LEGE ÎN PREGĂTIRE. Legea prioritară pe agenda Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților va face să dispară exploatațiile agricole de 5 hectare, 7 hectare, chiar și 10 hectare. Este vorba despre Legea comasării terenurilor agricole. Președintele Comisiei pentru agricultură, Alexandru Stănescu, spune că s-a ales un model austriac pentru această lege.
Într-un interviu realizat duminică de Agerpres, deputatul PSD Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură, a fost întrebat despre Legea comasării terenurilor agricole, una dintre prioritățile Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, și despre Legea solului, un alt proiect legislativ pe agenda Comisiei.
Legat de Legea comasării terenurilor avem câteva modele din Europa, dar ele nu se pliază pe ceea ce e la noi, pentru că este altă mentalitate în rândul proprietarilor de teren. Am lucrat un draft, pe un model din Austria, pe care l-am tot schimbat şi încă suntem în discuţie. Nu avem la ora aceasta un proiect creionat ca să îi dăm drumul în sistemul legislativ, dar lucrăm cu fermieri din toată ţara.
Obiectivul clar este să încercăm să comasăm terenurile, pentru că sunt fermieri care au suprafeţe de 5-7 hectare şi asta nu înseamnă performanţă. Sunt zone unde proprietarii de teren nu sunt amplasaţi pe suprafeţele lor. Adică, oamenii lucrează o porţiune de teren, dar dacă se uită pe titlul de proprietate el are terenul în altă parte. Vă dau un exemplu, dacă se creează un curent de a reveni fiecare pe terenul lui, pentru că altfel nu mai primeşte subvenţii, cred că se alege praful şi de terenurile comasate. Legea, asta trebuie să clarifice, să dea o stabilitate şi bineînţeles să şi comasăm alte terenuri.
Legat de Legea solului am avut două întâlniri cu cei din ASAS, de la OSPA, cu toţi care sunt implicaţi pe această zonă a solului şi avem deja un draft, dar mai trebuie retuşat. Vrem să existe această lege pentru conservarea şi păstrarea solului, dar despre ambele proiecte vom mai vorbi abia de la anul, a declarat Stănescu.