mecanică și dezinfecția adăposturilor, acțiunile de deratizare, cu unități și personal de specialitate;
Să colecteze cadavrele și deșeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităților locale, la unitatea de neutralizare Protan.

Serviciile de specialitate din cadru D.S.V.S.A. în colaborare cu conducerea Colegiului județean al Medicilor Veterinari verifică permanent modul în care personalul sanitar veterinar de execuție și proprietarii de animale și păsări se implică și respectă programele și măsurile stabilite pentru această perioadă.

Încălcarea legislației privind efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om, a normelor de protecție și bunăstare, atrage aplicarea de măsuri corective proprietarilor de animale și păsări în funcție de gravitatea faptei comise.

Colegiul Medicilor Veterinari din Județul Sibiu

Vizualizat: 5375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii