Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMELE de ANIMALE VERIFICATE de MEDICII VETERINARI! CE OBLIGAȚII AU FERMIERII?

Publicat: 01 noiembrie 2017 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROALE NOIEMBRIE ȘI DECEMBRIE! Medicii veterinari efectuează în perioada noiembrie și decembrie 2017 controale în fermele de animale care au ca țintă asigurarea statusului de sănătate și bunăstare la animalele și păsările care se cresc în exploatații comerciale și exploatații de la gospodăriile populației, anunță Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu.

Verificările medicilor veterinari presupun următoarele:

* supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor de animale care se regăsesc în toate formele de creștere și exploatare înclusiv în mediul silvatic,

* supravegherea unor boli transmisibile, prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale și păsări în acest scop,

* operațiuni de vaccinare profilactică,

* monitorizarea și controlul respectării legislației privind circulația și utilizarea produselor biologice, a medicamentelor de uz veterinar și a furajelor medicamentate.

În acest context, în cadrul programului de asanare a Anemiei Infecțioase Ecvină, în cursul lunii noiembrie, decembrie se continuă retestarea cabalinelor, condiționat sănătoase, existente în exploatațiile și localitățile în care au fost diagnosticate animale anemopozitive, prin recoltarea și afluirea de probe de sânge la laborator, conform graficului stabilit.

Efectuarea acțiunilor de tuberculinare la cca. 30.000 bovine, crescute în exploatații comerciale și exploatații nonprofesionale de la gospodăriile populației, conform normelor și a procedurilor de calificare a exploatațiilor ca indemne pentru tuberculoză.

În cadrul programului de supraveghere și prevenire a Pestei Porcine Clasice, a Pestei Porcine Africane se continuă supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor crescute în exploatațiile comerciale, în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației, în mediul silvatic, precum și în abatoare.

În zonele de supraveghere (3 km. în jurul fermelor comerciale și un km. în jurul târgurilor autorizate) se recoltează și se afluiesc la laborator probe de sânge de la porcinele domestice cu vârsta de peste 4 luni, comform graficului stabilit de specialiștii din cadrul D.S.V.S.A. județeană, precum și probe de sânge, stern și organe (limfonoduli, rinichi, splină și amigdale) de la mistreții împușcați în campania de recoltare sau găsiți morți.

Atenționăm că toți porcii domestici și porcii mistreți, sacrificați sau vânați destinați consumului uman, vor fi examinați pentru Trichineloză, porcii domestici la sediile circumscripțiile sanitare veterinare din localitățile județului, iar mistreții la laboratorul D.S.V.S.A. județean.

SUPRAVEGHERE SCRAPIE LA OVINE!


Tot în această perioadă se continuă supravegherea altor boli cofinanțate cu fonduri europene, respectiv Blutongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Influența aviară și Salmonelele la păsări, prin afluirea la laborator a probelor recoltate în acest sens.

Pentru prevenirea Rabiei (turbarea) la carnasierele domestice se efectuează vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în campanie, în perioada octombrie a.c. — februarie 2017, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei, obligatoriu, numai după identificarea acestora, conform programărilor stabilite de medicii veterinari de liberă practică pentru fiecare localitate din județul nostru.
Cadavrele de la animalele domestice sau sălbatice receptive, identificate pe teritoriul județului, se vor aflui la laborator pentru examinare privind diagnosticul Rabiei.
Personalul sanitar veterinar efectuează în această perioadă și alte acțiuni de prevenire și combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.

OBLIGAȚIILE FERMIERILOR LA CONTROL!

Pentru realizarea acțiunilor programate în această perioadă, proprietarii de animale și păsări, în baza legislației în vigoare, au obligația:

Să respecte Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A nr.16/2010, completat cu Ordinul 112 / 2010 și Ordinul 69 / 2016 privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a exploatațiilor zootehnice cu animale și păsări vii;
Să colaboreze cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, arondați, pentru identificarea și înregistrarea la timp a animalelor existente în exploatație;
Să comunice medicului veterinar, la data producerii, mișcările survenite în efectiv, prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalități, sacrificări, sau alte evenimente pentru reactualizarea permanentă a bazei de date în conformitate cu legislația specifică;
Să asigure sprijin personalului veterinar pentru efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile (vaccinări, recoltări de probe de sânge sau de organe) la data și ora stabilită;
Să respecte dispozițiile autorității veterinare privind izolarea și eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
Să solicite medicului veterinar carnet de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, complectat la zi cu acțiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mișcare și de certificare a stării de sănătate necesare pentru intenția de comercializare a animalelor;
Să asigure și să respecte normelor de protecție și bunăstare a animalelor și păsărilor, privind adăpostirea, hrănirea, adăparea, exploatarea și a normelor de microclimat;
Să efectueze curățirea mecanică și dezinfecția adăposturilor, acțiunile de deratizare, cu unități și personal de specialitate;
Să colecteze cadavrele și deșeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităților locale, la unitatea de neutralizare Protan.

Serviciile de specialitate din cadru D.S.V.S.A. în colaborare cu conducerea Colegiului județean al Medicilor Veterinari verifică permanent modul în care personalul sanitar veterinar de execuție și proprietarii de animale și păsări se implică și respectă programele și măsurile stabilite pentru această perioadă.

Încălcarea legislației privind efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om, a normelor de protecție și bunăstare, atrage aplicarea de măsuri corective proprietarilor de animale și păsări în funcție de gravitatea faptei comise.

Colegiul Medicilor Veterinari din Județul Sibiu

Vizualizat: 5061 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

06 mai 2021 - 07:38

Studiul Comisiei Europene privind noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor (NGT) deschide poarta către un cadru de reglementare adaptat acestor tehnici de ameliorare și constituie un pas important în direcția corectă, dar necesită să fie urmat rapid de alte acțiuni din partea Comisiei UE, anunță Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

05 mai 2021 - 20:21

În prezent, subvențiile acordate de guvernele țărilor terțe nu fac în mare măsură obiectul unui control, în timp ce subvențiile acordate de statele membre UE sunt atent analizate. Noul instrument este conceput pentru a aborda în mod eficace subvențiile străine care cauzează denaturări și afectează condițiile de concurență echitabile din cadrul pieței unice în orice situație de pe piață, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

05 mai 2021 - 13:28

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care nu au depus încă cererea unică de plată în anul 2021 că au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea Campaniei de primire a cererilor unice de plată, este mesajul APIA de astăzi. Agenția de Plăți a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

05 mai 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toate subvențiile agricole acoperite din bani europeni își păstrează cuantumul de anul trecut. Singurele subvenții care au scăzut dramatic, dar care sunt acordate de la bugetul de stat, sunt ajutoarele naționale tranzitorii, plătite atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii