Hrănite cu morcovi, vacile lui Nicuşor Şerban dau un lapte de cea mai bună calitate... din plictiseală.
Despre activitatea Agroserv Măriuţa şi rezultatele remarcabile pe care Nicuşor Şerban le înregistrează în ferma sa din Drăgoeşti (judeţul Ialomiţa) am tot auzit vorbindu-se în stânga şi-n dreapta, fapt ce mi-a stârnit, inevitabil, curiozitatea. Desigur, nu am pus la îndoială cele relatate de alţii, dar mi-am dorit să aflu cum reuşeşte cineva în România să producă, astăzi, la fel de mult lapte ca şi marile exploataţii din vestul Europei, de o calitate poate chiar superioară, şi să-l vândă la un preţ care să-l ajute să rămână, totuşi, competitiv pe piaţă. Răspunsul l-am descoperit în urma vizitei efectuate recent, la invitaţia HolsteinRo, acţiune despre care am povestit în numărul precedent al revistei noastre.
Atunci am aflat că ferma zootehnică a societăţii Agroserv Măriuţa şi-a început activitatea într-o altă locaţie, în 1998, cu o vacă! În 2005, avea 50 de vaci la muls, după care s-a mutat în actuala locaţie. Trei ani mai târziu, în urma accesării unui program SAPARD, s-a ajuns la 200 de valci la muls, iar ulterior, prin fonduri proprii şi credite bancare, afacerea a devenit una cu adevărat importantă, găzduind astăzi un efectiv matcă de 900 de vaci, din care se mulg 750 de animale. Producţia medie zilnică de lapte pe cap de vacă este de 32,5 litri, iar 60 la sută dintre animale sunt la prima fătare!
Genetica şi nutriţia fac diferenţa. Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 ianuarie 2017!
Articol redactat de Liviu Gordea